Inca dinainte de a avea loc, scrutinul din 25 mai era asteptat ca momentul care urma sa reseteze scena prezidentialelor. Si in perspectiva prezidentialelor, europarlamentarele nu au adus nicio victorie certa.
Nici macar invingatorul PSD nu a obtinut un scor care sa ii garanteze victoria in toamna pentru candidatul sau, cu atat mai mult cu cat prezenta la prezidentiale ar putea fi aproape dubla decat aceea de la euroalegeri.
Asadar, care este relevanta rezultatelor europarlamentarelor in perspectiva prezidentialelor?
Cristian Ghinea, director al Centrului Roman pentru Politici Europene, considera ca principala lectie a europarlamentarelor este potentialul mare, pe care l-a aratat dreapta, de egalizare a dominatiei PSD:
"A fost o lovitura pentru PNL, iar PDL a reusit sa limiteze pagubele. De cand Traian Basescu a incercat sa ia electoratul PDL, misiunea lui Vasile Blaga a fost de damage control si asta a reusit. Avem deci doua partide medii pe partea dreapta, PNL si PDL, aproximativ egale, care pot negocia o alianta de etaj, pe modelul celei din 2004".
In opinia lui Cristian Ghinea, scorul PMP, care a iesit pe locul al 6-lea, este o mare lovitura pentru Traian Basescu, "o umilinta chiar", iar presedintele ar trebui sa se gandeasca daca mai merita sa o promoveze pe Elena Udrea in spatiul public.
"PSD a obtinut o victorie zdrobitoare pentru stanga in Romania, una dintre cele mai importante la nivel european. Paradoxul face ca aceasta victorie zdrobitoare in procente sa nu se traduca intr-o victorie pentru grupul socialist in scaune. Practic, PSD aduce grupului socialist 16 locuri, in vreme ce PPE ia din Romania 15 locuri.
Asta arata un potential mare al dreptei pentru alegerile viitoare. Atunci cand optiunea este clara, stanga - dreapta, si ai de ales intre ele, cum va fi in toamna, Victor Ponta impotriva altcuiva, atunci taberele tind spre echilibru si dreapta are o sansa", spune Cristian Ghinea.
Consultantul politic Valeriu Turcan atrage atentia ca europarlamentarele si prezidentialele nu seamana decat in aparenta. "Acum, interesul partidelor a fost mai ales acela de a-si mobiliza propriul electorat, pe cand in toamna batalia majora se va in special pentru cele cateva milioane de nehotarati.
Alianta PSD-PC-UNPR a luat un 37%, scor cu putin peste bazinul lor traditional. PNL si PDL plus celelalte mici formatiuni s-au dus si ele la un 36%. Dar e cale lunga pana in toamna, experienta ne arata ca nu aduce anul ce aduce ceasul, asa ca multe se pot intampla pana atunci. Miza pentru fiecare bloc va fi sa isi energizeze si mai tare propriul electorat, sa capteze atentia unor milioane de nehotarati si sa ii convinga sa vina la vot.
Resursele vor fi foarte importante - structura si platforme de comunicare. Insa cele mai importante vor fi resursele de strategie politica, de a construi atributele candidatilor, tandemurile si de a anticipa gloantele de argint. Pentru ca ele vor veni cu siguranta, e doar o chestiune de alegere a momentului oportun".
In opinia Ionelei Sufaru, sociolog la Novel Resarch, rezultatele europarlamentarelor sunt relevante pentru prezidentiale sub aspectul tendintelor.
"Prezenta a fost de 32%, la prezidentiale ne asteptam la peste 50%, chiar 57%, cum a fost in turul al doilea din 2009. Daca PSD-PC-UNPR reusea sa obtina pe vot pur un scor cu 4 in fata, chiar undeva spre 45%, ar fi avut o speranta ca pot castiga prezidentialele.
Asa, sansele sunt de partea cealalta. Este de asteptat un mesaj antistanga, antiPSD, anticoruptie, care sa capitalizeze foarte mult, daca va exista si un candidat cu charisma."
Ionela Sufaru a atras atentia asupra fenomenului interesant pe care il reprezinta procentele lui Mircea Diaconu: "sunt voturi care au venit din orasele mari si reprezinta o palma data nu atat sistemului, cat partidelor politice traditionale care nu reusesc sa-si depaseasca de 20 de ani conditia. Oamenii au transmis ca merg spre un actor in care vad ceva, fara sa tina cont de calificari. In perspectiva prezidentialelor, este de asteptat ca voturile lui Mircea Diaconu sa se imparta jumatate - jumatate, spre stanga si spre dreapta".
In opinia sociologului Alfred Bulai rezultatele la europarlamentare au dat startul prezidentialelor si "toate partidele abia acum incep sa negocieze. PSD are nevoie viscerala de o sustinere mai larga, deci e clar ca varianta doar PSD e putin fezabila pentru a acoperi diferenta pana la 50%.
PNL este in situatia in care nu poate da singur tandemul presedinte - premier, la 15% nu indraznesti sa spui asa ceva. Este o nivelare a dreptei, dupa cum si-a dorit Traian Basescu. PNL si PDL sunt practic in acelasi loc, PMP a trecut pragul electoral de supravietuire, dar nu este atat de bine cotatat pe cat sperau. E cam greu sa dea candidatul".
Alfred Bulai nu vede o intelegere pe dreapta in scurt timp: "tatonari, discutii exista, dar am indoieli. PNL este in pragul colapsului si nici nu stii cu cine sa negociezi in acest moment, cu dl Antonescu demisionar, cu dl Iohannis care ne-a sugerat ca nici nu mai vine la Bucuresti? Orban e o gluma. Tariceanu deocamdata e in afara partidului. Exista sanse foarte mari ca partidele sa aiba candidatii proprii, pentru ca e complicat sa renunti la lupta in aceasta faza, pentru ca nu se negociaza doar functia de presedinte, ci si ce se va intampla dupa, adica guvernarea".
Dimpotriva, sociologul Bruno Stefan, presedinte al Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", considera ca testul europarlamentarelor nu va avea mare relevanta in perspectiva prezidentialelor pentru ca in toamna prezenta va fi cu peste 20% mai mare. "A fost o testare a structurilor detinute de partid. Dar scorul nu e relevant si pentru ca nu acestia vor fi candidatii".
In opinia lui Bruno Stefan, Victor Ponta nu va candida pentru ca "a vazut ca posibilitatea lui de a trage lista acum cand este premier in functie nu l-a dus decat la 37% cu o prezenta de 32%. Masuratorile arata ca populatia are o structura mai degraba de dreapta decat de stanga si la prezidentiale asta conteaza. Miza nu va fi pro sau antiBasescu, ci dreapta vs stanga, asa ca PSD are nevoie de un candidat care sa rupa voturi si de la dreapta. De aceea, ii stimuleaza pe Tariceanu, pe Mircea Diaconu.
PSD ar accepta un candidat din afara PSD pentru ca altfel exista riscul sa piarda si presedintia si functia de prim-minstru, asa ca prefera un presedinte cu care sa se inteleaga si sa pastreze functia de premier".
Cat despre candidatul unic al dreptei, Bruno Stefan considera ca solutiile vehiculate pana acum nu duc la rezultate, iar cazul Diaconu arata ca "oamenii isi doresc persoane din spatiul civic. S-au saturat de politicieni. Cea mai buna solutie ar fi refacerea Aliantei DA, care sa puna sa candideze o vedeta. Candidatii trebuie sa fie iubiti de public, asa cum a fost Traian Basescu. Actualii candidati nu sunt iubiti".
Ziare.com te invita la dezbatere: Ce linie de start stabilesc europarlamentarele pentru prezidentiale? Care este morala rezultatelor din aceasta perspectiva? Ce miscari ar trebui sa urmeze pe scena politica?
Numai in Romania am vazut la PDL ca le pute iar... Vezi tot