Cutremurul extremistilor din UE. Cum a fost ales Ponta din primul tur (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 26 Mai 2014, ora 11:53
5245 citiri
Cutremurul extremistilor din UE. Cum a fost ales Ponta din primul tur (Opinii)

Sintetizand rezultatul votului de duminica din tarile Uniunii Europene, vedem ca in mai multe state importante partidele extremiste s-au clasat pe primul loc la alegerile pentru Parlamentul European, provocand un soc istoric si cultural in primul rand in Franta si Marea Britanie.

Euroscepticii sau extremistii au castigat alegerile, potrivit datelor exit poll-urilor, si in Ungaria, Grecia si au ratat cu putin prima pozitie in Italia.

La nivelul intregii UE, euroscepticii au luat aproximativ 140 de mandate in PE, obtinand locul al treilea, inaintea liberalilor. Estimarile de la aceasta ora spun ca la nivel european, popularii ar fi luat cele mai multe mandate, respectiv 212, cu doar 26 mai mult decat socialistii.

Rezulta un echilibru mult mai fragil decat a fost vreodata de la nasterea Uniunii Europene intre fortele conservatoare - retrograde si ceea ce indeobste numim a fi progresistii.

Insa, daca britanicii au macar o traditie a euroscepticismului cu origini in timpul guvernarii Margaret Thatcher, succesul formatiunii ultranationaliste cu accente xenofobe si rasiste Frontul National in Franta reprezinta a doua lovitura importanta pe care o primeste ideea unei Uniuni Europene egale, unitare si sociale.

Rezulatul formatiunii conduse de Marine le Pen reprezinta reactia de aparare a unei majoritati in fata problemelor cotidiene tot mai mari si mai adanci cu care se confrunta Franta.

Cum va arata viitorul Uniunii Europene cu un Parlament unde echilibrul de forte a devenit atat de fragil vom vedea mai curand decat poate ca ne-am fi dorit. Cu un procent atat de mare al euroscepticilor si extremistilor intr-un Parlament care din acest an va avea si mai multa putere executiva, echilibrand balanta intre Consiliu si Comisie, viitorul nu poate fi pentru statele recent intrate in UE decat si mai sumbru decat s-a prezentat pana acum.

Cu o astfel de legitimare la nivelul Parlamentului European, euroscepticismul va avea de acum drum liber catre o segregare si mai accelerata a celor doua extremitati ale continentului, de unde va rezulta o Uniune Europeana si mai antisociala cu un antiegalitarism si mai pronuntat.

De aici pana la divizarea UE sau impartirea ei in functie de "vitezele" de dezvoltare nu mai e atat de mult. Adversarii conceptului Uniunii Europene pot sarbatori, au facut un pas mare in drumul catre deconstruirea celei mai moderne idei sociale si politice pe care a produs-o Europa in istoria sa.

Asta s-a intamplat, insa, in tarile unde a existat o campanie electorala pe teme care au tradus marile semne de intrebare ale structurii Uniunii Europene.

In Romania, unde principalul partid de guvernare, PSD, a transformat campania intr-un sondaj pentru prezidentiale, rezultatele alegerilor de duminica sunt absolut irelevante. Nu spun nimic despre modul in care romanii isi privesc viitorul in UE, ci ele vorbesc despre ranile nevindecate ale trecutului, cea mai importanta fiind referendumul de demitere a presedintelui din 2012 si modul cum a fost el "rezolvat" prin implicarea UE.

Din acest motiv in Romania, pe 25 mai, s-a votat pornind de la cu totul alte motivatii si din cu totul alte instincte decat s-a intamplat in restul Uniunii, unde succesul euroscepticismului este egal cu un vot pentru intoarcerea in trecut.

De aici pana la a traduce procentele PSD de la europarlamentare in scorul si mai halucinant pe care l-ar obtine Victor Ponta la prezidentiale, prezentat intr-un sondaj de opinie la Antena 3 ca si castigator cu 52%, nu a mai fost necesar decat un mic salt.

In ciuda aparentei defazari, exista totusi o unitate in curentul care traverseaza Europa de la un capat la celalalt. Nationalismul, care in vest a trimis in PE cel mai mare numar de eurosceptici, in Romania tocmai a nascut candidatul cu cele mai mari sanse la presedintie. O ironie fara granite.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#rezultate alegeri europarlamentare Europa, #victorie extremisti Europa, #victorie extrema dreapta , #rezultate alegeri europarlamentare 2014