Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Un dus rece pentru dreapta politica

Marti, 27 Mai 2014, ora 12:23
3367 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Un dus rece pentru dreapta politica

Se cuvine sa incercam sa intelegem ce s-a intamplat la alegerile de duminica si care sunt perspectivele, mai ales ca urmeaza alegeri mult mai importante, cele prezidentiale.

PSD

S-a intors la maximul obisnuit, 35-37%, pe care poate conta fara aliati. De aici disperarea de a "recaptura" PNL, cu 35% nu castigi prezidentialele. Nemaipunand la socoteala erodarea specifica partidului aflat la guvernare, care pana in noiembrie ar putea sa-l duca la 30%. Si atunci, adio presedintie si "dreptatea pentru Costica Nicolescu" si ceilalti baroni penali!.

Pana una alta, operatia cu PNL nu-i reuseste, ba s-au trezit cu Antonescu un adversar la fel de temut ca Basescu. Care mai si stie multe din "casa" comuna, USL, de dinainte de divort.

Faptul ca in restul tarilor UE socialistii n-au castigat atatea mandate, incat sa dea conducerea Comisiei Europene, il incurca si mai mult pe Ponta, care spera ca socialistii sa faca jocurile in viitorul UE.

PNL

Este intr-o situatie delicata, dar a dat drumul la planul B, care pare articulat si pus bine la punct.

  • Demisia in bloc a conducerii
  • Trecerea PNL la PPE, adversarii socialistilor lui Ponta
  • Alungarea din sala a lui Tariceanu si acolitilor sai
  • Dizolvarea organizatiei de Satu Mare, care l-a reprimit in partid pe Tariceanu
  • Excluderea previzibila a lui Radu Stroe

Toate acestea arata ca puciul organizat de Tariceanu, zic eu aflat in slujba PSD, a esuat, facandu-l pe Ludovic Orban sa scoata flacari pe nari.

Urmeaza un congres extraordinar, care i-ar putea reinstala in fruntea partidului tot pe Antonescu si Iohannis, promisiunea de demisie n-a inclus si evitarea unor noi candidaturi.

Asa cum arata acum lucrurile, Antonescu si anturajul stapanesc bine partidul, daca l-a urmat la iesirea de la guvernare, si rezista cantecelor de sirena ale lui Ponta si calului troian trimis sa-i recaptureze.

Avand cel mai mare scor dintre partidele de opozitie, PNL poate pretinde, legitim, sa conduca opozitia la PSD si, eventual, sa dea prezidentiabilul dreptei. Alternativa ar fi situatia din 2000, cand a intrat Vadim in turul doi cu Iliescu.

Problema apare atunci cand restul dreptei si Traian Basescu nu-l pot ierta pentru rolul jucat alaturi de Ponta, in vara lui 2012, rol pe care nici acum nu-l recunoaste ca fiind o greseala. Daca n-a avut atunci discernamantul necesar si s-a lasat pacalit de Ponta, Voiculescu si compania, ce garantie ar prezenta, ca presedinte al Romaniei, ca nu l-ar mai pacali si altii?

PDL

A luat un scor sub asteptari, cu toata "masinaria" de partid, pe care PMP n-a avut-o, ca sa luam doar acest exemplu.

Conducerea actuala nu se grabeste sa-si asume scorul mic, sa demisioneze, asa cum a facut conducerea liberala. Aceasta este cutuma in lumea civilizata, pe care noi n-o invatam si aplicam.

Ruperea PMP, invocata ca explicatie a scorului mic, este corecta si legitima, daca, asa cum explica Traian Basescu, Vasile Blaga si actuala conducere s-au dezis de reformele din justitie si economie ale guvernarii Boc-Basescu.

Fara de care n-am fi avut acum o justitie independenta, temuta si respectata, care-si face ordine si in propria ograda, cum am vazut in ultimul timp. Este de departe cea mai mare cucerire a Romaniei ultimilor ani, pe care Ponta si PSD vor s-o anihileze.

PDL va trebui sa demonstreze, practic, daca-si vede viitorul alaturi de Ponta, sa-si scape primarii si membrii de frunte de justitie, sau continua drumul inceput de tandemul Basescu-Boc.

PMP

Un partid tanar si neconsolidat a luat un scor mic, dar, prin comparatie cu FC, PNTCD, NR si altele, care n-au trecut pragul, il putem considera un scor bunicel.

N-a avut timp sa-si aleaga o conducere definitiva, sa-si elaboreze documentele programatice, de doctrina si de strategie politica, ca sa stie electoratul ce-si propune. Poate fi si aceasta o explicatie a scorului mic obtinut.

Scorul mic mai are o implicatie, PMP nu se poate erija la conducerea Opozitiei si nu poate pretinde a avea un cuvant greu in stabilirea unui prezidentiabil comun al dreptei.

Presupun ca vor avea loc analize interne, care sa stabileasca de ce n-a captat tot electoratul lui Basescu, cel putin, cat de profesionista a fost campania etc.

In continuare si DNA va juca, volens-nolens, un rol major in viata politica, lasand, sau nu, in jocul politic, diferite personalitati.

Vointa de a face o alianta pentru prezidentiale se loveste de multe piedici.

Timp de o luna, PNL are conducere interimara, care nu poate lua decizii majore. E si bine, se mai cicatrizeaza ranile si se pot face scenarii bazate pe calcule precise.

Dar apoi, la inceputul lui iulie, daca nu apare alianta fortelor de dreapta pentru a da un presedinte Romaniei, altul decat Ponta, ne vom reintoarce la modelul de guvernare Adrian Nastase, mentorul lui Ponta.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....