De ce nu mai poate fi stopat dezastrul PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 11 Iunie 2012, ora 21:15
10053 citiri
De ce nu mai poate fi stopat dezastrul PDL (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Cum se mai poate salva PDL de la moarte pana la parlamentare? Cine ar mai putea sa o faca? Mai are vreo sansa acest partid de a-si reveni in urmatorii ani?

Intrebari care ar trebui sa-i chinuiasca nu doar pe marii invinsi ai votului razbunator al poporului, ci si chiar pe subiectii acestei corectii aplicate "calailor" lor din ultimii ani.

Cred ca nici in cel mai hidos scenariu pe care si-l faceau, pedelistii nu isi imaginau sa fie intr-atat de crunt infranti la alegerile locale. Mai ales aici nu atat de urat. Pentru ca daca acum, cand se presupune ca votul inca nu este in totalitate politic, PDL a fost spulberat, nici nu vreau sa ma gandesc la ce va urma la parlamentarele din toamna.

Imi e de ajuns ca mediteaza la asta deja democrat liberalii. Cu ochii dureros de larg deschisi ei isi vad acum, mai mult decat niciodata, propriul esec.

La ora la care scriu aceste randuri, mai toate exit-poll-urile au prezentat o victorie categorica a USL. O infrangere nu doar umilitoare, dar mai ales un semnal de alarma, care ar trebui sa le ofere un cosmar permanent de acum incolo democrat liberalilor. Pentru ca rezultatele votului de la locale, chiar daca se vor mai imbunatati fata de estimarile celor trei-patru exit-poll-uri, se va amplifica de cateva ori pana la toamna.

PDL intelege acum cate parale face pierderea puterii de dupa caderea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu. Si, sper, vede mai ales ce ar insemna un vot in totalitate acordat doar in functie de sigla si numele partidului. Oricat isi va schimba numele ori culorile, PDL va ramane autorul celui mai mare val de ura starnit in sufletele romanilor in ultimii ani. Ce altceva daca nu cinismul lor fara margini, aproape inuman, a fost sanctionat acum?

Credeti ca vor fi inteles Blaga, Boc, Videanu sau Oltean ceva din infrangerea asta rusinoasa? M-as mira! In partid se pregateste marea trompetare a victoriei lui Boc de la Cluj. Care, chiar de va fi, nu trebuie sa insemne nimic mai mult decat e: un oras important castigat de PDL.

In acelasi timp, cand Partidul Democrat Liberal se scalda undeva intre 11 si 17% la nivel national, domnul Videanu iese din ora in ora noaptea, ca un cuc, sa ne recite comunele si catunele castigate de partid prin tara: Viscaul de jos, Topolovatul de mijloc si Barnaul tracic.

Daca marea reforma a partidului se va reduce la un heirupism dezintegrat, asemanator celui practicat in noapte de Videanu, daca tot ce va intelege partidul din aceasta infrangere va fi o si mai puternica solidaritate in jurul singurului luptator - Emil Boc - atunci soarta lui e pecetluita: nimic nu mai poate fi salvat.

Singura salvare a PDL ar fi o decapitare cat mai rapida a personajelor care l-au tras in jos in ultimii ani, un sepuku pe filiera blonda, pe tocuri si plina de genti. Iar daca nici asa nu se va curata partidul, va fi macar un ultim gest onorabil.

PDL va supravietui doar daca va sacrifica macar o parte din autorii guvernarii in rasul si sfidarea majoritatii. Dar e aproape inimaginabil ca vreun "greu" din PDL va avea curaj si "sange in instalatie" ca sa o execute pe Udrea, pentru dezastrul PDL de la Capitala, pe Anastase, pentru neregulile de la Camera Deputatilor, sau Oltean pentru grave daune aduse imaginii partidului.

Nimeni nu va fi intr-atat de nesupus "tatucului" PDL, incat sa-i arunce la groapa de gunoi "slabiciunile".

Sa nu fim naivi. Nimeni nu are atata curaj, chiar daca alternativa este moartea lenta si sigura. Presedintele deja a devenit un "jucator" fara jucarie si nici macar prin cap nu-i mai trece sa sustina ca nu va da guvernarea USL, indiferent ca ea are peste 50% plus unu vot din optiunile alegatorilor sau doar 70%.

#Rezultate alegeri locale PDL, #Rezultate alegerile locale, #rezultate alegeri primarii PDL , #Rezultate Alegeri Locale 2012