Localele, dupa 20 de ani: Castigatori, baroni, partide disparute

Joi, 07 Iunie 2012, ora 20:37
3966 citiri
Localele, dupa 20 de ani: Castigatori, baroni, partide disparute

Alegerile locale din 10 iunie 2012 reprezinta a 5-a ocazie pentru romani sa-si aleaga reprezentantii locali dupa Revolutie, la 20 de ani dupa primul scrutin de acest tip, desfasurat intre 9 si 23 februarie 1992.

Schimbarile fata de acum 20 de ani sunt majore - nu doar ca legea electorala s-a schimbat, astfel incat primarii si presedintii de Consilii Judetene sunt alesi direct, dintr-un singur tur, dar au disparut de-a dreptul partide intregi care au participat atunci.

Alegeri Locale 2012

Astfel, doar 3 formatiuni politice din lista celor care au candidat in 1992 mai participa si acum la alegeri - UDMR, PNL si PRM, cu mentiunea ca PNTCD mai participa si acum, dar atunci a avut candidati doar pe listele Conventiei Democrate.

De asemenea, alegerile locale au prilejuit, in cei 20 de ani, aparitia unor "baroni locali", oameni care isi domina judetele sau municipiile si sunt realesi mereu cu scoruri uriase.

Cum a evoluat puterea

FSN-ul lui Ion Iliescu si Petre Roman a dominat primele alegeri locale, obtinand 48% din mandatele de primar din Romania (1.405 edili), 40% din cele de consilieri locali si 34% din cele de consilieri judeteni.

Surprinzator, independentii s-au clasat pe locul al doilea in acest clasament, reusind sa castige 22,4% din mandatele de primar (659) si au reusit sa patrunda si in consiliile locale si judetene, desi acestea sunt dominate de listele de partid, cu 2.684 de reprezentanti in primele si 25 in celelalte.

CDR-ul a luat locul al treilea, cu 246 de primari (8,4%) si 20,6% din numarul consilierilor locali, plus 24% din cel al consilierilor judeteni.

Marea surpriza de atunci e un partid acum disparut - Partidul Democrat Agrar din Romania, care a castigat un numar record de edili - 232.

Prin comparatie, PNL, scindat atunci in mai multe aripi, lua doar 14 primari.

A doua tura

Principalul succesor al FSN, PDSR (devenit acum PSD) a castigat si alegerile locale din 1996, dar mai mult nominal. Chiar daca a obtinut 928 de mandate de primar, fata de cele 355 ale urmatorului clasat, CDR, rezultatul e inselator, intrucat la numarul de voturi a luat 2.713.095, cu doar 1 mie mai mult decat Conventia.

USD, adica PD plus micul PSDR al lui Sergiu Cunescu, s-a clasat pe locul al treilea, cu 475 de primari si 1.353.406 voturi, in timp ce independentii inca nu fusesera marginalizati de partide, castigand 273 de primarii.

PDSR revine in forta

Alegerile locale din anul 2000 au consemnat o victorie foarte clara a PDSR, care a luat un scor apropiat de cat au luat urmatoarele 4 formatiuni luate la un loc.

Astfel, partidul lui Ion Iliescu a castigat 35% din mandatele de primari si aproape 30% din cele pentru consiliile judetene, in timp ce urmatorul clasat, PD-ul lui Petre Roman si Basescu, a luat 482 de primarii si 12% din mandatele de consilieri judeteni, in fata muribundului CDR, care a mai castigat 147 de primari, si a PNL, castigatorul a 251 de primarii.

De data asta, marea surpriza a alegerilor a fost Alianta pentru Romania, a lui Teodor Melescanu, care a avut 283 de edili castigatori.

2004 - echilibru si surprize

Pentru a treia oara consecutiv, succesorul FSN-FDSN-PDSR, adica PSD, a luat cel mai mare scor la alegerile locale, in 2004. Cu 3.908.895 de voturi, 55% din mandatele de primar si 38% din mandatele de consilieri judeteni, partidul condus atunci de Adrian Nastase si-a imbunatatit considerabil scorul. Cu toate astea, rivalii sai din Alianta DA (PNL plus PD) au reusit sa obtina ceva ce a fost interpretat de unii ca victorie, de altii ca un surprinzator rezultat de egalitate.

Astfel PNL a luat 1.607.571 voturi si 14% din primarii (443), PD 1.401.471 (380 de edili), iar acolo unde au participat pe lista comuna a Aliantei DA, 443.128 voturi si 10 primarii, printre care si Bucurestiul. Rezultatele cumulate la consiliile judetene au reprezentat insa adevarata victorie, intrucat au dus numarul peste cel al PSD.

PRM, cu 316.671 de voturi si 82 de primarii, a reprezentat una dintre surprize, insa nu asa mare precum cea reusita de PUR-SL al lui Dan Voiculescu, actualul PC, care a luat 124 de primarii si 5% la votul pentru consiliile judetene.

UDMR, in continua crestere de la alegeri la alegeri, a fost victorios in cursele pentru 186 de primarii.

2008 - baronii ies la rampa

Alegerile locale din 2008 au adus si prima modificare majora in modul de alegere - presedintii Consiliilor Judetene sunt votati direct de cetateni, nu de consilierii judeteni, ca pana atunci. Mai mult, de atunci exista un singur tur de scrutin.

Prin aceasta modificare, baronii si-au consolidat puterea personala,depinzand si mai putin de dorintele partidului si de eventuale aliante post-electorale pentru alegere. Astfel, cei mai multi nu au mari probleme in a-si asigura realegerea.

Un nou castigator

Alegerile din 2008 au adus si altceva - pentru prima data, partidul lui Iliescu, PSD, a fost depasit la vot de un alt partid, PDL.

Astfel, partidul condus de Emil Boc a batut PSD cu 33,58 la 30,77 la procentele din voturi pentru primarii, cu 27,7 la 26,6 la cele pentru consilii locale si 28,92 la 27,97 la voturile pentru consilii judetene. PNL a luat locul al treilea, cu o medie de circa 18%.

PSD si-a luat insa revansa la presedintii de Consilii Judetene, castigand 17 fata de cei 14 ai PDL.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com