Aberatia zilei: Au candidat si au castigat, desi... n-au dreptul sa fie primari

Joi, 09 Iunie 2016, ora 13:42
7654 citiri
Aberatia zilei: Au candidat si au castigat, desi... n-au dreptul sa fie primari
Foto: clipartkid.com

Doi primari din Gorj au castigat alegerile, insa isi vor pierde mandatele imediat ce ele vor fi validate de instanta, pentru ca au condamnari penale la activ. Urmeaza sa fie organizate noi alegeri in cele doua localitati, cei doi edili avand sanse mari sa castige inca o data. Si tot asa.

Situatia incredibila este cauzata de faptul ca respectivii candidati sunt condamnati, cu suspendare, ce-i drept. Legea nu le interzicea sa candideze, doar sa ocupe posturile de primari pentru o perioada de timp, asa ca prefectura a anuntat deja ca ii va suspenda din functii si va organiza noi alegeri, informeaza Gorj Exclusiv.

Responsabili pentru aceasta trasnaie sunt liberalii. Vasile Mosoiu a castigat alegerile pentru functia de primar al comunei Dragutesti, pe care o va pierde pentru ca are condamnare la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Mosoiu a fost condamnat pentru ca a vandut primariei pe care o conducea un teren propriu, pentru suma de 22.000 de euro. Oamenii din comuna n-au fost impresionati de verdictul instantei. Dimpotriva, i-au mai dat un mandat.

Si Ioan Ianasi, din comuna Vladimir, se va bucura prea putin timp de victoria in alegeri. Prefectul va emite ordinul de incetare a mandatului pentru ca Ianasi are o condamnare cu suspendare de 1 an si 4 luni, dupa ce a lovit un pieton cu masina si a fugit de la locul accidentului.

Cum a fost posibil sa existe candidati care nu isi pot prelua functiile?

"Legea nu le-a interzis acestora sa candideze. Nu avem deocamdata rezultatele finale. Li se va emite un certificat doveditor al faptului ca au fost alesi primari. Aceasta validare va merge la Judecatorie. Judecatoria va emite o hotarare prin care valideaza mandatul de primar si asta este situatia din punctul de vedere al alegerilor. Apoi daca dansii au probleme cu legea, se va emite un ordin de catre prefect. Ordinul va putea sa fie contestat in instanta. In cazul in care nu va fi anulat in instanta, se vor face alegeri partiale in localitatile in care au fost alesi cei doi", a declarat judecatorul Ion Stanulescu, presedintele Biroului Electoral Judetean Gorj.

Liviu Diaconescu, seful biroului juridic din Prefectura Gorj, a anuntat deja ca primarii condamnati vor fi revocati din functie.

Si atunci ne intrebam: De ce i-a mai pus PNL sa candideze, daca se stia ca nu pot ocupa functiile? De ce permite legea asemenea situatii? Ce se intampla daca Mosoiu si Ianasi candideaza si la alegerile partiale, si castiga din nou? Cine plateste toata distractia electorala?

Poate ca PNL si cei doi primari sunt mai isteti decat credem noi si se bazeaza pe faptul ca Senatul a respins miercuri cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a statutului alesilor locali, astfel ca in curand primarii nu-si mai pierd mandatul daca sunt condamnati cu suspendare. Ramane de vazut ce intra in vigoare mai intai, pierderea mandatului sau noua lege a statutului alesilor locali.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...