Cine sunt candidatii cu probleme penale care au fost alesi primari de sectoare si de mari orase

Luni, 06 Iunie 2016, ora 22:00
7302 citiri
Cine sunt candidatii cu probleme penale care au fost alesi primari de sectoare si de mari orase
Foto: Ziare.com

Numerosi candidati cu probleme penale - fosti primari sau edili si parlamentari in functie - au fost alesi primari, duminica, in doua sectoare din Bucuresti si in mai multe mari orase ale tarii.

Printre acestia se numara 4 independenti, care inainte au fost la PNL, 3 candidati PSD, doi UDMR, unul PNL si unul PSRO. De asemenea, este vorba despre politicieni care au facut inchisoare, care se afla in prezent in arest preventiv, care sunt trimisi in judecata sau urmariti penal.

Iata care este lista celor 12 edili din mari localitati ale Romaniei, pe care sute de mii de romani au pus stampila si le-au dat un mandat de primar, cu toate ca au probleme penale:

Robert Negoita (PSD) - Sector 3. In varsta de 44 de ani, Robert Negoita se afla la al doilea mandat de primar al Sectorului 3. Acesta este urmarit penal de DNA, din luna aprilie, pentru fapte comise in momentul in care era administrator al unor societati comerciale, fiind acuzat de evaziune fiscala in forma continuata. La cateva zile dupa ce a aflat acuzatiile, Negoita si-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar, pe care l-a castigat cu un scor zdrobitor - peste 60 la suta.

Om de afaceri, primarul Sectorului 3 este fratele finantatorului echipei Dinamo, Ionut Negoita. Robert Negoita este presedinte al PSD Sector 3, a fost secretar executiv al partidului in perioada 2008-2012 si deputat PSD de Teleorman in Legislatura 2008-2012, pana cand a devenit primar. Totodata, a fost vicepresedinte al PSD si presedinte al PSD Bucuresti, fiind inlocuit de Gabriela Firea. In iunie 2015 a fost ales presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania.

Gabriel Mutu (PSD) - Sector 6. In varsta de 46 de ani, Mutu este senator din anul 2008, facand parte din PDL pana in anul 2010. Este vicepresedinte al Comisiei pentru Politica Externa si a intrat in cursa interna a USL in 2012 pentru a fi desemnat candidat la Primaria Sectorului 6, insa atunci a fost preferat actualul edil, liberalul Rares Manescu. Senatorul este presedintele PSD Sector 6 si a fost consilier local al sectorului, fiind absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Romano-Americana si al Colegiului National de Informatii.

Mutu este urmarit penal de DIICOT din anul 2014, in dosarul lui Dragos Nedelcu, pentru spalare de bani, evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Nedelcu este fost membru in CA al Realitatea Media.

Lia Olguta Vasilescu (PSD) - Craiova. Primarul PSD al Craiovei a fost retinut la sfarsitul lunii martie si apoi plasat in arest la domiciliu. A scapat insa de aceasta masura dispusa de instanta si, desi este urmarita penal de DNA pentru luare de mita, printre altele, Lia Olguta Vasilescu si-a depus candidatura pentru un nou mandat pe 23 aprilie si a castigat si ea cu un scor zdrobitor - 58,5 la suta.

Catalin Chereches (Coalitia pentru Baia Mare) - Baia Mare. Cazul primarului din Baia Mare este unul aparte, pentru ca a fost ales pentru un nou mandat, desi se afla in arest preventiv.

A fost arestat preventiv pentru luare de mita, pe 27 aprilie. O zi mai tarziu, presedintele Biroului Electoral Judetean Maramures, judecatorul Nicolae Stamate Tamasan, a declarat ca primarul poate candida pentru un nou mandat. Pe 30 aprilie candidatura sa a fost respinsa de Judecatoria Baia Mare, iar in aceeasi zi Tribunalul Maramures a admis apelul avocatilor sai impotriva hotararii Judecatoriei.

Decizia definitiva si irevocabila este cea din urma, astfel ca primarul Catalin Chereches, suspendat din 6 mai si aflat in arest preventiv, a putut sa candideze pentru un nou mandat.

Citeste si mesajul transmis de Chereches, dupa ce a fost ales pentru un nou mandat.

George Scripcaru (independent sustinut de PNL) - Brasov. Primar al Brasovului din 2004, Scripcaru este trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita, probleme penale pe care le are inca din luna iunie 2015. Chiar si asa, si in ciuda faptului ca a fost nevoit sa plece din PNL, care i-a retras sprijinul politic, si sa ramana doar cu optiunea unei candidaturi independente, edilul si-a depus candidatura pe 24 aprilie si a castigat un nou mandat cu peste 50 la suta din voturile exprimate.

La o zi dupa ce a fost reales primar, Scripcaru a aflat ca ramane inca 60 de zile sub control judiciar.

Dorin Florea (independent, fost PNL) - Targu Mures. Primarul din Targu Mures nu mai este membru PNL, insa a candidat in calitate de independent, pentru al cincilea mandat consecutiv, cu toate ca este urmarit penal de DNA in doua dosare. Intr-unul este deja trimis in judecata, intr-un caz de finantare a echipei de fotbal locale careia i se interzisese acest drept din cauza datoriilor neplatite. Printre acuzatiile care i se aduc sunt abuzul in serviciu si luarea de mita.

Mircia Gutau (independent, fost PNL) - Ramnicu Valcea. Gutau este un caz aparte, deoarece a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare in luna ianuarie 2010, pentru luare de mita. A fost eliberat conditionat dupa ispasirea a mai putin de jumatate din pedeapsa, in luna septembrie 2011. Apoi, a fost condamnat din nou, in iunie 2014, la 2 ani si 6 luni de inchisoare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, pedeapsa care s-a contopit insa cu pedeapsa anterioara.

Fost membru PNL, Gutau a mai fost primar si in perioada 2004-2010 si a castigat duminica cu un scor de 45 la suta.

Constantin Hogea (independent, fost PNL) - Tulcea. Primarul orasului Tulcea a fost arestat preventiv in luna mai 2015 pentru ca ar fi luat mita un apartament, si a fost trimis in judecata de DNA in stare de arest la domiciliu, trei luni mai tarziu. Si acesta a ramas fara sprijinul PNL, astfel ca a candidat ca independent, reusind sa obtina un al patrulea mandat de edil al orasului de la Dunare.

Raduly Robert-Kalman (UDMR) - Miercurea Ciuc. Alesul UDMR si-a dat demisia din functia de primar al municipiului Miercurea Ciuc, pe 17 iunie 2015, fiind trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, insa s-a inscris in cursa pentru un nou mandat si a obtinut si el un al patrulea mandat consecutiv, cu un scor de peste 70 la suta.

Antal Arpad (UDMR) - Sfantu Gheorghe. Antal Arpad a castigat clar al treilea mandat de primar, cu peste 70 la suta din voturile exprimate. Acesta a fost pus sub urmarire penala de DNA in luna februarie, cand a fost pus si sub control judiciar, pentru fapte de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. Atunci, Antal a primit interdictia de a-si exercita functia. In varsta de 40 de ani, a fost deputat in perioada 2004-2008.

Catalin Flutur (PNL) - Botosani. Flutur, fost primar al orasului in perioada 2004-2012, l-a invins clar pe urmasul sau, Ovidiu Portariuc, de la PSD. Liberalul este urmarit penal de DNA, din septembrie 2015, pentru fapte de abuz in serviciu, petrecute in perioada in care se afla la al doilea mandat de edil, in perioada 2009-2012.

Mircia Muntean (PSRO) - Deva. Fost primar in perioada 1996-2012, Muntean a fost apoi deputat PDL, a trecut la PSD si pe urma la PSRO. Pe 24 septembrie 2013, cand era deputat, Muntean a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru un prejudiciu de 360.000 de dolari.

Exista insa si cazuri de primari alesi in 2012, cu probleme penale, care au candidat pentru un nou mandat, dar care au pierdut. Printre acestia se numara Marian Vanghelie (Partidul Dreptatii Sociale, fost la PSD, la Sectorul 5), Tudor Pendiuc (independent, fost PSD, la Pitesti) si Romeo Stavarache (independent, fost PNL, la Bacau).

Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu afirmă că, în opinia sa, Călin Georgescu nu ”păcătuieşte” prin poziţia sa anti-occidentală, ci prin faptul că minte în legătură cu...
Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu afirmă că nu a fost contactat de niciunul dintre liderii partidelor pro-europene pentru a discuta despre posibilitatea unei candidaturi la Preşedinţia...
#primari alesi probleme penale, #candidati probleme penale alesi primari, #rezultate locale 2016 candidati coruptie, #Catalin Chiriches primar 2016, #Lia Olguta Vasilescu primar 2016 , #rezultate alegeri locale 2016
  1. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  2. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  3. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  4. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  5. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  6. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
  7. Potra susține că la Ciolpani s-a întâlnit doar cu echipa de securitate a lui Călin Georgescu. "Niște băieți de treabă care au lucrat în Congo"
  8. Poliția audiază influenceri care au lucrat pentru Georgescu pe TikTok. "Eu am dat 300.000 pentru Georgescu pentru că îmi place mie de el"
  9. Kelemen Hunor arată unde poate fi găsit candidatul unic la prezidențiale: "Am formulat nişte propuneri"
  10. Firma prin care s-au făcut plăți către influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu, călcată de polițiști