Cine va castiga al doilea tur?

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 13 Iunie 2016, ora 06:30
9129 citiri

Alegerile locale s-au tinut intr-un singur tur. Al doilea, cerut de unele voci cu insistenta, dar foarte tarziu, va avea loc, de fapt, abia la toamna, cand e programat scrutinul pentru Parlament.

Merita sa vedem ce tendinte s-au degajat acum, pentru a intelege ce s-ar putea petrece peste cateva luni.

PSD si PNL domina autoritar reprezentarea la nivel local. Cele doua partide au adunat circa 70% din voturi, obtinand astfel trei patrimi din mandatele de consilieri judeteni si 85% din cele de primari.

Ce partid a castigat majoritatea
in fiecare consiliu judetean

Bucuresti: PSD - 40.42%

Ce partid are cei mai multi
primari in fiecare judet

Bucuresti: PSD - 100%

Se prefigureaza, astfel, un sistem bipartid. E ceva nou. Intr-adevar, nu a mai existat, dupa 1990, vreun moment in care doua formatiuni politice sa adune impreuna atatea mandate si sa fie separate de doar cateva procente.

PSD e in fata cu circa 5%, o diferenta pe care PNL crede ca o poate recupera, la alegerile generale, sub conducerea bicefala de azi.

Alte trei partide, care dispun si ele de reprezentare parlamentara - ALDE, UDMR si PMP - au strans, la nivel national, procente care le ingaduie sa spere ca vor trece pragul electoral si in noiembrie, fara a putea fi, totusi, sigure de reusita.

Singura contestare serioasa a acestui dispozitiv, in care doua partide au confiscat peisajul politic, iar trei sateliti au circa 5% fiecare, s-a inregistrat la Bucuresti. A produs-o Uniunea Salvati Bucurestiul, formatiunea care a sustinut candidatura lui Nicusor Dan la primarie.

Fiind vorba despre Capitala, valoarea simbolica a celor 25 de procente obtinute de USB si a celor 30 ale liderului sau este mare.

Iata de ce, inca din seara votului, N. Dan a anuntat intentia de a extinde la nivel national Uniunea. Va folosi, in acest scop, opozitia in cadrul Consiliului General bucurestean, dar si mesajele anti-sistem, tot mai populare in spatiul public, inclusiv printre gazetari aflati, pana deunazi, pe baricade adverse.

Aparitia USB nu a descurajat mobilizarea in sprijinul suspectilor de coruptie. Dimpotriva. Cel mai bun procent la scrutinul din Capitala, singurul peste 50%, a fost obtinut de primarul de la Sectorul 3, Robert Negoita, urmarit penal pentru evaziune fiscala.

Fenomenul pare, de fapt, sa fie tipic oraselor mari: la Craiova, Baia Mare, Brasov, Targu Mures sau Ramnicu Valcea, edili acuzati de fapte de coruptie au vrut sa fie realesi si au primit sprijin masiv, indiferent daca au candidat ca independenti sau ca membri de partid. Unul dintre ei, baimareanul Catalin Chereches, se afla chiar in arest si intrebarea e daca si cum va putea depune juramantul.

Si tentatia anti-sistem, si rasplata electorala data coruptilor vor fi din nou combustibil politic la competitia din toamna. Va aparea oare si o tema de dezbatere noua? Sau macar o figura aparte? Ori vom auzi si vedea ce vedem si auzim de vreun deceniu incoace? Setea publicului este mare.

Dovada sta simpatia de care se bucura Clotilde Armand, absolut necunoscuta in urma cu doua luni si care a ajuns acum o adevarata vedeta, chiar daca a pierdut. Va inchipuiti ce s-ar fi intamplat daca ar fi castigat?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...