De ce nu are dreptul un alegator sa verifice rezultatele alegerilor

Marti, 21 Iunie 2016, ora 07:39
9456 citiri
De ce nu are dreptul un alegator sa verifice rezultatele alegerilor
Foto: Digi24 (Arhiva)

Legea electorala nu permite unui simplu alegator sa verifice, nici direct, nici prin intermediar, daca rezultatele trecute in procesele verbale intocmite la finalul scrutinului coincid cu realitatea din sacii cu buletine. In Romania, aceasta restrictie te poate face sa nu ai incredere in rezultatele finale si, mai rau, te poate face sa nu te mai duci la vot.

"Haideti cu totii sa demonstram cetatenilor ca votul lor este doar al lor si ca alegerile din Romania reflecta vointa lor", transmitea Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) cu putin timp inainte de alegerile locale din 5 iunie.

Frumos spus, dar ce te faci cand pe Internet apar tot felul de informatii care pun la indoiala felul in care s-au stabilit rezultatele finale, conform zicalei binecunoscute "nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara".

Citeste cateva dezvaluiri despre numararea voturilor in Sectorul 1: Este extrem de usor sa fraudezi.

Precizam inca de la inceput ca AEP nu are nicio atributie sau responsabilitate privind stabilirea rezultatelor finale, ocupandu-se doar cu organizarea alegerilor. Buletinele de vot intra in responsabilitatea prefecturilor si birourilor electorale.

Va intrebati ce poate face un simplu alegator care are suspiciuni legate de felul in care s-au numarat voturile si s-au stabilit rezultatele? Va raspundem noi: Nimic. Sau aproape nimic.

Sacii cu buletinele de vot stampilate de alegatori sunt sigilati si depusi la judecatorii timp de 3 luni, dupa care sunt dati la topit. Astfel, dovezile unor posibile fraude dispar definitiv. Singurii care mai au acces la saci in tot acest timp sunt doar procurorii, dupa cum se precizeaza intr-un raspuns primit la solicitarea Ziare.com de la Judecatoria Sectorului 1, sector in care Nicusor Dan si Clotilde Armand au incercat, fara succes, sa ceara renumararea voturilor.

Ce prevede legea

In raspunsul primit din partea Biroului de presa al Judecatoriei Sector 1 se precizeaza ca, in acest moment, sacii cu buletinele de vot de la cele 18 sectii de votare in care USB a cerut renumararea "se afla la sediul Tribunalului Bucuresti, potrivit procesului verbal de predare primire din data de 16.06.2016, din cauza lipsei de spatiu a Judecatoriei sectorului 1".

De asemenea, conform Legii 115/2015, toate contestatiile se pot depune doar la Birourile electorale ale sectiilor de votare, in decurs de 48 de ore de la incheierea votului si doar de catre partidele si candidatii la alegeri.

"Cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza", se subliniaza in lege.

"Nici un text normativ nu prevede accesul la sacii cu buletine de vot, ulterior solutionarii contestatiilor de catre Biroul Electoral Central. Pot avea acces organele de cercetare penala, in vederea investigarii unor fapte prevazute de legea penala (art. 391 alin. 1 cod penal - Falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi) ", se mai arata in raspunsul primit de la Judecatoria Sectorului 1.

In ceea ce priveste durata si conditiile de pastrare a buletinelor, stampilelor si celorlalte materiale necesare votarii, aceasta este de 3 luni. "Dupa implinirea celor 3 luni, judecatoriile, cu sprijinul prefectilor, predau, pe baza de proces-verbal, in vederea topirii, operatorilor economici specializati buletinele de vot si celelalte materiale utilizate in procesul electoral", se mai precizeaza in documentul citat.

Desigur, orice alegator incapatanat care nu se lasa descurajat de textele de lege invocate mai sus este liber sa se adreseze instantei pentru a cere acces la sacii cu buletine. Dar asta nu inseamna ca il va si primi.

"Fiecare cetatean are dreptul de petitionare. Oricine poate sa puna in scris orice problema, orice nedumerire are, si noi vom raspunde conform legii. Noi nu impiedicam niciun cetatean al Romaniei sa adreseze o petitie oricui: ca este autoritate locala, instanta de judecata sau ca este Parchet. Este liber sa o faca, iar noi suntem datori sa o analizam si sa ii raspundem in termenul de 30 de zile prevazut de lege", ne-a explicat judecatorul Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti.

Septimius Parvu (Expert Forum): Am propus un mecanism prin care cetatenii sa poata face plangeri, partidele nu au vrut

Septimius Parvu, expert in buna guvernare si procese electorale (Expert Forum), ne-a spus ca, pe de o parte, este normal ca accesul la sacii cu voturi sa fie restrictionat, tinand cont de secretul votului.

"Din cate stiu in nicio tara nu se practica asta, pentru ca buletinele de vot sunt niste documente care odata bagate in urna nu mai pot fi verificate. Ele nu sunt documente publice, au un statut special si se considera ca in ele se afla secretul votului. Nu stii care al cui este, dar ganditi-va ca un candidat le poate spune alegatorilor 'Puneti un semn, o cruciulita pe buletine ca sa va pot identifica' si apoi sa se duca sa le verifice cati l-au votat. Nu stiu, dau un exemplu.

Intr-un fel eu sunt de acord sa nu se mai poata verifica buletinele decat de organele de cercetare penala, dar pe de alta parte mi se pare ca nici birourile electorale nu sunt foarte deschise sa faca verificari daca exista suspiciuni. Cum a fost, de exemplu, in sectorul 1 sau la Galati. Eu as vrea ca in momentul in care cineva face o plangere chiar sa se verifice cu atentie si, eventual, persoana interesata sa poata sa participe la renumarare", a declarat Septimius Parvu pentru Ziare.com.

Intrebat de ce nu se poate adresa un cetatean unui intermediar impartial, cum ar fi AEP sau Avocatul Poporului, pentru a-i cere sa verifice in numele lui procesele verbare dintr-o anumita sectie de votare, Septimius Parvu a spus ca pentru asta ar trebui sa fie modificat mecanismul prevazut de lege.

"Adica nu doar partidele sa le poata face plangeri, ci si eu, ca simplu cetatean care cred ca exista motive rezonabile si solide de suspiciune cu privire la frauda. De exemplu, noi suntem o organizatie care a avut observatori la alegeri si poate chiar am vazut niste lucruri, dar noi nu avem dreptul sa facem plangere.

Pe de alta parte, nu imi dau seama daca birourilor electorale le este lene sau frica, nu imi dau seama de unde vine lipsa asta de deschidere. Totusi, daca esti procuror sau judecator ai trebui sa iei in considerare unele plangeri, cum a fost, de exemplu, cea facuta de Nicusor Dan.

Cred ca marea problema este legata de reticenta. Eu nu prea stiu cazuri de birouri care chiar au permis renumararea voturilor. Noi am mai propus si cand s-a modificat legea sa gasim un mecanism prin care si cetatenii sa poata face astfel de plangeri, dar partidele nu au vrut. Trebuie sa existe niste conditii mai lejere de contestare a fraudelor.

Oricum, noi am constatat ca legea alegerilor locale e foarte proasta, sunt multe gauri in ea, si o sa aratam asta in raportul pe care il facem, dar e o problema de vointa politica, pe care partidele o cunosc foarte bine", a mai subliniat Septimius Parvu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Nicusor Dan saci voturi, #USB renumarare voturi Clotilde Armand , #rezultate alegeri locale 2016