Presedinte in sectia de votare: Mircea Kivu povesteste despre vizita lui Vanghelie si cosmarul din zori

Luni, 06 Iunie 2016, ora 18:51
11880 citiri
Presedinte in sectia de votare: Mircea Kivu povesteste despre vizita lui Vanghelie si cosmarul din zori
Foto: Arhiva Hepta.ro

Atentie maxima, vigilenta, temeri, oboseala si multa, multa rabdare, acestea sunt principalele ingrediente ale unei zile de alegeri pentru un presedinte de sectie, obligat sa nu greseasca o virgula si nevoit sa stea cu ochii in patru aproape 24 de ore.

"Azi-noapte am trait una din cele mai traumatizante experiente din viata - presedinte de sectie de votare", a postat, luni, pe Facebook sociologul Mircea Kivu, motiv pentru care Ziare.com l-a invitat sa povesteasca ce i s-a intamplat in aceasta duminica.

Despre chei de control, vot multiplu si teama ca se blocheaza sistemul informatic

"Am fost presedinte la o sectie de votare de pe soseaua Panduri, din Bucuresti, unde locuiesc. Am dat examen de expert electoral la AEP si sunt inscris in corpul expertilor. Mai fusesem observator demult de tot, in 1992, cand era cu totul alta atmosfera.

In cursul zilei a fost relativ ok, adica oamenii din biroul sectiei de votare, chiar daca erau din partide adverse, se purtau civilizat, isi vedea fiecare de treaba pe care i-o desemnam eu, nu au fost probleme. Problemele au inceput seara, in special pentru ca la alegerile locale e mai greu decat la altele, fiindca ai de numarat 4 urne de voturi si e complicat, sunt tot felul de chei de control care trebuie sa iti iasa la socoteala - cate buletine de vot ai primit, cate ti-au ramas albe, cati dintre alegatori s-au prezentat etc. Cifrele trebuie sa se verifice intre ele si asta inseamna foarte multa atentie la numarat", a explicat Mircea Kivu.

Asa cum era de asteptat, dimineata au venit la vot cei mai varstnici, iar dupa-amiaza cei mai tineri.

Intrebat ce s-a intamplat cu buletinele de vot introduse in urne gresite (de exemplu, cele pentru primari puse in urnele pentru consilii), acesta a confirmat faptul ca ele au fost repartizate in teancurile corecte, adica "voturile nu s-au pierdut".

"Dar asta nu inseamna ca cei care organizeaza alegerile nu se pot gandi sa tipareasca buletinele pe hartii de culori diferite, ca sa fie mai simplu", a facut acesta o sugestie.

Informatizarea sectiei de votare, o premiera in Romania, a functionat bine.

"Eu m-am temut ca o sa apara blocaje, asa cum se intampa cu cardul de sanatate. In cazul asta aveam o procedura, dar era complicata. Aveam emotii, dar nu s-a intamplat nimic", a dezvaluit sociologul.

Multe buletine nule

Intrebat daca au existat tentative de vot multiplu, acesta a negat. In schimb, au existat "destul de multe" buletine stampilate pe mai multi candidati si anulate, insa Mircea Kivu a dat asigurari ca nu a fost vorba despre frauda, pentru ca nu era posibila.

"Nu, pentru ca in momentul in care s-a inchis sectia, am sigilat urnele, toate stampilele au fost puse intr-un plic, care a fost sigilat. Cum sa fraudezi? Ar fi trebuit sa mai aiba cineva o stampila. Iar numaratoarea s-a facut de fata cu toata lumea.

Insa la Sectorul 5 am observat ca am avut multe buletine nule la primarul de sector si mi-am explicat asta prin faptul ca USB, care a avut multe voturi la primarul general (Nicusor Dan a castigat in sectia mea), nu a avut candidat la sector, asa ca unii si-au anulat votul, stampiland de mai multe ori", a explicat acesta.

Citeste un fotoreportaj despre votul in Berceni: "Nu am asteptari, doar speranta"; "Sa nu mai fure!".

Reteaua lui Vanghelie n-a mai functionat

O vizita surpriza a fost facuta de Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Dreptatii Sociale.

"Am avut o mica disputa cu dl Vanghelie, pentru ca i-am cerut sa se legitimeze si s-a aratat mirat ca nu stiu cine e. Un candidat are voie sa vina in sectii, dar, teoretic, eu ca presedinte nu eram obligat sa stiu cine e el. Mi s-ar fi parut normal sa vina sa imi arate buletinul. I-am cerut sa o faca. S-a mirat, dar a fost jovial cu toata lumea", a povestit Mircea Kivu.

Intrebat cum explica faptul ca Vanghelie a fost unul dintre foarte putinii candidati cu notorietate si cu dosare penale care nu a castigat un nou mandat, sociologul a spus ca suspecteaza ca "nu i-au mai functionat mecanismele cu care controla votul inainte".

"Eu banuiesc ca, de fapt, controla niste retele informale. Cam toti primarii fac asa, au tot felul de responsabili de strada, oameni influenti, pe care ii strang din cand in cand, le mai dau o masa la restaurant, mai fac o excursie pana in Bulgaria, chestii din astea. Agenti de influenta, cum se spune. Cred ca lui Vanghelie nu i-a mai functionat acest mecanism", a explicat acesta.

Cum mi-am petrecut alegerile, intre Ferentari si sediul PSD Reportaj Ziare.com

Nervi intinsi la predarea sacilor cu buletine

Cosmarul a inceput dupa inchiderea urnelor.

"Pe la 12 noaptea am reusit sa avem procesele verbale gata. Mai trebuia sa strangem toate buletinele in saci, sa adunam rechizitele. Apoi am constatat ca masina care trebuia sa ne transporte la biroul de sector plecase cu altii mai harnici ca mine, pentru ca in scoala respectiva erau organizate mai multe sectii de vot, si a trebuit sa astept mai bine de o ora pe treptele scolii pana s-a intors masina, un microbuz insotit de politie.

Am ajuns la Primaria Sectorului 5, pe Sarindar, unde era un cosmar. Functionarii de acolo se straduiau sa faca ordine, dar toti presedintii, asa ca mine, erau oameni treji de aproape 24 de ore. Intr-o camera de vreo 30 de metri patrati eram circa 20 de oameni. Pe la 4 dimineata. Unii dintre ei incepusera sa se isterizeze, pentru ca povestea era asa: la intrare ti se dadea un bon de ordine, asteptai vreo ora, doua, intrai si lasai documentele dupa o verificare sumara. Apoi iar asteptai. Dupa vreo ora ti se spunea ca ai gresit ceva. De exemplu, la noi se gresise ceva. Noi facuseram niste ciorne, le verificaseram, dar s-a gresit la transcrierea pe curat la una din ele. Am primit-o inapoi, am vazut care e greseala, am corectat, dar a trebuit sa astept din nou. S-a terminat totul la 7 dimineata.

Eu sunt mai linistit de felul meu, dar erau femei care plangeau sau carora li s-a facut rau. Si tensiunea crestea, era un haos care se alimenta permanent", ne-a povestit acesta.

Intrebat de ce nu se informatizeaza si numaratoarea electorala, daca tot am facut primul pas informatizand sectiile, Mircea Kivu a explicat ca la mijloc este o chestiune juridica.

"Sa stiti ca rezultatele se transmit prin tableta respectiva, electronic, asa ca, teoretic, nu ar mai fi nevoie de toata nebunia de la sectia de votare despre care v-am povestit, pentru ca prin tableta ni s-au validat inclusiv cheile de control.

Dar, din punct de vedere juridic, trebuie sa existe o confirmare scrisa. Un act scris, semnat de toti membrii biroului de vot etc. Dar noi vrem tot timpul sa avem acoperire la orice si poate ca e corect asa, pentru ca oricum exista suspiciuni legate de procesul electoral si poate ar fi si mai mari", a explicat sociologul Mircea Kivu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mircea Kivu presedinte sectie vot, #Vanghelie alegeri locale 2016, #vot alegeri Bucuresti 2016 , #rezultate alegeri locale 2016