De ce a obtinut PNL rezultate dezastruoase la Bucuresti si ce urmeaza pentru liberali

Marti, 07 Iunie 2016, ora 22:10
5531 citiri
De ce a obtinut PNL rezultate dezastruoase la Bucuresti si ce urmeaza pentru liberali
Foto: Ziare.com

PNL a obtinut un scor foarte slab la alegerile pentru primarii din Bucuresti si din cauza lipsei de mobilizare a electoratului, precum si din cauza aparitiei USB, noua oferta electorala de care cetatenii probabil ca au fost atrasi.

Aceasta este parerea deputatului PNL de Bucuresti Eugen Nicolaescu, liderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor si fost presedinte PNL Bucuresti.

Acesta a explicat pentru Ziare.com care sunt cauzele esecului suferit de PNL la Primaria Capitalei si la cele de sector.

Citeste si cum s-a prabusit PNL, intr-o luna, de la 40% la 12%.

"Inainte de a exprima concluzii - ca toata lumea s-a exprimat repede cu o serie de concluzii, si concluzia generala a fost in permanenta 'cel mai slab scor, scor dezastruos' - haideti sa analizam cauzele. Acesta trebuie sa fie scopul nostru: de ce, in Bucuresti, cetatenii care voteaza dreapta si voteaza PNL au venit in numar atat de mic la vot - este o intrebare pe care ne-o punem.

Dar sa nu uitam ca a aparut fenomenul 'Colectiv' in Bucuresti, sa nu uitam ca a aparut USB si o parte a electoratului a fost probabil mai atras de aceasta noua oferta electorala. Cred ca aici ar trebui sa fie analiza noastra cea mai importanta, sa vedem cum putem recupera acest electorat si cum putem sa-l aducem in situatia in care votul sa fie util.

USB a inregistat un scor exceptional, dar practic pentru cetateanul obisnuit votul n-a fost util, pentru ca majoritatea in Consiliul Local o s-o faca PSD, si in sectoare, si in Capitala, si in consecinta ceea ce si-au dorit oamenii nu se va intampla", a spus deputatul.

Acesta a explicat si cum ar fi putut PNL sa obtina un scor mai mare si sa reuseasca sa castige primarii in Capitala.

"Daca noi aveam suficienta premonitie, suficiente evaluari foarte corecte, ar fi trebuit sa iesim mult mai demult in fata electoratului si sa-i spunem despre ce este vorba. Si oamenii, in consecinta de cauza, hotarasc", a explicat Nicolaescu.

USB sau PSD?

Legat de acest lucru, l-am intrebat pe liderul deputatilor PNL daca ar fi fost de preferat pentru partidul sau o victorie a USB la Primaria Capitalei, in loc de cea a PSD.

"Oricare partid politic doreste sa-si puna in practica programele pe care le are si le aproba si le prezinta public. Nu iese ca sa faca politica si sa sprijine pe altul. Este esenta democratiei, sunt lucruri elementare.

Problema este: care este scopul unui partid politic. De ce s-a infiintat USB? Ca sa preia puterea. De ce exista PNL? Ca sa preia puterea, sa-si puna in practica programele si proiectele pe care le are. De aici trebuie sa plecam, de la lucruri firesti, normale, nu de la inventii ca unii ar putea sa fie mai frumosi decat altii. Asta o hotaraste electoratul.

Pana la urma, trebuie sa ne ducem catre fundamentele democratiei. Daca noi o sa le ignoram in permanenta, vom crea confuzii in randul electoratului. Sa nu uitam ca democratia noastra e tanara, are 25 de ani", a mai spus deputatul PNL.

Congres PNL, putin probabil pana la alegerile parlamentare

De asemenea, acesta a lasat sa se inteleaga ca este putin probabila organizarea unui Congres PNL pana la alegerile parlamentare, asa cum sugerase Ludovic Orban.

"Si eu am evaluarile mele, perceptiile, optiunile mele. Dar intai vreau sa le discutam in partid, ceea ce se va intampla maine (miercuri - n.red.), pentru ca maine avem BPN convocat. Si dupa ce vedem daca se opteaza catre acele solutii care ne pot aduce mult mai aproape de castigarea alegerilor legislative. Deci sunt foarte multe lucruri de spus. Ar insemna sa ma antepronunt.

Astept ca partidul sa faca o analiza profunda, serioasa, la rece, corecta, si in functie de rezultatele acestei analize ar trebui sa vedem mai departe care sunt caile de urmat. Dar, strict personal, cred ca acum un Congres in conditii de tensiune nu poate produce lucruri bune. Acum - in urmatoarele saptamani, doua-trei luni. Cred ca trebuie sa avem rabdarea necesara sa facem analize cu sange rece si nu sub impulsul emotiilor firesti, ca urmare a alegerilor", a declarat fostul presedinte PNL Bucuresti.

Ce se intampla cu PNL Bucuresti

Eugen Nicolaescu a oferit lamuriri si cu privire la viitorul organizatiei Bucuresti a PNL. Intrebat daca ar putea prelua sefia organizatiei, dupa demisia lui Catalin Predoiu, a precizat: "Recunosc ca nu m-am gandit, dar cred ca, astazi, maine, va trebui sa ne intalnim macar parlamentarii de Bucuresti si sa ne gandim foarte serios cum e mai bine pentru Bucuresti".

"Pentru ca, daca aveam un scor mai bun pe Bucuresti, poate noi castigam alegerile locale. Ecartul e foarte mic intre PNL si PSD, pe vot politic, ma refer la consilii locale si consilii judetene. Cred ca noi trebuie sa ne pregatim foarte serios pentru alegerile parlamentare. De aceea, cred ca Bucurestiul si organizatiile de sector reprezinta un asset foarte important. Si daca nu analizam noi, care avem responsabilitate, poate ca ne vom trezi in toamna, din nou, cu surprize neplacute. Ceea ce e preferabil sa evitam", ne-a declarat fostul lider PNL Bucuresti.

Reactia lui Nicolaescu dupa criticile vehemente ale lui Cristian Bodea

Nu in ultimul rand, deputatul PNL a spus despre declaratiile vehemente ale senatorului PNL Cristian Bodea, dupa rezultatele slabe ale liberalilor de la Capitala, ca ar fi trebuit facute in cadrul partidului.

"Stiu ca dl Bodea, in general, este mai exotic in modul in care se exprima si are o doza de extremism in modul de a-si impartasi parerile si opiniile. Este dreptul fiecaruia in parte, insa atunci cand ai ceva de spus, o spui in forurile partidului, pentru ca ai ajuns senator pentru ca partidul te-a propus, altfel n-ai fi ajuns acolo.

Are enorm de multe posibilitati sa se exprime. De aceea, nu accept din partea unui membru serios al partidului sa se exprime la mass-media sau pe strada in loc sa vina in interiorul partidului si sa-si sustina punctul de vedere.

Si, daca partidul si-l insuseste, inseamna ca a avut dreptate. Daca nu, inseamna ca partidul nu e de acord cu punctul lui de vedere, si el trebuie ori sa si-l revizuiasca, ori, daca nu se multumeste, sa plece. Nu sunt foarte multe posibilitati, dar cred ca aici este dovada de loialitate si de corectitudine", a subliniat Eugen Nicolaescu.

Citeste care sunt rezultatele anuntate de BEC, marti dimineata, la ora 10:00.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#rezultate slabe PNL locale, #Eugen Nicolaescu PNL locale, #PNL locale primarii Bucuresti , #rezultate alegeri locale 2016