Localele, preludiul parlamentarelor: "Vedem o copie a anului 2000". Problema Guvernului, pe masa partidelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Iunie 2016, ora 08:45
7125 citiri
Localele, preludiul parlamentarelor: "Vedem o copie a anului 2000". Problema Guvernului, pe masa partidelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Duminica romanii si-au ales autoritatile locale, un scrutin marcat de absenteism, mai ales la Bucuresti, unde doar 1 din 3 alegatori s-a dus la urne.

Rezultatele oficiale arata o victorie a PSD, aflat cu 5 procente in fata liberalilor, care, desi admit infrangerea, sustin ca ea nu este catastrofala.

Jocul aliantelor face insa ca PSD impreuna cu UNPR si ALDE sa domine marea majoritate a consiliilor judetene, liberalilor revenindu-le doar 8 din totalul de 41.

In Bucuresti, PSD a castigat in premiera nu numai primaria generala, ci si toate primariile de sector. Liberalii au pierdut si locul al doilea ocupat de USB, al carei lider a anuntat inca de duminica seara constituirea unui noi formatiuni politice nationale - Uniunea Salvati Romania.

Ce semnificatie au aceste rezultate si ce anunta ele pentru parlamentarele din toamna?

In opinia sociologului Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", prezenta scazuta la vot se explica prin manipulare: "peste tot cand stanga e pusa sub semnul intrebarii, arunca tema lehamitei in spatiul public si ea tine o parte din electorat acasa. Asa a castigat PSD acum".

In plus, "am avut o manipulare cu sondajele, care nu a permis ca omul sa isi poata identifica pozitia corecta fata de ceilalti. Au stat acasa, pentru ca nu au stiut daca sunt majoritari sau minoritari. Acum incep sa-si cunoasca forta, sa inteleaga ca langa ei sunt si altii care gandesc la fel si se creeaza un val."

Si acest val ar putea deveni un tsunami, spune Bruno Stefan: "Daca tema lehamitei va fi inlocuita de nemultumire si revolta, explozia sociala va matura clasa politica la toamna. Iar daca fenomenul USB se intinde la nivelul intregii tari, PNL, PSD, ALDE, PMP ar putea intra in Opozitie foarte repede.

Este posibil ca la toamna sa avem o majoritate formata de partide noi, iar in Opozitie sa fie actualale partide, care sa ramana mai degraba partide locale, cu putere locala".

Bruno Stefan atrage atentia ca in era Facebook regulile sunt altele: "comunicarea se face rapid, valurile se produc imediat pe retelele sociale, iar valul isi gaseste debusee de exprimare. Daca in Bucuresti avea cine sa se suie pe val, daca absentii ar fi gasit pe cineva mai seducator, mai exploziv decat Nicusor Dan, ar fi venit la vot si PSD ar fi fost spulberat.

Nicusor Dan, pe un tipar asemanator cu al lui Stolojan si Isarescu, a rupt din cei care oricum ramaneau interesati de fenomenul politic, oameni in majoritate educati care s-au transferat de la liberali.

Cred ca vor tasni partide noi, vor aparea vedete locale, care vor crea un val pe retele sociale. Ceea ce vedem acum e aproape o copie a anului 2000, cand PNTCD a fost spulberat, dupa ce a luat tot 12% in Bucuresti. PSD nu va fi destructurat decat daca apare o asemenra miscare pe stanga in mediul rural".

La randul sau, consultantul politic Radu Magdin considera ca, dimpotriva, "pe actuala tendinta e foarte greu de crezut ca PSD nu va avea in toamna o victorie rasunatoare. Aparatul disciplinat functioneaza, a fost testat, stanga capitalizeaza efectul greselilor dreptei.

Presedintele e foarte putin prezent in spatiul public, PNL are probleme interne, iar guvernul tehnocrat nu este vazut de populatie ca livrand. In conditiile combinatiei de vulnerabilitati de imagine si strategie pe cele trei niveluri, PSD trebuie doar sa ramana disciplinat si voturile vor veni de la sine."

Pe de alta parte, Radu Magdin se asteapta ca zilele acestea partidele sa discute soarta Guvernului "acum al nimanui, dar pentru care, vor, nu vor, PNL si presedintele Iohnannis platesc o factura.

PSD si presedintele Iohannis se confrunta cu o dilema de strategie. PSD se gandeste daca sa vina mai devreme la putere, iar Cotroceniul are problema delimitarii mai clare de guvernul tehnocrat si a intrarii mai puternice a presedintelui in campanie. Intrebarea e daca poate avea loc o negociere strategica, in sensul in care ar putea conveni Cotroceniului sa lase PSD la guvernare cateva luni, cu speranta ca pe campanie negativa electoratul de dreapta va veni la alegeri, dupa care se va putea forma un guvern de dreapta."

In privinta USB, Radu Magdin considera ca scorul foarte bun al acesteia este si rezultatul "dezamagirii bucurestenilor cu privire la Iohannis si PNL. A fost o recuperare a voturilor de dreapta sub alta forma, desi USB nu este o formatiune doctrinara, ci o entitate antisistem in acelasi timp profesionista, un fel de PP-DD al oamenilor destepti.

Dar parlamentarele nu sunt ca localele, deci sa nu se astepte sa aiba succes la fel de rasunator. Odata ce in perceptia publica esti vazut mai degraba ca un candidat pentru primarie, e greu sa faci tranzitia spre Parlament. S-a vazut acelasi lucru si in sens invers, la dl Predoiu.

USB va fi greu de replicat la nivel de tara, deci cred ca USR va ramane cantonata in zona urbana."

Mai aplicat, sociologul Barbu Mateescu ne-a explicat ca "exista cateva trepte pentru replicarea USB la nivel national, 13% Postolache la Iasi, Dan Masca 9%, mai exista cativa independenti cu scoruri bune, insa la parlamentare, estimez ca 45% dintre votanti vor fi din mediul rural si asta inseamna ca un scor foarte bun in mediul urban ar putea fi insuficient pentru intrarea in Parlament. Timpul e foarte scurt pentru construirea unei infrastructuri mari chiar si in mediul urban."

Barbu Mateescu apreciaza ca duminica au existat doua povesti diferite. In tara, "masinariile de partid s-au dovedit foarte importante, iar PNL si PSD au terminat aproape la egalitate. La Bucuresti, faptul ca pe locul al doilea s-a plasat un partid nou spune ceva despre problemele PNL in Bucuresti, despre faptul ca metodele trebuie sa fie adaptate la public. PNL nu a avut solutii bune de comunicare, multi candidati, complet diferiti intre ei, patru seturi de idei si evaluari."

Rezultatul alegerilor de duminica ar trebui sa puna pe ganduri nu numai PNL, ci si PSD, care nu ar trebui sa considere parlamentarele deja castigate, apreciaza consultantul politic George Ripa: "daca privim strict tehnic, PSD este marele castigator ale acestor alegeri, pe termen lung, insa, strategii de acolo au de rezolvat o problema simpla: de ce 62% din oamenii care au votat nu au facut-o cu candidatii PSD".

In ceea ce priveste dezastrul PNL de la Bucuresti, vina, spune George Ripa, "nu apartine exclusiv candidatilor. Principala problema a partidului este criza ideologica, morala si umana.

Pe mine, ca persoana ce se identifica cu valorile si principiile dreptei, ma deranjeaza in primul rand degringolada ideologica a celui ce are pretentia ca este cel mai important partid de dreapta.

Din pacate, lideri precum Andreea Paul Vass transforma PNL intr-un partid care promoveaza marxismul cultural, adica ceea ce fac partidele de stanga din Occident. Nu cred ca PNL isi va reveni pana cand nu va avea loc o clarificare ideologica. Nu e nicio rusine daca PNL se duce la stanga, dar macar sa le zica si votantilor."

USB, considera George Ripa, este "castigatorul moral al acestor alegeri, desi nu a obtinut nicio functie de primar. 'Stanga infantila', cum am numit-o in 2012, s-a transformat intr-un partid care atrage nemultumitii din diferite zone. Cred ca vor intra in Parlament.

Pe termen lung, observam ca exista o zona neocupata pe dreapta, acolo unde este nevoie de un discurs conservator, care sa promoveze atat valorile europene clasice, precum familia, credinta sau patriotismul, dar si atlantismul, apropierea de SUA, capitalismul, piata libera. Pe scurt, e loc pentru un partid care sa promoveze libertatea. PNL e ocupat cu darea in plata si cu cotele de gen."

Ziare.com te invita la dezbatere: care sunt concluziile alegerilor de duminica? A castigat PSD sau a pierdut PNL? Cum se explica rezultatul liberalilor in Bucuresti? Ce sansa are proiectul national al lui Nicusor Dan? Cum se profileaza rezultatul din toamna?

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alegeri locale 2016, #PSD PNL USB alegeri , #rezultate alegeri locale 2016