Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Alegerile din Romania, in presa straina - Vicleanul Basescu ar mai putea avea cateva carti de jucat

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 09:47
13247 citiri
Alegerile din Romania, in presa straina - Vicleanul Basescu ar mai putea avea cateva carti de jucat

Rezultatul alegerilor parlamentare organizate duminica si victoria pe care a obtinut-o USL sunt dezbatute pe larg de presa externa, care mentioneaza insa ca "vicleanul" Traian Basescu ar mai putea avea o carte de jucat, iar criza politica din Romania este departe de final.

Blogul cotidianului Financial Times, consacrat tarilor emergente, apreciaza ca pericolul unei crize nu a trecut.

Jurnalistii citeaza exit-poll-urile care indica faptul ca USL, alianta lui Victor Ponta si a lui Crin Antonescu, a obtinut 57-58% din voturi, in timp ce ARD-ul "lui Traian Basescu" are 18-19% din voturi.

Prezenta a fost scazuta la urne, lucru cauzat insa de vremea rea si de viscolul care s-a abatut asupra Romaniei.

"Victoria masiva, previzibila, a USL, condusa de premierul Victor Ponta, este si o infrangere rasunatoare pentru rivalul sau, presedintele Traian Basescu. Dar ce se va intampla acum ramane neclar, deoarece vicleanul Basescu ar mai putea avea cateva carti de jucat", se mai arata in articol.

Jurnalistii precizeaza ca prezidentialele vor fi organizate abia in 2014 iar o coabitare intre Traian Basescu si Victor Ponta ar putea fi "inselatoare".

Unii analisti au speculat ca guvernul, acum sustinut de un mandat popular puternic, ar putea face in cateva luni o noua incercare de a-l rasturna pe presedinte, lucru negat insa de Victor Ponta.

FT mentioneaza, totodata, ca Ponta a anuntat, duminica seara, o posibila alianta cu UDMR, partid care a trecut, la limita, pragul de 5%. Astfel, USL-ul ar avea majoritatea de doua treimi necesara pentru modificarea Constitutiei si consolidarea atributiilor pe care le are premierul.

AFP: Coabitarea cu presedintele Traian Basescu "promite sa fie furtunoasa"

Si Agentia France Presse, preluata, intre altii, de Nouvel Observateur, avertizeaza totodata asupra consecintelor nefaste ale eventualei crize politice in Romania.

"O noua criza politica este ultimul lucru de care ar avea nevoie Romania, care are greutati sa reia o crestere durabila, avertizeaza investitorii si analistii economici", se arata in text.

AFP mentioneza, totodata, ca desi USL castiga clar alegerile, o coabitare cu presedintele Traian Basescu "promite sa fie furtunoasa".

Victoria USL nu inseamna insa ca Victor Ponta va fi desemnat automat din nou ca premier, completeaza AFP, care noteaza ca Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca va face propria alegere. Un refuz in desemnarea lui Ponta ca prim-ministru risca sa atraga o noua incercare de suspendare a presedintelui, mai scrie agentia franceza de presa, care citeaza mai multi analisti ce sustin ca, in acest scenariu, presedintele si-ar depasi prerogativele.

Reuters: Votul care poate redeschide scandalul politic

Totodata, Reuters noteaza ca victoria coalitiei din care face parte Victor Ponta "ar putea declansa o noua runda a luptei pentru putere cu presedintele de dreapta si ar putea complica negocierile cu FMI pentru un nou acord".

"Orice perioada prelungita fara o noua administratie ar descuraja pietele financiare si ar ridica intrebari despre modul in care Romania va obtine un nou acord cu FMI odata ce actualul acord va expira, la inceputul lui 2013", puncteaza agentia de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#presa externa rezultate alegeri, #Basescu viclean Financial Times, #alegeri parlamentare Reuters , #rezultate alegeri parlamentare 2012