Cine sunt femeile din viitorul Parlament

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 18:22
7017 citiri
Cine sunt femeile din viitorul Parlament

Dupa alegerile din 9 decembrie, ne-am ales cu un Parlament urias - 588 de senatori si deputati. In viitorul Legislativ se vor regasi si 65 de femei care reprezinta 11% din totalul parlamentarilor, procent mult sub media europeana, de 23,4%.

Vestea buna este insa ca prezenta feminina in Parlament a inregistrat un progres. In actualul Legislativ, inca in functie, procentul de femei este chiar mai mic, de 9,65%.

In viitorul Legislativ, USL va avea 43 de femei, ARD si PP-DD - cate 10, UDMR - 1 si Asociatia Liga Albanezilor din Romania - 1.

Alba nu va fi reprezentata de nicio femeie in Parlament, in timp ce singura femeie din Arad care a reusit sa obtina un fotoliu de parlamentar in urma alegerilor legislative este Claudia Boghicevici, din partea ARD.

Social-democrata Simona Bucura Oprescu si-a adjudecat un mandat de parlamentar de Arges, fiind de altfel si cel mai tanar deputat din acest judet. Argesul va mai fi reprezentat in Parlament de Ioana Jenica Dumitru, care a candidat pe listele PP-DD.

Penalii din uriasul Parlament - mita, fals, abuz in serviciu...

Bacaul va avea 18 parlamentari in viitorul Legislativ, printre care Viorica Marcu, din partea USL. Abia intrata in Parlament, liberala ar putea sa nu isi duca la capat mandatul.

ANI a constatat in martie 2012 incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Viorica Marcu, consilier judetean in cadrul CJ Bacau.

Ea detinea simultan atat functia de consilier judetean in cadrul CJ Bacau, cat si functia de director al Directiei Servicii Publice in cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv Primaria Bacau.

In aceeasi situatie se afla si Rozalia Ibolya Biro, parlamentar de Bihor din partea UDMR. In 2011, Agentia a constatat indicii cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Rozalia-Ibolya Biro, viceprimar al Oradei.

Biro Rozalia este acuzata ca a incheiat ca viceprimar al Oradei un contract privind inchirierea unui imobil cu fundatia Fundatia PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY la care este membru fondator. Biro si-a adjudecat un mandat de senator UDMR in Colegiul 1 Bihor.

Bihorul va mai fi reprezentat in Parlament de inca trei femei, toate din partea USL: Florica Chereches, Ana-Lucia Varga si Sonia-Maria Draghici. Tot din partea USL va fi prezenta si Adriana-Doina Pana, deputat de Bistrita.

Din judetul Botosani, vor fi in Parlament patru femei, dintre care trei parlamentare USL - Doina-Elena Feodorovici, Roxana-Florentina Anusca si Tamara-Dorina Ciofu.

Fosta sefa a Loteriei din timpul guvernarii Tariceanu, Liliana Minca, si-a adjudecat un fotoliu de deputat de Botosani, dupa ce a demisionat din UNPR si a candidat pe listele PP-DD.

Colega sa de partid, Maria Grecea, a obtinut un loc de deputat in colegiul 3 din Brasov, fiind de altfel si singura femeie parlamentar din acest judet.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Topul traseistilor din noul Legislativ

Din cei zece parlamentari care vor reprezenta Braila in viitorul Legislativ face parte o singura femeie: Marioara Nistor. Aceasta a candidat pe listele PP-DD si a castigat, in urma redistribuirii, un fotoliu de deputat.

Liberala Doina-Anca Tudor este singura femeie care va reprezenta Buzaul in Parlament. Tot o singura femeie in Legislativ va avea si Caras-Severin. Este vorba despre Valeria-Diana Schelean, care si-a adjudecat un loc in Camera Deputatilor din partea PDL.

In Calarasi, si-au adjudecat un fotoliu de parlamentar doua femei - Raluca Surdu (USL) si Maria Dragomir (PP-DD).

Aurelia Cristea, Steluta-Gustica Catanicu si Elena-Ramona Uioreanu, sotia presedintelui liberal al CJ Cluj, Horia Uioreanu, vor reprezenta Clujul in Parlament. Toate cele trei femei au candidat pe listele USL.

De meserie notar, Manuela Mitrea este membru PSD si sotia fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. Ea se afla la al doilea mandat de deputat de Constanta.

In acelasi judet si-a adjudecat un mandat de deputat si pesedista Ileana Dumitrache, insa ar putea sa nu isi incheie mandatul. Ea a fost reclamata, in iunie 2011, Parchetului General de inspectorii ANI, dupa ce s-a constatat ca nu si-a declarat actiunile detinute la o societate. Mai mult, a omis sa consemneze veniturile obtinute de la firmele la care a fost angajata inainte de a deveni demnitar.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, si-a adjudecat un mandat de parlamentar in Dambovita. Tot din partea USL va mai fi prezenta in Parlament si Carmen-Ileana Moldovan.

Invatatoarea cunoscuta pentru greva foamei, Cristiana-Irina Anghel (USL), a castigat un mandat de senator in Dolj, fiind de altfel singura femeie din judet care a ajuns in Parlament. Tot o singura femeie in Parlament au si judetele Galati - Lucretia Rosca (USL), Giurgiu - Liliana Ciobanu (PP-DD) si Gorj - Camelia Khraibani (USL).

Din Hunedoara, USL va avea in Parlament trei femei: Mariana Campeanu, Eleonora-Carmen Harau si Natalia-Elena Intotero. Monica Iacob Ridzi a intrat de data asta in Parlament ca membru al PP-DD, dupa redistribuire. Ridzi a fost trimisa in judecata pentru coruptie in dosarul "1 Mai".

Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat

Mihaela Popa, fosta democrat-liberala, a castigat un mandat de parlamentar in Iasi, insa din partea USL. Judetul va mai fi reprezentat in Parlament de Cristina Nichita (USL), Camelia-Margareta Bogdanici (ARD) si singura femeie parlamentar din partea minoritatilor: Oana Manolescu (Asociatia Liga Albanezior din Romania).

Gabriela Vranceanu Firea a renuntat la televiziune si a intrat in politica, in tabara social-democratilor. Ea a reusit sa castige un mandat de senator in judetul Ilfov.

De asemenea, Cornelia Negrut va fi parlamentarul USL pe Colegiul 6 deputati Maramures, in vreme ce Mehedintiul si Muresul nu au femei in viitorul Legislativ.

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a reusit sa obtina un post de parlamentar de Neamt. Ea este parlamentar inca din 2008, an in care a candidat intr-un colegiu uninominal din Bucuresti. Colega sa de partid, Mihaela Stoica, si-a adjudecat un mandat de deputat in acelasi judet.

Gabriela Anghel (PP-DD) si Gratiela Gavrilescu (USL) au obtinut un loc de parlamentar de Prahova. Si democrat-liberala Roberta Alma Anastase, fost presedinte al Camerei Deputatilor, a castigat un loc de deputat la redistribuire, in Colegiul 11 - Ploiesti Vest.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Lista finala de senatori si deputati

Pedelista Maria-Andreea Paul va fi parlamentar de Satu Mare. Vicepresedintele PDL Andreea Paul a obtinut un mandat de deputat in colegiul 1 Oas. Colega sa de partid, Raluca Turcan, va fi singura femeie parlamentar din Sibiu, dupa ce si-a adjudecat cel de-al treilea mandat de deputat.

Judetul Suceava va avea doua femei in Parlament: Vasilica-Steliana Miron (PP-DD) si Sanda-Maria Ardeleanu (ARD).

Cea mai tanara membra a viitorului Parlamentul este Catalina Stefanescu. In varsta de 23 de ani, ea va deveni deputat de Teleorman. A fost lansata si sustinuta in politica de catre Liviu Dragnea, pentru care a lucrat ca secretara.

Conservatoarea Maria Grapini va reprezenta judetul Timis in Parlament.

Si social-democrata Ana Birchall revine pe scena politica in forta, in calitate de deputat de Vaslui. In acelasi judet, tot din partea USL, au castigat un mandat de parlamentar Doina Silistru si Gabriela Cretu.

Bucurestiul are zece femei-parlamentar. Fosta consiliera a lui Victor Ponta, Gabriela Podasca, a reusit sa obtina un fotoliu de deputat. Ecaterina Andronescu, parlamentar de Bucuresti in urma alegerilor de pe 9 decembrie, si-ar putea pierde insa mandatul. Ea a fost gasita deja in stare de incompatibilitate de catre Curtea de Apel Bucuresti in urma unei sesizari facute de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Ecaterina Andronescu a detinut, in aceeasi perioada, functiile de senator, rector la Universitatea Politehnica din Bucuresti si vicepresedinte PSD.

In aceeasi situatie se afla si pesedista Oana Niculescu Mizil. ANI a stabilit, in septembrie 2011, faptul ca "Oana Niculescu Mizil Stefanescu Thme, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Stefanescu".

Din partea USL au mai castigat, in Capitala, un mandat de parlamentar si Rodica Nassar, Gabriela-Maria Podasca, Violeta Tudorie, Raluca-Cristina Ispir, Alina Gorghiu si liberala Diana Tusa.

Fostul ministru Anca Boagiu va fi senator PDL, iar Florina-Ruxandra Jipa va fi deputat PP-DD.

Citeste si:
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia filialei de la Sectorul 3, a anunțat luni, 27 iunie, actualul lider al partidului Nicolae Ciucă. Potrivit lui...
Emil Boc, critici fără o destinație clară: ”Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
Emil Boc, critici fără o destinație clară: ”Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
Primarul PNL al Clujului, Emil Boc, a lansat mai multe critici și avertismente, fără o adresă clară, afirmând că a „tras mai multe semnale de alarmă” cu privire la criza gazului, despre...