Cine e responsabil pentru "fauna" din Parlament? Sondaj Ziare.com

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 12:02
7535 citiri
Cine e responsabil pentru "fauna" din Parlament? Sondaj Ziare.com
Foto: Evenimentul Zilei

A trecut o saptamana de la alegeri si inca nu ne dezmeticim. Cum am reusit sa populam Parlamentul Romaniei cu figuri de o calitate atat de indoielnica ?

Sa zicem ca am inteles de ce sunt mult mai multi parlamentari - e legea proasta si trebuie rescrisa. Dar de ce sunt atatia deputati si senatori iesiti din tipare?

"Ma uit pe lista asa numitilor alesi ai poporului si ma ia cu rece pe sira spinarii. Daca poporul a putut sa bage de-a valma in Casa lui borfasi, securisti, bufoni, curve sau nebuni de legat, ce spune asta despre respectivul popor?", se intreaba Florin Negrutiu in Gandul.

Corect. Dar e corect si sa aruncam intreaga vina pe cei 7,5 milioane de romani care au pus stampila pe buletinul de vot?

Un scurt inventar

Noul Parlament include multe (prea multe!) persoane controversate. 11 candidati care au avut legaturi cu fosta Securitate au patruns in Legislativ, noua dintre ei cu procente de peste 50%, arata o analiza facuta de Alianta pentru o Romanie Curata.

De asemenea, 20 membri ai noului Parlament au fost prinsi in ultimii ani de Agentia Nationala de Integritate in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese, iar 8 dintre ei ar putea sa fie nevoiti sa paraseasca in urmatoarea perioada Parlamentul daca instantele de judecata vor confirma deciziile ANI.

Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat

Ce au mai votat romanii la gramada, pe 9 decembrie? Plagiatori, candidati cu dosare grele, gen Monica Iacob Ridzi si Liviu Dragnea, candidati carora le suna in urechi zanganitul catuselor, cum este Ion Stan, sau care au petrecut deja ceva timp in spatele gratiilor, cum sunt Gigi Becali si Antonie Solomon. Alti 4 parlamentari au fost pedepsiti cu inchisoarea, adauga Romania Curata.

Ponta, razand: Asa suntem noi, plagiatorii, mai votati, ce sa facem

Tot in noul Parlament vom regasi zeci de traseisti consacrati, cantareti, ziaristi, precum si diverse increngaturi de rude (neveste, copii, iubite...).

In acesti cetateni ai patriei ne punem noi increderea ca vor revizui Constitutia, vor da legi necesare reformei Sanatatii si vor regla functionarea statului.

Cine este de vina?

"Tsunami-ul" USL a carat in forul legislativ cam tot ce si-au dorit Ponta si Antonescu. Candidatii ARD selectati intr-o oarecare masura de comisia Monicai Macovei nu au avut nici cea mai mica sansa.

Timisenii, de exemplu, i-au dat de trei ori mai putine voturi revolutionarului Teodor Maries decat fratelui baptist Ben-Oni Ardelean, candidat USL, care detine, conform jurnalistilor de la debanat.ro, nu mai putin de 16 terenuri, 4 case si 2 masini, avand ca venituri lunare un salariu de 1.800 de lei si 40 de lei alocatia copilului.

Sigla a batut candidatul la acest scrutin asa-zis uninominal. Chiar si ministrul de Externe, Titus Corlatean, a recunoscut ca reputatul istoric Dinu Giurescu nu ar fi intrat in Parlament daca nu ar fi candidat sub sigla USL.

Un alt exemplu concludent este cel al fostului democrat-liberal Mircea Banias. Protagonistul unui scandal mediatic urias pe vremea cand era in PDL, in prezent judecat pentru coruptie, el a fost reales duminica trecuta senator cu 58% din voturi doar pentru ca a candidat din partea USL.

Ce mai cauta Banias in Parlament? Probabil ca daca Mircea Diaconu sau Catalin Voicu nu se lasau pacaliti sa renunte, ar fi revenit fluierand in Senat. Probabil ca si Adrian Nastase ar fi castigat cu 99,99%, daca i s-ar fi dat voie printr-o ordonanta de urgenta sa candideze din puscarie.

Penalii din uriasul Parlament - mita, fals, abuz in serviciu...

Topul traseistilor din noul Legislativ

Daca privim in urma, am putea spune ca celebra Revolutie a bunului simt a inceput in secunda in care Crin Antonescu l-a ridicat de pe fotoliul de vicepresedinte al Senatului pe liberalul Teodor Melescanu pentru a-l aseza pe Dan Voiculescu si s-a incheiat in secunda in care acelasi Crin Antonescu a dat la o parte un alt liberal, oarecare, pentru a-l pune pe lista de candidati PNL la Camera Deputatilor pe Gigi Becali.

Desigur, cei care au fost la vot pe 9 decembrie ar putea avea o scuza: asta li s-a oferit de catre liderii care au facut selectia candidatilor, asta au votat. Dar ce scuza au cei peste 10 milioane de romani care aveau dreptul si nu au catadicsit sa se prezinte la urne? Poate ca voturile lor ar fi inclinat altfel balanta si in locul unui ilustru politician cu trecut dubios si dosar atarnat de glezne am fi avut acum in parlament un cetatean onest si de buna credinta.

Petre Iancu: Democratia este in stare de asediu in Romania - TV Ziare.com si Deutsche Welle

Daca ne gandim mai bine, e posibil sa ne dam seama ca, totusi, alegatorii par sa fie cei mai putin vinovati in acest caz. Poate ca nu au avut suficiente informatii despre candidati sau poate ca jurnalistii si analistii chemati sa ii informeze au preferat sa ii manipuleze in mod ordinar, minimalizand gravitatea unor fapte sau cultivand in nestire personaje vulgare si lipsite de o minima cultura generala si de bun simt.

Octavian Bot, despre liderii PNL Bihor: "Tarani" si "idioti". "Ciumetilor, adio si n-am cuvinte!"

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Cine e principalul responsabil pentru proasta calitate a noului parlament? Liderii de partide care au facut selectia candidatilor, alegand neghina de bob? Votantii, pentru ca au pus stampila uitandu-se la desenele de pe buletine, fara sa mai silabiseasca numele inscrise pe ele? Absenteistii? Formatorii de opinie? Altcineva?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#parlamentari 2012, #incompatibili parlament 2012, #parlamentari condamnati , #rezultate alegeri parlamentare 2012