Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 12:59
7763 citiri
Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat

Dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, Romania s-a ales cu mai multi senatori si deputati, insa Parlamentul este plin de traseisti politici, parlamentari penali, corupti sau incompatibili.

20 membri ai noului Parlament s-au aflat in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese. Opt dintre ei si-ar putea pierdele mandatele daca instantele de judecata, pe rolul carora se afla deja cauzele, vor confirma constatarile Agentiei Nationale de Integritate prin decizii definitive, se arata intr-o analiza realizata de Alianta Romania Curata.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Lista finala de senatori si deputati

In cazul lui Florin-Costin Paslaru, deputat USL-PSD de Galati, acest lucru s-ar putea intampla foarte repede: ANI va contesta validarea mandatului de parlamentar.

La data de 7 noiembrie 2011, ANI a constatat faptul ca Florin Costin Paslaru, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 18 Galati.

Printre cei care au primit sentinte cu recurs sau ale caror dosare se afla deja pe rolul instantelor se numara si Oana Niculescu Mizil.

ANI a stabilit, in septembrie 2011, faptul ca "Oana Niculescu Mizil Stefanescu Thme, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Stefanescu, incepand cu data de 29 aprilie 2009, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, incalcand, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei".

Ecaterina Andronescu a fost gasita deja in stare de incompatibilitate de catre Curtea de Apel Bucuresti in urma unei sesizari facute de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Ecaterina Andronescu a detinut, in aceeasi perioada, functiile de senator, rector la Universitatea Politehnica din Bucuresti si vicepresedinte PSD.

Andronescu, pe urmele lui Diaconu - si-ar putea pierde mandatul rapid

Totodata, ANI a constatat ca senatorul PSD Trifon Belacurencu, senator USL-PSD Tulcea, ar fi incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor si ar fi comis un fals in declaratia de interese. In 2011, Agentia l-a declarat incompatibil cu functia de parlamentar pentru ca in paralel ar fi detinut si functa de administrator al firmei l S.C. DOBROGEA GAZ S.R.L. Dosarul privind starea de incompatibilitate a lui Belacurencu se afla pe rolul Curtii de Apel Constanta. Instanta de judecata nu s-a pronuntat inca in cazul lui.

La inceputul acestui an, Agentia a constatat ca si deputatul PSD Vasile Bleotu, deputat USL-PSD Valcea, este in incompatibilitate, intrucat, pe langa calitatea de parlamentar, este si director economic in cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB).

Akos Mora a devenit, in urma alegerilor de duminica, senator USL-PNL de Mures. In aprilie 2011, inspectorii ANI au constatat ca in perioada 2008 - 2011, SC MORAGROIND SRL, firma la care Akos Mora este atat asociat cat si director, a incheiat contracte de executie lucrari atat cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures(spitale, scoli etc.), cat si cu alte institutii de pe raza judetului Mures (inspectoratul scolar judetean, primarii), in valoare totala de 15.689.344 lei.

Totodata, ANI a dat, in februarie 2011, un "diagnostic" de incompatibilitate senatorului Paul Ichim, sef de sectie Chirurgie Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati.

Dialog cu un senator incompatibil - Interviu Ziare.com

Ichim a castigat, in urma alegerilor de pe 9 decembrie, un mandat de senator USL-PNL de Galati.

De asemenea, inspectorii de integritate au constatat in noiembrie 2011 ca senatorul PSD Sorin Lazar, care a castigat un nou mandat in Iasi, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Mihai Eduard Lazar, in perioada 1 septembrie 2010 - 1 octombrie 2011 in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi.

Si alti parlamentarti au fost gasiti de catre ANI incompatibili sau in conflict de interese cu functiile pe care le-au detinut, mai arata raportul realizat de ARC. In aceeasi situatie se afla si Constantin Galan, deputat USL-PNL Suceava.

Ispectorii ANI au constatat in februarie 2009 starea de incompatibilitate a lui Constantin Galan, care indeplinse, in perioada 4 august-18 noiembrie 2008, atat functia de viceprimar al muncipiului Radauti cat si pe cea de reprezentant al Primariei in Adunarea Generala a Actionarilor la SC Servicii Comunale SA. Galan a contestat solutia ANI, dar Curtea de Apel Suceava i-a respins actiunea in 2009, hotarare ramas definitiva si irevocabila in mai 2010, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins si recursul formulat de Galan.

In 2011, Agentia constatat indicii cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Rozalia-Ibolya Biro, viceprimar al Municipiului Oradea. Biro Rozalia este acuzata ca a incheiat ca viceprimar al municpiului Oradea un contract privind inchirierea unui imobil cu fundatia Fundatia PARTIUM - PARTIUM ALAPITVANY la care este membru fondator. Biro si-a adjudecat un mandat de senator UDMR in Colegiul 1 Bihor.

Totodata, ANI a constatat in martie 2012 incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Viorica Marcu, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Bacau. Ea detinea simultan atat functia de consilier judetean in cadrul CJ Bacau, cat si functia de director al Directiei Servicii Publice in cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv Primaria Municipiului Bacau. Marcu este acum deputat USL-PNL de Bacau.

Ileana Dumitrache, deputat USL-PSD Constanta, a fost reclamata, in iunie 2011, Parchetului General de inspectorii ANI, dupa ce s-a constatat ca nu si-a declarat actiunile detinute la o societate. Mai mult, a omis sa consemneze veniturile obtinute de la firmele la care a fost angajata inainte de a deveni demnitar.

Totodata, in 2009, ANI a sesizat DIICOT in legatura cu savarsirea de catre Niculae Badalau a infractiunilor de spalare de bani si fals in declaratii. In declaratiile de avere si interese, el nu a mentionat un teren extravilan, situat in Bolintin Vale, in suprafata de 2.715 mp, dobandit in anul 2001 de sotia sa. Badalau este acum senator USL-PSD Giurgiu.

Lista parlamentarilor cu probleme nu se opreste aici. Pe 9 noiembrie 2012, ANI a anuntat ca Eduard Hellvig, actual deputat USL-PNL Ilfov, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 7 mai - 31 octombrie, deoarece a exercitat simultan functia de ministru al Dezvoltarii si pe cea de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL. ANI mai sustine ca, in perioada 20 decembrie 2011 - 14 septembrie 2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe functia de cercetator in stiinte politice in cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, societate care nu se incadreaza in categoria firmelor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare.

Probleme are si Anghel Stanciu, deputat USL-PSD Iasi, care si-ar fi angajat fiul si nora la biroul de parlamentar. ANI il acuza pe Anghel Stanciu ca a propus angajarea si a avizat contractele individuale de munca privind angajarea fiului si norei sale, Anghel Catalin Stanciu si Eleonora Maria Stanciu la Biroul Parlamentar din Iasi, din decembrie 2008, acestia castigand aproximativ 12.500 de euro.

Totodata, ANI a constatat ca Liviu Pop, senator USL-PSD Maramures, se afla in conflict de interese si a comis infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice. Potrivit ANI, Liviu Pop "a asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant".

Conflict de interese a constatat ANI si in cazul deputatului USL-PSD Mures, Vasile Gliga. El si-a angajat sotia, Elena Gliga, pe un post din cadrul biroului parlamentar din circumscriptia in care a fost ales, functie pe care a ocupat-o pana in martie 2011, incasand in aceasta perioada suma totala de 27.095 RON drept salariu. Vasile Gliga a contestat decizia ANI in instanta.

Pe lista celor cu probleme de adauga si deputatul USL de Satu Mare, Ovidiu Silaghi. El nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obtinuti in ultimele cinci luni, astfel ca ANI a sesizat Oficiul pentru Spalarea Banilor, dar si Comisia de cercetare a averilor a Curtii de Apel Oradea.

Totodata, potrivit ANI, deputatul UDMR Kerekes Karoly si-a angajat atat sotia, Kerekes Ildiko Susana (in perioada 2004 - 2009) cat si fiul, Kerekes Szilard (in perioada 2006 - 2010) in cadrul propriului birou parlamentar din judetul Mures.

ANI a constata ca si prefectului de Bihor, Gavrila Ghilea, n-a mentionat in declaratia de interese doua contracte in valoare totala de peste 17 milioane de lei. El este acum senator ARD - PDL de Bihor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#ANI parlamentari incompatibili, #parlamentari probleme ANI, #senatori deputati ANI , #rezultate alegeri parlamentare 2012