Petre Iancu: Democratia este in stare de asediu in Romania - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 15:11
4362 citiri
Petre Iancu: Democratia este in stare de asediu in Romania - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

In urma alegerilor parlamentare de duminica, castigate corvasitor de USL, care are acum mana libera pentru a schimba Constitutia dupa bunul plac, se poate spune ca democratia se afla in stare de asediu in Romania, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca Romania traverseaza "un moment complex, dificil, in urma unei ample victorii a USL, care va oferi unei tabere politice intreaga putere politica, puterea de a schimba si constitutia, deci intregul edificiu al statului".

"Este o majoritate zdrobitoare in interiorul unei minoritati de 47% care s-au prezentat duminica la urne... Ne asteapta o iarna grea si din punct de vedere politic dar si economic", declara Iancu, aratand ca a fost vorba de un vot anti-Basescu. "Basescu a fost perceput ca cel care a taiat salariile, a fost un vot anti-Basescu si la pachet a venit si un vot impotriva pozitiilor pe care le sustinea presedintele statului... un vot poate chiar si impotriva independentei justitiei, daac ne gandim la pozitiile presedintelui".

Deutsche Welle a prezentat "Romania post-alegeri: Cum vor arata urmatorii patru ani?"

In aceste conditii, opozitia trebuie sa se coaguleze rapid si sa renunte la obiceiul auto-flagelarii. "Opozitia ar face bine sa se uneasca, Mihai Razvan Ungureanu a dat un semnal foarte bun, nu este momentul flagelarii. Opozitia este mereu tentata sa se flageleze. A avut greseli, a avut o campanie mult sub asteptari, ne-optima, prea putin eficienta, cu toate acestea nu este cazul sa cedeze tentatiei de a se dizolva", a spus Petre Iancu, recunoscand, in acelasi timp, ca "ARD a pierdut din cauza programului de austeritate si chiar si daca se dadea de trei ori peste cap nu ar fi castigat".

"Acest lucruri s-au intamplat peste tot in Europa, electoratele au pedepsit guvernele lor. Derapaje au exista si in alte tari si chiar si unde nu au existat, stanga a castigat", a afirmat jurnalistul DW, subliniind ca "popoarele mai gresesc uneori, se mai inseala, speranta e ca in ciuda acestui fapt democratia sa invinga".

Trebuie spus ca "democratia si libertatea reclama o lupta zilnica. Am crezut ca anumite lcururi sunt bunuri castigate, ca suntem in UE, NATO, democratia e in buzunarul de la vesta. Nu e asa, pentru democratie trebuie luptat in fiecare zi (...)

Astept din partea PDL sa se reformeze pentru ca societatea romaneasca are nevoie de o dreapta reformista puternica".

"Sunt convins ca si la PDL au fost hoti, dar intr-o democratie ai de ales intre raul cel mare si cel mic, pentru ca nimic nu e perfect, insa romanul se asteapta ca dreapta sa fie pura. Nu este corect, pentru ca dreapta e asa cum e politica, nu e "Lacryma Christi"... Insa dreapta are o problema pentru ca se compune in genere din individualisti. E nevoie de dreapta pentru ca democratia sa supravietuiasca in Romania".

Petre Iancu a subliniat: "Democratia in aceasta clipa este in stare de asediu in aceasta tara. Democratia va veni doar de la cetatenii insisi, care sa ceara alesilor sa se primeneasca, sa aleaga ei insisi oameni din partide". "E adevarat ca politicienii romani au mari probleme de credibilitate. Ar fi nevoie ca romanii insisi sa ceara de la partidele lor sa introduca comisii de etica si sa faca alegeri interne cum sunt in SUA, ca democratia sa porneasca de la baza, de la alegator".

In ceea ce priveste USL, Petre Iancu a apreciat ca intrarea in Parlament, cu procente mari, a lui Gigi Becali si Dan Voiculeste este "ceva groaznic". "Mi se pare ceva groaznic ca Dan Voiculescu a obtinut 60% in capitala, mai ales impotriva lui Iulian Craciun, aflt in scaun cu rotile, a carui candidatura a fost admirabila. Mare parte a problemelor cu care se confrunta Romania azi tin de faptul ca nu s-a facut lustratie, ceea ce a dus la vicierea masiva a spatiului public (...) Am o parere ingrozitoare despre succesul lui Gigi Becali, este o entitate despre care nici n-as vrea sa discut".

In acelasi timp, votul de duminica aduce cu sine si alte probleme, precum supra-dimensionarea Parlamentului si alianta cu UDMR. "Sunt uluit si ingrijorat ca parlamentul Romaniei este supradimensionat, pentru ca aceste deputatii sunt platite de popor, care are nevoie de salarii si pensii...aceste deputatii, ca sa le numesc asa, sunt mult mai multe decat in America, raportat la numarul de locuitori".

Trebuie remarcat si ca "clasa politica romaneasca a omis sa impuna ceea ce a vrut poporul, intr-un referendum care cerea restrangerea parlamentului. Nu s-a facut, in dispret fata de popor. Asta deconcenteraza cel mai mult in situatia actuala".

In fine, Petre Iancu considera ca USL va face alianta cu UDMR pentru ca doreste sa isi imbunatateasca imaginea pe plan extern. "USL va detine majoritatea constitutionala, nu vad ce de ar avea nevoie de UDMR. Insa UDMR face parte din PPE si este de natura sa amelioreze imaginea USL, care a dat o lovitura de stat si are o imagine foarte poasta in occident. Ponta nu e foarte frecventabil, nici antonescu, PES si-a mutat congresul de la Bucuresti tocmai din acest motiv, deci USL are nevoie de o ameliorare in occident a imaginii".

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....