Poporul a vorbit din nou. Inteles-am oare? (Opinii)

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 23:08
4780 citiri
Poporul a vorbit din nou. Inteles-am oare? (Opinii)
Foto: ziarelive.ro

De cele mai multe ori, informatiile care strabat spatiul public sunt de mai mica importanta decat cred transmitatorii.

Faptul ca X a devenit deputat, iar Y, senator, ca partidul cutare are atatia parlamentari, iar altul mai putini este interesant pentru statisticieni, dar istoria va retine doar vointa, progresul si vigoarea mesajului transmis de alegatori prin vot. Asadar, ce ne-a transmis poporul?

Mai intai, o observatie: politicienii scoliti si inteligenti au invatat sa canalizeze dorintele si frustrarile populatiei in scopurile fixate de ei, de aceea motivatia social-economica a atitudinii cetatenesti fata de vot nu trebuie si nici nu poate fi despartita de cea politica.

Prin definitie, fiecare cetatean constient de destinul sau este si o fiinta politica, deoarece managementul tarii, viitorul sau, al familiei si al entitatii nationale nu-i pot fi indiferente.

Voturi prin nameti

In discutia de fata, miza politicianista va fi lasata deoparte, urmarindu-se vectorii care i-au determinat pe electori sa iasa din casa prin frig si zloata, de nu prin nameti pana la brau, si sa ajunga la sectia de votare.

Ca intotdeauna cand e vorba de astfel de estimari, e bine sa spunem din capul locului ca au participat la alegeri 41,76% votanti din 18.248.414, numarul total al alegatorilor.

Daca luam in calcul conditiile atmosferice putin propice varstnicilor si celor cu dizabilitati fizice, realizam cu usurinta ca cifrele puteau fi mai mari.

Basescu

1. Pentru ca mesajul principal al USL si, partial, al PP-DD a fost unul anti-Basescu, impotriva stilului si regimului sau autoritar si adesea impredictibil, oricat au incercat candidatii celor doua formatiuni sa spuna ca isi sustin propriile programe si proiecte, dupa cele peste 70% din voturi se observa ca populatia isi conserva optiunea antiprezidentiala exprimata la referendumul de asta-vara.

2. Al doilea mesaj ca pondere a fost cel legat de perceptia saraciei, a lipsei investitiilor in locuri de munca, a asteptarilor imense ale populatiei privind ridicarea nivelului de trai si civilizatie. Majoritatea interviurilor luate simplilor alegatori, nu celor dinainte pregatiti ce sa spuna, e dominata de sintagma "pentru o viata mai buna". Ca o consecinta a starii politice conflictuale, in mare parte, necazurile sociale au fost atribuite tot presedintelui.

Romania suverana

3. "Romania puternica", unitatea, suveranitatea, pozitia Romaniei in organismele europene si internationale poate fi socotit cel mai modern mesaj, in ton cu principala optiune castigatoare a alegerilor prezidentiale din SUA, semn ca mare parte a clasei politice incepe sa-si inteleaga adevarata menire.

4. Din cauza raportarii la rolul fast/nefast al atitudinilor prezidentiale, alte optiuni electorale abia s-au facut auzite: numarul voturilor aduse de reformarea institutiilor statului, a Justitiei, Educatiei, Sanatatii si a Administratiei... a scazut dramatic. Fireste, astfel de puncte in programe au avut toate partidele, insa gresita din capul locului a fost estimarea hiperoptimista a credibilitatii, ceea ce a facut ca purtatorii unor asemenea mesaje sa iasa pe locurile neeligibile, sau eligibile la redistribuire.

Disperatii

5. Cel mai vetust mesaj, unul care mai mult a stricat decat a avantajat, a demonstrat neglijenta, amatorismul sustinatorilor, fiind legat de dihotomia Est - Vest, UE, NATO - Rusia, China, dreapta - stanga, sau nationalism, socialism - liberalism, in conditiile in care respectiva formatiune politica, respectiv ARD, si-a arogat cu de la sine putere caracterul reprezentativ al acestor tendinte, perceptia fiind ca una spun si alta fac.

6. Cel mai nociv mesaj electoral l-a constituit amenintarea alegatorilor cu apocalipsa, nenorocirea, saracia si chiar puscaria in caz ca vor vota cu cine nu trebuie, motiv pentru care multor alegatori le-a fost frica sa declare estimatorilor exit-poll cui au dau votul.

Pe baza vectorilor de mai sus, oricine poate intelege atat succesele, reusitele in recenta campanie, cat si iesirea din cursa a atator figuri politice ale ultimilor ani. O veritabila lectie electorala care ar putea sa ne ajute sa intelegem ca politica e o stiinta si o arta in acelasi timp, iar scopul ei ultim e legat de buna guvernare si de bunastarea populara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#mesaje campanie electorala, #comcluzii rezultate alegeri, #analiza victorie USL , #rezultate alegeri parlamentare 2012