Presa internationala subliniaza ca desi coalitia USL, condusa de premierul Victor Ponta, a castigat alegerile parlamentare din Romania, lupta politica dintre el si presedintele Traian Basescu este pe departe de a fi terminata.
Cotidianul The Independent scrie ca desi USL a obtinut o victorie clara, "rivalitatea dintre cei doi oficiali romani continua".
Potrivit datelor Biroul Electoral Central de la la ora 14, coalitia social-liberala ar obtine peste 58% din voturi la Camera Deputatilor si peste 60% la Senat.
Pe locul al doilea, la o distanta considerabila, se afla alianta presedintelui Basescu, ARD, care a obtinut putin peste 16% din sufragii.
Miza acestor alegeri este reprezentata de numirea premierului. Constitutia prevede ca presedintele sa numeasca in functia de premier pe un politician din formatiunea politica care a obtinut majoritatea la alegerile parlamentare.
Rezultate partiale alegeri parlamentare 2012 LIVE Text
Insa Basescu a starnit controverse dupa ce a declarat ca nu il va mai numi din nou pe Ponta premier, deoarece este "un mincinos compulsiv" si "un plagiator", mai scrie sursa citata.
Aceeasi idee este reiterata de cotidianul Wall Street Journal, care subliniaza faptul ca daca presedintele nu-l numeste pe Ponta in functia de prim-ministru, "cel mai probabil va izbucni o alta runda de tensiuni politice, care ar putea duce la organizarea unor noi alegeri".
"Pe parcursul acestui an, Romania a fost supusa tulburarilor politice, declansate de antipatia populatiei fata de taierile de salarii, de cresterile de taxe si de alte masuri de austeritate impuse de regimul lui Basescu", potrivit WSJ.
In plus, jurnalistii cotidianului britanic amintesc ca Ponta a devenit premier in mai, dupa ce guvernul aliantei de centru-dreapta, sustinut de presedinte, a fost demis in urma votului Parlamentului.
Noul prim-ministru a afirmat ca vrea sa rezolve problemele tarii si ca va incepe acest lucru prin suspendarea lui Basescu, actiune care a esuat, insa, in urma referendumului din iulie.
"Cu toate acestea, liderii politici ai Romaniei nu au incredere unul in altul. Insa aceste dezbateri politice au distras atentia de la situatia economica a tarii. Romania, al doilea cel mai sarac stat din UE, dupa Bulgaria, a incheiat un acord salvator cu Fondul Monetar International in 2009, iesind astfel din recesiune si spera sa obtina un alt acord, la inceputul lui 2013", sublniaza WSJ.
De asemenea, agentia de stiri bulgara novinite.com numeste alegerile ca fiind "cruciale" pentru Romania.
"Am obtinut o majoritate clara", a declarat Ponta, care a facut un apel la oponentii sai pentru "a accepta regulile democratiei", mai noteaza jurnalistii din tara vecina.
Reuters considera ca Basescu nu va risca si ca il va numi din nou pe Ponta in functia de premier, deoarece orice incertitudine va produce intarzieri in incheierea unui nou acord cu FMI si va duce la scaderea increderii investitorilor in Romania.
"Presedintele poate incerca sa ii refuze lui Ponta un al doilea mandat, insa victoria covarsitoare a USL nu lasa loc de alternative", a precizat analistul UniCredit, Dan Bucsa, citat de Reuters.
In schimb, economistii citati de Bloomberg sustin contrariul.
"Luand in considerare rivalitatea acida intre Basescu si Ponta, exista un risc ridicat ca presedintele sa nu-si numeasca adversarul din nou in functia de prim-ministru, fapt ce va declansa o noua volatilitate politica, cu implicatii grave asupra pietelor financiare", a spus Florentina Cozmanca, economist-sef la RBS Bank.
Prima consecinta directa a luptei politice din vara a fost devalorizarea leului in fata euro. Moneda nationala a Romaniei a atins cel mai mic nivel in 3 august, cursul oficial fiind de 4,6520 lei/euro.
"Ne asteptam la cateva saptamani de negocieri si de tensiuni intre cei doi lideri, insa consideram ca Banca Nationala a Romaniei va interveni si va sustine moneda nationala", a spus Raffaella Tenconi, economist la Bank of America Merrill Lynch din Londra.
Vrea cineva sa fie dizident ? Vezi tot