Rezultate partiale alegeri parlamentare 2012: USL castiga detasat, la ARD se cer demisii

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 23:04
39231 citiri
Rezultate partiale alegeri parlamentare 2012: USL castiga detasat, la ARD se cer demisii

USL castiga la scor alegerile parlamentare din 9 decembrie, conform rezultatelor partiale anuntate de Biroul Electoral Central, la ora 18:00, care arata ca USL ar obtine peste 58,61% din voturi la Camera Deputatilor si peste 60,07% la Senat.

Conform rezultatelor partiale ale Biroului Electoral Central, PSD si UNPR au obtinut 221 de mandate, PNL - 147, PC - 21, ARD - 80 si PP-DD - 68.

Exit-poll-urile au dat deja drept castigator detasat USL, dar ramane de vazut cum se vor imparti mandatele de senatori si deputati la redistribuirea voturilor.

Prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, si-a anuntat, printr-o scrisoare, demisia de onoare din toate functiile detinute in partid, iar Gheorghe Falca, primarul Aradului, cere demisia lui Vasile Blaga, pentru rezultatele slabe obtinute la alegerile parlamentare.

Mai mult, Alianta Romania Dreapta s-a desfiintat, aceasta fiind doar o alianta electorala. Totusi, intelegerea politica dintre PDL, Forta Civica si PNTCD, sustin liderii celor trei formatiuni.

In tabara invingatorilor, subiectele fierbinti sunt intrarea UDMR la guvernare, contestata de liberali, dar si de unii pesedisti, precum si impartirea ministerelor.

Pana la ora 18:00 au fost centralizate 99,56% din voturi, conform BEC, deci este greu de crezut ca rezultatele finale vor fi diferite cu mult de ultimele rezultate partiale.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele evenimente ale zilei:

22:35 - Victor Ponta a anuntat ca PSD are 221 de locuri in Parlament, avand in vedere ca formatiunea sa va fuziona cu UNPR (206 + 15), reusind sa obtina "cel mai bun rezultat din istoria PSD".

Acelasi lucru se poate spune si despre PNL, care a obtinut 147 de mandate, cele mai multe din istoria partidului, a mai anuntat premierul, luni seara.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Vezi cate mandate a castigat fiecare partid

Conservatorii vor avea grup parlamentar separat, cu 21 de mandate, UDMR are 27 de parlamentari, iar ARD are doar 80 de mandate.

"PP-DD, din pacate, are 68 de parlamentari. Din fericire, Dan Diaconescu nu face parte dintre ei", a mai spus Victor Ponta.

22:20 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, a incercat sa demonteze "mituri de campanie", luni seara, la Antena 3, precizand ca numai UDMR a reusit sa castige in Ardeal colegii in fata USL, in zonele cu populatie predominant maghiara, in timp ce ARD a primit un vot de blam, din partea alegatorilor ardeleni.

"PDL, Basescu si apoi ARD au raspandit ideea ca Ardealul este portocaliu si ca nu voteaza USL, ca este parte pro-europeana si ca atare PDL-ista. Datele arata ca toate colegiile din Ardeal, Banat si Crisana au fost castigate de USL, cu exceptia celor castigate de UDMR", a declarat Crin Antonescu.

21:49 - Premierul Victor Ponta sustine ca Administratia Prezidentiala va avea un buget mai mic in 2013, decat anul acesta.

Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca avionul inchiriat de presedintele Traian Basescu pentru deplasari oficiale costa prea mult si ca are de gand sa reduca aceasta cheltuiala.

Ponta, deranjat de cheltuielile lui Basescu: Plateste ditamai avionul, ii reducem bugetul

"Ditamai avionul lui Basescu sta trei zile pe pista la Bruxelles, trebuie austeritate", a spus premierul, luni seara.

21:25 - Parlamentul Romaniei va avea 589 de parlamentari, dintre care 396 vor fi de la USL, a declarat Liviu Dragnea, luni seara, citand rezultatele ultimelor calcule facute de PSD.

Dragnea recunoaste ca USL avea un protocol cu UDMR dinainte de alegeri

Pana acum, Parlamentul Romaniei avea doar 470 de membri, a mai precizat Dragnea, la Antena 3, cu mentiunea ca numarul exact al parlamentarilor va fi stabilit dupa anuntarea rezultatelor finale.

21:20 - USL a castigat in judetul Gorj sapte din cele opt locuri in Parlament, anunta Biroul Electoral Judetean. Primele estimari aratau ca Uniunea ar fi castigat toate colegiile din judet.

20:56 - ARD a obtinut cele mai multe voturi in diaspora, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, dar a pierdut Colegiul 1 Europa, castigat de candidatul PP-DD Mihai Aurelian, informeaza Newsin.

20:45 - ARD cere renumararea voturilor in 75% din sectiile de votare din Teleorman, acuzand fraude electorale.

20:40 - USL a obtinut in Arad cele mai multe voturi in 9 din cele 10 colegii. Astfel, USL a strans 47,84% din voturi la Senat si 46,64% la Camera Deputatilor, in timp ce ARD a obtinut doar 30,6% din voturi la Senat si 29,43% la Camera Deputatilor, conform datelor finale prezentate, luni seara, de BEJ Arad.

20:20 - Vasile Blaga, coordonatorul campaniei electorale a PDL, ar trebui sa-si dea demisia de onoare, pentru ca ARD nu a reusit sa atinga pragul asumat, de 24%, sustine primarul Aradului, Gheorge Falca, luni seara, intr-o interventie la B1 TV.

Falca vrea demisia lui Blaga: E o chestiune de onoare, nu de dusmanie

19:50 - USL are o intelegere cu UDMR, un protocol semnat inaintea alegerilor parlamentare, a dezvaluit luni seara, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, la Antena 3.

Social-democratii au stabilit cu reprezentantii minoritatilor nationale, inclusiv cu UDMR, sa discute despre o eventuala alianta politica, dupa alegerile parlamentare. Discutiile vor fi delicate si vor avea loc miercuri, a precizat Dragnea.

19:15 - Elena Udrea sustine ca renuntarea la PDL in favoarea ARD, o alianta "incropita", a fost o greseala si ca "prostia se plateste".

"Cred ca era mai bine daca ramaneam cu brandul PDL in loc sa demolam liderii care au fost la conducerea partidului in perioada in care am guvernat", a declarat Elena Udrea, la Romania TV.

Udrea: ARD, o alianta incropita. Forta Civica, facuta sa aiba si MRU un partid

Fostul ministru al Turismului a caracterizat Alianta Romania Dreapta ca fiind o constructie "incropita", precizand ca micile partide care s-au alaturat PDL au fost create doar pentru a-i sustine pe noii lideri, Ungureanu si Neamtu, care mai bine ar fi intrat direct in Partidul Democrat-Liberal.

"S-a facut Forta Civica in graba ca sa aiba un partid domnul Ungureanu. Totul a fost incropit. Era mai bine daca domnul Ungureanu ar fi intrat in PDL, daca domnul de la Noua Republica ar fi intrat in PDL si probabil scorul ar fi fost cel putin acelasi de acum. Era mai bine daca aveam in PDL liderii cu care ne-am aliat", a declarat Elena Udrea.

19:10 - Biroul Electoral Central ar putea anunta rezultatele finale ale alegerilor parlamentare abia joi, urmand ca pana atunci sa fie calculat coeficientul electoral corespunzator fiecarei circumscriptii si finalizata repartitia mandatelor pe fiecare circumscriptie, la nivel national.

Cu toate acestea, partidele care au trecut pragul electoral la nivel national vor fi anuntate marti, dupa ce BEC va solutiona si sesizarile privind frauda electorala, potrivit lui Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al institutiei, citat de Mediafax.

18:40 - Vicepresedintele FC Dan Cristian Popescu ar fi obtinut 26% dintre voturile alegatorilor din colegiul sau, din Bucuresti, scor care i-ar garanta si un loc in Parlament, potrivit unor surse din Alianta Romania Dreapta, contactate luni seara de agentia Newsin.

Astfel, Dan Cristian Popescu s-ar fi clasat pe locul 4 pe Capitala, dintre toti candidatii ARD, intr-un top in care apar si Anca Boagiu si Costica Canacheu, in pozitiile fruntase.

Lista parlamentarilor ARD din Bucuresti are avea doar 5 sau 6 locuri, potrivit acelorasi surse.

18:31 - Europarlamentarul Gigi Becali sustine ca are 12 "infiltrati" printre reprezentantii PP-DD in Parlament, iar el ar urma sa devina liderul acestui grup parlamentar.

Gigi Becali: Eu voi conduce PP-DD in Parlament, am deja 12 infiltrati

"PP-DD va fi al lui Becali. Eu o sa devin liderul, ca sunt baiat destept si ca stiu politica. Tot PP-DD trebuie sa fie folositor tarii. Eu o sa-i atrag pe acesti oameni ca sa fie benefici petru Romania. Astazi am vorbit cu patru dintre ei, iar azi-noapte cu doi din PDL", a declarat Becali, la Romania TV.

18:10 - Secretarul executiv al PDL, Theodor Paleologu, marturiseste ca a intrat in Parlament "pe usa din dos" si ca ar fi refuzat mandatul, din onoare, insa nu-i poate dezamagi pe toti cei care, totusi, l-au votat.

"Nu am castigat, ci am intrat in Parlament pe usa din dos a redistribuirii. As refuza mandatul, daca n-ar fi increderea a aproape 7.000 de oameni din colegiu si a celor foarte multi din intreaga tara care isi doresc o voce impotriva urgiei USL-iste. Cred ca as fi parasit dezgustatoarea politica romaneasca, daca nu m-ar fi intors din drum votul vecinilor mei. Pe ei nu-i pot parasi...", a scris Theodor Paleologu pe Facebook.

18:05 - Urmatoarele rezultate partiale vor fi oferite de BEC marti dimineata, dupa ce ultima raportare de luni, ora 20:00, anuntata initial pe pagina de Internet a institutiei, a fost anulata.

Initial aparea si ora 20:00 in aceasta listare de pe site-ul BEC

18:00 - Cele mai noi rezultate prezentate de BEC arata ca, pana la ora 17:00, au fost centralizate 99,56% din voturi, in 18.681 sectii de votare, din cele 18.762 existente.

Rezultate alegeri parlamentare 2012 - Noi rezultate partiale, anuntate de BEC

La Camera Deputatilor, candidatii USL au adunat 58,61% din voturi, iar cei ai ARD doar 16,52%. PP-DD a reusit sa obtina 13,98% din voturi. Candidatii UDMR au intrunit doar 5,15% din voturi.

La Senat, USL are pana acum 60,07% din sufragii, urmata de ARD, cu 16,72% si PP-DD, cu 14,63. UDMR are 5,5% din voturi.

17:53 - Fostul deputat PDL Alin Trasculescu, proaspat eliberat din arest, dar cercetat pentru fapte de coruptie, a obtinut 12,58% din voturi, in Colegiul 5 Marasesti, unde candida pentru un post de deputat, fara a mai avea sprijinul PDL.

17:45 - In scurt timp Biroul Electoral Central prezinta noile rezultate partiale.

17:41 - Liberalul Ludovic Orban, reales deputat de Bucuresti, scrie pe Facebook ca nu va vota un guvern din care face parte UDMR, deoarece uniunea a tradat in 2009 intelegerea cu PNL si cu PSD, a votat timp de 3 ani "toate aberatiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social si institutional de astazi" si a boicotat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

17:40 - Vicepresedintele PDL Traian Igas, fost ministru de Interne, afirma ca PDL ar fi castigat procente in plus daca participa singur la alegerile parlamentare si cu vechile insemne, insa ARD este o constructie binevenita pe termen lung pentru ca va consolida fortele de dreapta. "In scurt timp, romanii vor realiza ce inseamna USL", a declarat Igas pentru Mediafax.

17:30 - Secretarul executiv al PDL, Theodor Paleologu, crede ca liderii partidului nu trebuie sa se grabeasca sa-si dea demisiile dupa rezultatul alegerilor, aratand ca astfel de decizii nu trebuie luate la cald.

El a apreciat ca rezultatul alegerilor arata ca a fost un vot anti-PDL si nu crede ca daca democrat-liberalii ar fi mers singuri in alegeri s-ar fi schimbat foarte mult datele problemei. In schimb, Paleologu s-a aratat consternat de "rezultatul himalaian al USL".

17:18 - Presedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, care a fost reales in Colegiul 6 cu cel mai mare scor electoral din judet, de 58,15 la suta, a declarat luni, pentru Agerpres, ca isi doreste un post de ministru in viitorul guvern, dupa ce liberalii au reusit cel mai bun scor de dupa Revolutie din judet cu patru parlamentari. Conform sursei citate, Cazan ar viza Ministerul Comunicatiilor.

17:13 - Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, spune ca el si colegii sai nu sunt de acord cu intrarea UDMR la guvernare.

"Sa nu uitam, in ultimii ani, UDMR a fost cel care a sustinut guvernul care a taiat pensiile si salariile. In acelasi timp, trebuie sa discutam si cu cei din UDMR si sa vedem ce doresc si pe ce principii ar vrea sa aiba cu noi o viitoare colaborare. Mie mi se pare mult spus intrare la guvernare", a declarat Lapusan pentru Agerpres.

16:55 - Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a precizat ca ARD a fost o alianta electorala si a functionat, "potrivit legii, pentru alegeri", dar intelegerea politica a fost facuta cu mult timp inainte si pana acum nu a contestat-o niciunul dintre liderii ei.

"Intelegerea politica nu a fost pusa in discutie la nivelul liderilor ARD pana in acest moment. (...) Este o intelegere politica care nu s-a rupt pana in acest moment. Eu nu stiu sa existe asemenea decizii la nivelul liderilor celor trei partide", a comentat acesta la B1TV.

16:48 - Crin Antonescu a declarat ca nu are in vedere sa-l propuna pe Calin Popescu Tariceanu pentru un post de ministru, dar a precizat ca este opinia sa personala.

"Ceea ce nu inseamna insa ca propunerea poate sa apara in discutia, dezbaterea si decizia prin vot care in forurile statutare ale partidului va avea loc, fireste, in momentul in care vom sti si vom conveni cu premierul structura Guvernului si ministerele a caror responsabilitate o asuma PNL", a adaugat el.

16:44 - Gabriel Biris, vicepresedinte al Fortei Civice, este de parere ca ARD trebuie sa continue, dar deocamdata ea si-a incheiat misiunea. "ARD a incetat. Ca sa continue amorul trebuie o alta intelegere. Pana una alta suntem liberi de contract", a declarat Biris pentru gandul.info.

16:35 - Dan Voiculescu a castigat un nou mandat de senator, in ciuda faptului ca are o decizie definitiva de colaborator al Securitatii. Contracandidatul sau din tabara ARD, Iulian Craciun, scrie pe Facebook ca a obtinut doar 17,5% din voturi. Pentru ca a devenit iar parlamentar, "Dosarul ICA", in care fondatorului PC i se cer daune de 60 mil. euro, se va muta din nou, de data aceasta invers, de la tribunal, la Curtea Suprema.

16:30 - Fostul premier Petre Roman a castigat un mandat de deputat in Brasov, cu un procent de 54,7 la suta, potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Judetean.

16:25 - Crin Antonescu, a declarat, luni, ca USL nu are nevoie de UDMR pentru investirea noului Guvern in Parlament, sau chiar pentru modificarea Constitutiei, ci este vorba despre "un alt tip de abordare, o deschidere responsabila".

"Daca vom ajunge din asta inclusiv la o formula de cooperare guvernamentala, ramane de vazut. Deocamdata noi asteptam ca si dansii rezultatele oficiale si dupa aceea sigur ca avem cateva subiecte majore", a declarat liderul PNL.

16:19 - Ministrul de Externe, Titus Corlatean (PSD), s-a declarat convins ca asteptarile legitime ale romanilor, in urma alegerilor parlamentare, vor fi respectate de catre toti actorii politici din Romania, prin desemnarea de catre presedintele Traian Basescu a actualului premier Victor Ponta, pentru functia de sef al noului Executiv.

16:00 - USL a castigat cu peste 50 la suta toate cele 12 colegii din judetul Brasov, in timp ce ARD, care s-a clasat pe locul al doilea, ar urma sa aiba un singur reprezentant in Parlament - fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu, potrivit rezultatelor finale ale BEJ, citate de Mediafax.

15:55 - USL a castigat toate cele 13 colegii din judetul Arges cu scoruri cuprinse intre 63% si 73% din numarul total de voturi. Potrivit rezultatelor finale centralizate de BEJ Arges, USL a fost urmata de PP-DD, iar pe locul trei s-a clasat ARD, informeaza Newsin.

15:25 - Victor Ponta sustine ca este necesara adoptarea unor sanctiuni pentru cei care declara, inaintea desfasurarii unor alegeri, ca acestea sunt fraudate. Introducerea unor astfel de sanctiuni urmeaza sa fie parte a viitorului Cod electoral, propunere care va fi prezentata Parlamentului in sesiunea din luna februarie 2013.

15:17 - Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat ca USL trebuie lasata sa conduca tara si a aratat ca "a fost o mare prostie" inventarea aliantei ARD.

"Fara a considera ca sunt sub imperiul emotiilor, cred ca astazi am dreptul sa spun ca a fost o mare prostie sa inventam o alianta (ARD) cu niste partide care nu existau, iar in viata prostia se plateste ", a precizat el.

15:14 - Europarlamentarul PDL Cristian Preda recunoaste pe blog: "Se pare ca am pierdut mai rau decat ne-am asteptat". El sustine ca infrangerea ARD e "efectul dezbinarilor din PDL" si al unei "auto-amagiri".

14:50 - Victor Ponta reaminteste ca exista un acord semnat de USL cu grupul minoritatilor inainte de alegeri si anunta ca miercuri se va discuta cu reprezentantii minoritatilor, care, a spus el "sunt membri ai actului de guvernare".

14:45 - Guy Verhofstadt, presedintele Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa din PE, a felicitat PNL si USL pentru "obtinerea unei victorii decisive la alegerile parlamentare din Romania".

"Increderea acordata de cetatenii romani trebuie folosita pentru a realiza progrese in domenii de interes cruciale - reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei", precizeaza Verhofstadt, intr-un comunicat publicat luni.

14:40 - Victor Ponta a declarat ca misiunea de observare a OSCE confirma, prin raportul dat publicitatii, ca alegerile parlamentare din 9 decembrie au fost organizate corect.

"A fost dat publicitatii raportul oficial al misiunii de observare a OSCE. Aici se spune ca in ziua alegerilor cetatenii si-au exprimat votul intr-o atmosfera de calm si normalitate. Votarea si numararea voturilor au decurs pozitiv, cu remarci minore referitor la modul de organizare. Observatorii nu au primit nicio sesizare semnificativa sau raport despre neregularitati in procesul de votare", a declarat premierul.

Ponta: USL respinge total blamul si critica pentru cresterea numarul de parlamentari

14:38 - Crin Antonescu si-a exprimat satisfactia cu privire la rezultatele obtinute. "A fost o victorie zdrobitoare, dovada ca USL e un proiect politic castigator. Toti cei asociati in aceasta uniune au avut de castigat. USL va detine 2/3 din mandatele viitorului parlament. PSD obtine un numar record de parlamentari, record istoric, PNL la fel, PC are numarul de parlamentari pentru a-si constitui propriul grup. Si UNPR este aproape de a-si atinge 100% tintele", a declarat presedintele PNL, adaugand ca liderii USL vor merge la consultarile de la Cotroceni impreuna, cu propunerea de premier Victor Ponta.

"Vom merge impreuna, nu exista nicio alta varianta, nu e loc de alte combinatii in fata acestui vot masiv, categoric, edificator", a subliniat el.

Antonescu: Victoria USL e coplesitoare, dar traiesc cu retinere marile bucurii

14:30 - "Sper ca declaratia lui Victor Ponta privitoare la cooptarea la guvernare a UDMR sa fi fost doar o stangacie sau o declaratie de intentie sau o incercare de a transmite un mesaj unificator. Pentru ca o decizie nu poate fi", scrie Ludovic Orban pe Facebook.

Ludovic Orban, despre o alianta cu UDMR: Sper ca e o stangacie a lui Ponta, o decizie nu poate fi

14:25 - Patronul Romania TV, Sebastian Ghita (PSD) a fost ales deputat de Prahova cu 69,88%. El a obtinut de peste cinci ori mai multe voturi decat candidatul ARD, medicul Sofia Mihailescu, informeaza Mediafax.

14:20 - Liderul PDL, Vasile Blaga, a convocat pentru vineri, ora 11, Colegiul Director al PDL, din care fac parte membrii conducerii centrale a PDL si liderii organizatiilor judetene pentru o analiza a esecului inregistrat la alegeri.

14:00 - BEC anunta noi rezultate partiale, obtinute dupa numararea voturilor din 95,83% din sectiile de votare. Pana la aceasta ora s-a incheiat numararea voturilor in 29 de judete. Prezenta inregistrata in aceste sectii se ridica la 41,70% din numarul total al alegatorilor.

La Camera Deputatilor, USL a obtinut 4.179.114 voturi - 58,61%, ARD a obtinut 1.182.369 voturi - 16,58%, PP-DD a obtinut 985.730 voturi - 13,82%, iar UDMR a obtinut 371.568 - 5,21%.

La Senat, USL - 4.286.869 voturi (60,08%), ARD - 1.198.421 voturi(16,79%), PP-DD - 1.031.890 voturi (14,46%), UDMR - 379.099 voturi (5,31%).

Urmatoarea comunicare de la BEC va fi la ora 18:00.

13:50 - BEJ Dambovita a anuntat rezultatele dupa numararea tuturor voturilor, acestea aratand ca USL a castigat in toate colegiile din judet. Cel mai bun scor electoral (69,27%) in acest judet l-a obtinut deputatul PSD Ion Stan, pentru care procurorii DNA au cerut arestarea preventiva, si comisia juridica a Camerei a avizat pozitiv, pentru trafic de influenta.

Deputatii PSD, de acord cu arestarea preventiva a lui Ion Stan

13:40 - Potrivit rezultatelor finale anuntate de BEJ Covasna, candidatii UDMR au castigat cinci mandate din cele sase de senatori si deputati, cu voturi mult peste 50%.

Printre cei care au castigat se numara Olosz Gergely, trimis in judecata pentru trafic de influenta, si Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe, al carui proces este in faza de recurs.

"Marea noastra problema este cu PPMT, din cauza faptului ca s-au dus prosteste dupa capul lor si astfel nu am putut obtine inca un mandat in zona Covasna-Intorsura Buzaului. In plus, toate acele voturi care s-au dat pentru partidul alternativ maghiar s-au dus pe mandate de parlamentar ale partidelor romanesti", a declarat liderul UDMR Covasna.

13:39 - Secretarul general al partidului Forta Civica, Stefan Pirpiliu, a declarat ca presedintele acestei formatiuni si co-presedinte ARD, Mihai Razvan Ungureanu, a castigat un mandat de senator la Arad, chiar daca s-a clasat pe locul al doilea in colegiul sau.

Forta Civica: MRU a intrat sigur in Parlament. Ce oameni mai are noul partid

13:07 - Cezar Preda, prim-vicepresedinte al PDL, a demisionat din toate functiile detinute in partid. El a anuntat ca renunta si la functia din conducerea centrala si la sefia filialei PDL Buzau. Decizia vine dupa votul de duminica, la care el a obtinut un scor sub 20%, care nu ii da nici macar sansa redistribuirii.

12:48 - Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat pentru Mediafax ca UDMR ar trebui sa ramana in opozitie, iar o eventuala colaborare poate avea loc in Parlament pe revizuirea Constitutiei, precizand ca Uniunea trebuie sa-si asume efectele guvernarii cu PDL.

12:45 - Invatatoarea Cristiana Anghel (USL), care a stat 70 de zile in greva foamei, a obtinut un mandat de senator in colegiul 1 din Dolj. Potrivit datelor finale date publicitatii luni de Biroul Electoral Judetean Dolj, ea a obtinut 56,82% din voturi, reusind sa-l surclaseze pe principalul sau contracandidat, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, (PP-DD), 24,92%.

12:40 - Mircea Geoana a obtinut cel de-al treilea mandat de senator in colegiul Segarcea-Dabuleni din Dolj, cu un scor de 70,75% din voturi, fiind urmat de candidatul PP-DD, Adrian Stoica, cu 14, 85% si candidatul ARD Daniel Drignei, cu 13,69%, potrivit rezultatelor finale anuntate, luni, de Biroul Electoral Judetean Dolj.

12:30 - Adriean Videanu anunta rezultatul numararii paralele a ARD dupa centralizarea datelor din 84,79 din sectii, existand 9 judete care au transmis "date putine", ele fiind asteptate in cursul zilei de luni. Conform ARD, USL are la Camera Deputatilor 57,7%, iar la Senat 57,9%, in timp ce ARD are 17,1% din voturi la Camera, iar la Senat 17,5%.

Videanu a declarat ca "ARD respecta votul romanilor, el nu poate fi catalogat ca un esec ci, cel mult, ca un moment de reflectie interna asupra activitatii noastre in ansamblu".

"USL incepand de astazi poarta cea mai mare responsabilitate fata de evolutia societatii romanesti. Guvernul USL2 nu mai poate da vina pe guvernul USL1, si trebuie sa rezolve marea asteptare a romanilor care i-au votat. Ne vom constitui ca principalul partid de Opozitie, vom face o pozitie constructiva", a declarat coordonatorul de campanie a ARD.

Videanu: Votul poate fi catalogat ca un moment de reflexie interna asupra activitatii ARD

12:25 - Consilierul prezidential Eugen Tomac, a castigat pentru ARD colegiul din Diaspora in care a candidat cu peste 78%. Consilierul prezidential pentru Romanii de Pretutindeni a candidat in Colegiul 2 Diaspora, care curprinde fostele republici sovietice, printre care si Moldova, fostele republici iugoslave, dar si Asia.

Campionul invinsilor. Ce candidat ARD a obtinut un scor zdrobitor

12:23 - Gabriela Vranceanu Firea a castigat un mandat de senator in colegiul 1 din Ilfov obtinand 44.309 voturi din totalul de 59.386 valabil exprimate.

Uniunea Social Liberala a castigat, in Ilfov, 85.325 de voturi din cele 117.897 valabil exprimate la Senat, PP-DD - 16.604 voturi, ARD - 13.928 de voturi. PRM a obtinut votul a 1.064 cetateni, Partidul Popular - 718 voturi, iar UDMR - 258 de voturi.

12:20 - Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a pierdut alegerile in Colegiul 7 Buzau, obtinand 18,74% din voturi, in timp ce contracandidatul sau de la USL, Marcel Ciolacu, are 65,19%, potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Judetean.

12:10 - Liviu Dragnea a declarat ca este de acord cu inceperea negocierilor cu UDMR. "Astazi, cel mai tarziu maine, vom avea intalnirea cu UDMR. Pana nu vedem nominalizarea presedintelui Basescu pentru Victor Ponta nu incepem discutii despre structura noului guvern", a mai adaugat el.

12:00 - Liviu Dragnea a anuntat rezultatele numaratorii paralele a USL efectuate dupa numararea voturilor din 71% din procesele verbale din sectii. El a sustinut ca USL a castigat 59,6% din voturi la Camera Deputatilor si 60,44% la Senat, in timp ce ARD a obtinut doar 15, 87% la Camera si 16,21% la Senat.

Secretarul general al PSD a mai afirmat ca redistribuirile vor duce la 80 de parlamentari in plus, ajungandu-se pana la 550, in conditiile in care sala de plen are 501 locuri. El i-a acuzat pe pedelisti ca au blocat adoptarea legii care prevedea un numar maxim de 300 de parlamentari, asa ca ei "ar trebui sa stea la balcoane" pentru ca vor intra in parlament de pe locurile 2 sau 3 in colegiile lor.

11:30 - Liberalul George Becali a declarat ca, in opinia sa, USL nu are nevoie de UDMR, mentionand ca premierul Victor Ponta a gresit cand a facut anuntul privind alianta cu maghiarii.

11:03 - Urmatoarele date partiale vor fi anuntate de BEC la ora 14:00.

11:00 - Liderul socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, si-a exprimat speranta pe contul sau de Twitter ca presedintele Traian Basescu va accepta rezultatul alegerilor parlamentare de duminica "si o noua epoca a politicilor constructive va putea incepe".

La randul sau, presedintele PES, Serghei Stanisev, a apreciat ca victoria este "o binemeritata revansa a lui Victor Ponta si a guvernului sau".

10:40 - Kelemen Hunor a anuntat intr-o conferinta de presa ca UDMR a obtinut, din voturile numarate pana la aceasta ora, 12 mandate de deputat si 6 de senator. El a spus ca a fost cea mai dificila campanie din ultimii 23 de ani si ca UDMR va initia un dialog cu USL pentru o eventuala alianta, deoarece este interesata de stabilitatea politica, amendarea Constitutiei, intarirea statului de drept si a rolului Parlamentului.

10:27 - Europarlamentarul PPE Markus Ferber a declarat la RFI ca este surprins de diferenta de scor, dar rezultatul alegerilor parlamentare din Romania este clar si trebuie respectat. El spera ca premierul Ponta sa nu foloseasca acest rezultat intr-o maniera care nu corespunde normelor europene.

10:20 - Potrivit datelor oficiale finale centralizate de BEJ Suceava, in colegiul Senat 2, care include municipiul Suceava, Tiberius Bradatan (USL) a obtinut 34.313 de voturi, reprezentand 48,91 la suta din numarul celor care au votat, in timp ce Gheorghe Flutur a fost votat de 29.936 de suceveni (42,67 la suta), informeaza Mediafax.

Lui Tiberius Bradatan i-au lipsit 700 de voturi pentru a castiga peste 50%. Astfel, Gheorghe Flutur a castigat, de pe locul al doilea, cel de-al treilea mandat de senator la Suceava.

10:02 - BEC anunta rezultatele partiale dupa centralizarea voturilor din 15.290 de sectii de votare din cele 18.762 de sectii, reprezentand 81,49% din total.

In 13 judete s-a incheiat numararea voturilor: Bistrita Nasaud, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Dambovita, Dolj, Ialomita, Ilfov, Salaj, Sibiu si Vaslui.

Prezenta inregistrata in aceste 81,49% din sectii este de 41,62 %.

La Camera Deputatilor, USL a obtinut 3.554.037 voturi - 58,63%, ARD, 1.012.057 - 16,69%, PPDD, 820.378 - 13,53%, iar UDMR 322.188 - 5,39, restul formatiunulor obtinand sub 5%.

La Senat, USL a obtinut 3.641.344 voturi - 60,03%, ARD, 1.028.121 - 16,95%, PPDD, 860.562 - 14,18%, UDMR, 327.827 - 5,40, restul fiind sub pragul electoral.

09:55 - Senatorul PNL Puiu Hasotti, care, potrivit numaratorii paralele a USL, va obtine un nou mandat de parlamentar, a declarat pentru Mediafax ca este ferm impotriva unei aliante la guvernare a USL cu UDMR. Liberalul a explicat: "Pentru ca nu este cazul si pentru ca asta am promis electoratului, ca UDMR sa ramana in opozitie".

09:40 - Biroul Electoral Central va anunta primele rezultate partiale la ora 10:00.

09:00 - Vasile Blaga a obtinut putin peste 25 la suta din voturi in colegiul din Timis in care a candidat la Senat. Candidatul USL Matei Suciu are peste 50 la suta din voturi, arata numaratoarea paralela facuta de PDL Timis.

08:30 - Mihail Neamtu s-a clasat pe locul al doilea in Colegiul 1 din Arad, obtinand 30,2 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul sau de la USL Flavius Maduta a obtinut 51,7 procente, conform rezultatelor partiale furnizate de BEJ.

08:18 - Rezultate finale furnizate de BEJ Bistrita-Nasaud: USL a castigat trei din patru mandate de deputat si cele doua de senator, iar candidatul sau in Colegiul 3 Camera Deputatilor, Alexandru Pugna, are cel mai mare numar de voturi, devansandu-l pe Ioan Oltean (ARD).

08:00 - Mihai Razvan Ungureanu se afla pe locul al doilea in Colegiul senatorial 1 Arad, obtinand 33,6 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul USL Ovidiu Marian a primit 45,8 procente, conform rezultatelor partiale date publicitatii de BEJ.

07:00: S-a incheiat votul romanilor din strainatate, odata cu inchiderea ultimelor cinci sectii de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, respectiv Los Angeles, Portland, Seattle, San Francisco si Las Vegas.

Dupa centralizarea, in jurul orei 7.00, a proceselor verbale din 243 de sectii din cele 306 sectii de votare din strainatate (aproximativ 80% din sectii), prezenta la vot era de 49.614 cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii, a precizat, pentru Mediafax, Iulian Ivan, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral aferent Circumscriptiei Electorale nr.43 pentru Diaspora.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: USL castiga detasat, UDMR abia trece pragul - exit-poll

USL a castigat intre 54 si 60% din voturi, in timp ce ARD a primit intre 18% si 21% din voturile romanilor, la alegerile parlamentare 2012, potrivit estimarilor realizate pa baza sondajelor de la iesirea de la urne.

De asemenea, partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, a obtinut intre 10 si 14% din voturile romanilor, in timp ce UDMR se afla la limita pragului de intrare in Parlament, cu 5% din voturi.

Alegerile parlamentare desfasurate duminica in Romania s-au incheiat la ora 21,00. Prezenta la vot a fost estimata de BEC la 41,72% din numarul total al votantilor de 18.242.414.

Conform Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in prima etapa intra direct in Parlament candidatii care obtin peste 50% din voturile exprimate duminica, in colegiile in care acestia au candidat.

In a doua etapa, fiecare partid are dreptul la un numar de locuri direct proportional cu voturile obtinute.

Asadar, daca un partid obtine peste 50% in toate colegiile dintr-un judet sau in mai multe colegii, legea prevede, prin redistribuire, atribuirea unor locuri suplimentare si unor candidati ai altor partide.

Candidatilor independenti li se atribuie cate un mandat, daca au obtinut majoritatea voturilor in colegiul uninominal in care au candidat. De asemenea, partidele politice trebuie sa obtina un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de parlamentar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#rezultate alegeri parlamentare 2012, #alegeri parlamentare 2012 , #rezultate alegeri parlamentare 2012