Rezultate alegeri parlamentare 2012: USL castiga detasat, UDMR abia trece pragul - exit-poll

Autor: Ana Ilie
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 21:00
25606 citiri
Rezultate alegeri parlamentare 2012: USL castiga detasat, UDMR abia trece pragul - exit-poll
Foto: Reuters

USL a castigat intre 54 si 60% din voturi, in timp ce ARD a primit intre 18% si 21% din voturile romanilor, la alegerile parlamentare 2012, potrivit estimarilor realizate pa baza sondajelor de la iesirea de la urne.

De asemenea, partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, a obtinut intre 10 si 14% din voturile romanilor, in timp ce UDMR se afla la limita pragului de intrare in Parlament, cu 5% din voturi.

Alegerile parlamentare desfasurate duminica in Romania s-au incheiat la ora 21,00.

Rezultate alegeri parlamentare 2012 - exit poll

Sondaj Geopol, comandat de Realitatea TV:

Total

USL- 57%

ARD- 18%

PPDD- 14%

UDMR- 5%

Sondaj Curs - Avangarde, comandat de TVR News:

Total:

USL- 57,58%

ARD- 18,87%

PPDD- 13%

UDMR- 5,16%

Senat

USL- 57,58%

ARD- 18,87%

PP-DD- 13,09%

UDMR- 5,16%

PRM- 2,25%

PER- 1,42%

PPMT- 1,%16

Altul- 0,47%

Camera Deputatilor

USL- 56,96%

ARD- 18,12%

PP-DD- 12,95%

UDMR- 5,19%

PRM- 2,39%

PER- 1,47%

PPMT- 1,21%

Altul- 1,71%

Sondaj comandat de Romania TV:

Total:

USL- 57% voturi, 62% din mandate

ARD- 21% voturi, 22% din mandate

PPDD- 11% voturi, 11% din mandate

UDMR- 5% voturi, 5% din mandate

Sondaj CSOP, comandat de B1 TV:

Total

USL - 54%

ARD - 19%

PPDD - 10%

UDMR - 5%

Senat

USL - 55%

ARD - 19%

PPDD - 10%

UDMR - 5%

Camera Deputatilor

USL - 54%

ARD - 19%

PPDD - 10%

UDMR - 5%

Sondaj CCSB, comandat de Antena 3:

Senat

USL- 58,3%

ARD- 19,6%

PPDD- 14,1%

UDMR- 5,2%

Camera Deputatilor

USL- 56,8%

ARD- 19%

PPDD- 13,8%

UDMR- 5,1%

Ce spun principalii lideri politici

Co-presedintele USL, Crin Antonescu, a declarat ca victoria uniunii in alegeri reprezinta, de fapt, o victorie in fata lui Traian Basescu. "2012 a fost intr-adevar anul victoriei, este victoria dumneavoastra, o victorie obtinuta greu, cu incredere, cu tenacitate, cu rabdare. De la infiintarea USL pana azi, am fost tinta diversiunilor, calomniilor, intrigilor, ne-am pastrat unitatea pentru ca v-am avut in spatele nostru, pentru ca stim increderea pe care v-ati pus-o in noi", a spus Antonescu.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Antonescu: Este victoria impotriva regimului Basescu, Ponta va fi premier

La randul sau, Victor Ponta a precizat ca victoria USL a pus capat unui razboi politic de a divizat Romania, dar a subliniat faptul ca "cine va ridica sabia de sabie va muri".

Premierul a adaugat ca va invita la guvernare UDMR-ul, care a reusit sa intre in Parlament la limita, obtinand in jur de 5% din voturi.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Ponta: In perioada urmatoare, cine va ridica sabia de sabie va muri

Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator, a declarat ca proiectul politic USL "si-a indeplinit obiectivul". "USL are la baza increderea si cooperarea intre liderii politici, impotriva unui alt proiect politic care are la baza politica de dezbinare. Sper ca toti romanii vor avea un Craciun fericit, sper ca vom avea un guvern pana atunci", a spus el.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Constantin: Proiectul politic USL si-a indeplinit astazi obiectivul

UDMR a reusit sa intre la limita in Parlamentul Romaniei, liderul formatiunii, Kelemen Hunor, subliniind faptul ca, de acum inainte, "este mult de munca". "UDMR nu este un partid de 5%, este o formatiune politica ce reprezinta comunitatea maghiara din Romania", a adaugat el.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Kelemen Hunor: UDMR a intrat in Parlament

Liderul PDL, Vasile Blaga, s-a aratat convins de faptul ca partidul sau va reusi sa obtina peste 20 la suta din mandatele din Parlament.

"Nu e un rezultat triumfator. Noi ne-am propus un scor peste 20%, sunt convins ca-l vom obtine", a opinat Blaga, intr-o conferinta de presa.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Blaga: Sunt convins ca ne vom avea peste 20% din mandatele din Parlament

Cum s-a votat

Romanii au fost asteptati la urne, duminica, pentru a-si alege deputatii si senatorii care ii vor reprezenta in Parlament pana in 2016. Numarul total al votantilor romani este de 18.242.414, pentru care au fost deschise 18.749 de sectii de votare, dintre care 18.454 in tara si 295 in strainatate.

In Bucuresti au fost deschise 1.239 sectii de votare.

Conform Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in prima etapa intra direct in Parlament candidatii care obtin peste 50% din voturile exprimate duminica, in colegiile in care acestia au candidat.

In a doua etapa, fiecare partid are dreptul la un numar de locuri direct proportional cu voturile obtinute.

Asadar, daca un partid obtine peste 50% in toate colegiile dintr-un judet sau in mai multe colegii, legea prevede, prin redistribuire, atribuirea unor locuri suplimentare si unor candidati ai altor partide.

Candidatilor independenti li se atribuie cate un mandat, daca au obtinut majoritatea voturilor in colegiul uninominal in care au candidat.

De asemenea, partidele politice trebuie sa obtina un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de parlamentar.

Se considera ca aceste prevederi vor conduce la o situatie neobisnuita si nedorita, anume cresterea numarului de parlamentari la peste 500, fata de 469 in prezent.

Cum se atribuie mandatele de parlamentar

Cum se constituie parlamentul nou ales

De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
Politica românească trece de ceva ani printr-o criză a liderilor. Partidele de astăzi nu par să mai aibă în fruntea lor oamenii carismatici care să adune voturi prin simpla lor apariție...
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Parlamentul României se reunește luni în sesiune extraordinară pentru modificarea cadrului legislativ privind gestionarea urșilor din România. În context este repus pe masă un proiect care...
#rezultate alegeri parlamentare 2012, #sondaje alegeri parlamentare 2012, #exit poll alegeri parlamentare , #rezultate alegeri parlamentare 2012
  1. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  2. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  3. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  4. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  5. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”
  6. Ciolacu, atac la Iohannis: ”Vi s-a părut că, 10 ani, a fost un preşedinte independent, apolitic?” Ce l-a deranjat pe liderul PSD
  7. Ciolacu este convins că președinte va fi candidatul PSD. Cum explică amânarea anunțului privind posibila intrare în cursa pentru Cotroceni
  8. PSD și-a făcut planul pentru prezidențiale: „Am văzut foarte puțini oameni care să spună că nu au încredere în Ciolacu"
  9. Simion, revoltat după ce Iohannis a semnat acordul cu Zelenski: „E prima oară când ne asumăm că sprijinim cu arme Ucraina!" VIDEO
  10. Adrian Năstase a găsit soluția în cazul urșilor agresivi. Pe cine trage la răspundere fostul premier: „Abordare iresponsabilă!"