Rezultate alegeri parlamentare 2012 - vezi primele date oficiale anuntate de BEC (Video)

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 10:04
8450 citiri
Rezultate alegeri parlamentare 2012 - vezi primele date oficiale anuntate de BEC (Video)

Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat, luni, primele rezultate partiale ale alegerilor parlamentare care s-au desfasurat duminica.

Au fost centralizate 15.290 sectii de votare, din totalul de 18.762, adica 81,49%. 13 judete au fost centralizate in proportie de 100%, a anuntat Marian Muhulet, purtator de cuvant al BEC, care a precizat ca prezenta la vot a fost de de 41,62%.

Uniunea Social Liberala a obtinut 58,63% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminica la Camera Deputatilor si 60,03% la Senat, potrivit rezultatelor partiale comunicate de BEC.

Pe urmatorul loc se claseaza Alianta Romania Dreapta, cu 16,69% pentru Camera Deputatilor, respectiv 16,95% pentru Senat.

Urmeaza Partidul Poporului Dan Diaconescu, cu 13,53% pentru Camera Deputatilor, respectiv 14,18% pentru Senat.

UDMR a depasit la limita pragul electoral de 5%. Uniunea a obtinut 5,3% din voturile pentru Camera Deputatilor, in timp ce pentru Senat a obtinut 5,4%.

Urmatoarele ore la care Biroul Electoral Central, Birourile Electorale de Circumscriptie si Oficiile Electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor furniza rezultate partiale la alegerile parlamentare sunt 14:00, 18:00 si 20:00.

Rezultate alegeri parlamentare 2012 LIVE.

Cinci televiziuni (TVR, B1, Antena 3, Romania TV si Realitatea TV) au prezentat, duminica seara, rezultatele exit poll-urilor realizate la iesirea de la urne.

Estimarile de la ora 19:00 aratau ca USL ar fi obtinut intre 54% - 58% din voturi, ARD ar fi obtinut intre 18% - 21%, PPDD intre 10% - 14%, iar UDMR - in jur de 5%. Daca estimarile exit-poll-urilor vor fi confirmate de numaratoarea oficiala, USL va fi foarte aproape de pragul de 60% din mandate, ceea ce inseamna ca va avea nevoie de un aliat pentru a schimba Constitutia.

Alegerile parlamentare desfasurate duminica in Romania s-au incheiat la ora 21,00. Prezenta la vot a fost estimata de BEC la 41,72% din numarul total al votantilor de 18.242.414.

Conform Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in prima etapa intra direct in Parlament candidatii care obtin peste 50% din voturile exprimate duminica, in colegiile in care acestia au candidat.

In a doua etapa, fiecare partid are dreptul la un numar de locuri direct proportional cu voturile obtinute.

Asadar, daca un partid obtine peste 50% in toate colegiile dintr-un judet sau in mai multe colegii, legea prevede, prin redistribuire, atribuirea unor locuri suplimentare si unor candidati ai altor partide.

Candidatilor independenti li se atribuie cate un mandat, daca au obtinut majoritatea voturilor in colegiul uninominal in care au candidat. De asemenea, partidele politice trebuie sa obtina un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de parlamenta

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...