Ziare.com

Rezultatele alegerilor, publicate in Monitorul Oficial

de Ovidiu Albu
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 16:34

   

Rezultatele alegerilor, publicate in Monitorul Oficial
Rezultatul alegerilor parlamentare din 9 decembrie a fost publicat in Monitorul Oficial (MO). Traian Basescu a anuntat ca va face cunoscut programul consultarilor privind desemnarea premierului dupa ce rezultatele scrutinului vor aparea in MO.

Intr-un comunicat dat publicitatii marti, 11 decembrie, Administratia Prezidentiala a informat ca presedintele Traian Basescu va convoca Parlamentul Romaniei si va anunta programul de consultari pentru desemnarea prim-ministrului care sa formeze viitorul guvern imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.

Vineri, prezent la Bruxelles, Traian Basescu a dat mai multe amanunte.

"Imediat ce se publica rezultatele alegerilor, convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie sa tina cont de un element esential: nu pot suprapune functionarea a doua parlamente. Ramane sa decid daca convoc pentru 19 decembrie, dupa ora 13 sau pe 20 decembrie. Dar vreau sa fie cat mai apropiat, ca institutiile rezultate din alegeri sa poata fi rapid puse pe picioare", a spus seful statului.

Prezent si el la Bruxelles, Victor Ponta s-a aratat convins ca va fi desemnat premier.

"In toate discutiile pe care le-am avut, i-am asigurat pe presedintele Parlamentului European si pe prim-ministrii socialisti ca Romania va merge pe o cale constitutionala si pe o cale de normalitate, stabilitate si predictibilitate, ca procedurile constitutionale vor fi indeplinite in acest an si ca nu va exista un nou conflict de natura constitutionala", a declarat Victor Ponta, joi seara.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3438 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Scenarii de criza

Curtio Malaparte : De fiecare data cand razi iti prelungesti viata cu cateva zile.
Sa o luam metodic
Pas 1 :Se valideaza alegerile parlamentare generale si se publica in MO.
In acest moment guvernul actual isi termina mandatul el (guvernul) neputand indeplini decat acte necesare pentru administrarea treburilor publice ( deci la revedere ordonante de urgenta , decrete, hotarari de guvern- deci un organism fara putere juridica)
ARTICOLUL 110
(1) Guvernul isi exercită mandatul pană la data validării alegerilor parlamentare generale.
(4) Guvernul al cărui mandat a incetat potrivit alineatelor (1) si (2) indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pană la depunerea jurămantului de membrii noului Guvern
Pas 2 :Presedintele desemneaza un prim ministru de la PSD (altul decat PONTA) Evident acesta cere votul de incredere imediat si este respins
Din acest moment curg cele 60 zile despre care vom mai vorbi.
De aici inainte vor incepe consultari intre presedinte si partide ( speta USL) . Timpul lucreaza pentru Presedinte. Neputand emite ordonante de urgenta . hotarari etc timpul adversarilor in vederea suspendarii va fi mult mai lung ( in plus vor fi sarbatorile de iarna etc. Undeva aproape de sfarsitul lui Ianuarie presedintele v-a desemna un alt premier care va avea timp 10 zile sa ceara investitura ( timp folosit la maxim) Din data respingerii celei de a doua candidaturi la functia de PM parlamentarii isi pot lua adio de la mandat ( pres. poate suspenda parlamentul) Probabil undeva in 19- 20 februarie se poate intampla.
ARTICOLUL 89
(1) După consultarea presedintilor celor două Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai după respingerea a cel putin două solicitări de investitură.
(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
PAS 3Din momentul dizolvarii parlamentului forta Pres. v-a fi cel putin egala cu a PM Ponta care v-a putea fi demis din functie odata cu declansarea actiunii penale impotriva acestuia. Nemaiexistand parlament iar el nemaifiind parlamentar avizul il da presedintele Romaniei, care va propune ca PM interimar un membru al guvernului ( ghici cine) care v-a organiza noile alegeri in termen de 3 luni
La limita si cu apobarea curtii constitutionale in lipsa parlamentului presedintele poate prelua atributiile acestuia fiind organul cel mai reprezentativ din stat.
Lesne de inteles ce s-ar putea intampla in cele trei luni. PM si guvernul v-a avea rol decorativ.
Desigur ca tot acest scenariu poate fi scurtat daca parlamentarii voteaza propunerea nr. 2 (ghici ghicitoarea mea ce vor face?)

 

CCR bate apa inghețată in piuă!

"Inteligenții" portoseci,deasemenea!
BEC a validat și publicat rezultatele alegerilor in
MOF.Președintele Băsescu a afirmat că alegerile au fost normale și va convoca parlamentul nou ales...
Ce se vor face "cantăreții "de profesie după forum,vor continua să creadă că alegerile sunt NE..
doar că așa a zis CCR?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor