The Economist, despre alegerile parlamentare: Victorie clara, viitor nesigur

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 11:51
3884 citiri
The Economist, despre alegerile parlamentare: Victorie clara, viitor nesigur
Foto: Reuters

Rezultatul alegerilor parlamentare din 9 decembrie a fost cel asteptat: USL a obtinut o victorie clara. Aceasta inseamna ca prim-ministrul Victor Ponta urmeaza sa fie renumit in functie, iar razboiul dintre acesta si presedintele Traian Basescu va continua probabil, distragand atentia politicienilor de la urgentele reforme ale economiei.

Coalitia social-democratilor, liberalilor si conservatorilor, condusa de Victor Ponta si de Crin Antonescu - aliatul sau apropiat - a castigat peste 58 la suta dintre voturile exprimate, scrie The Economist, care aminteste si rezultatele celorlalte formatiuni politice intrate in Parlament - ARD, PPDD si UDMR.

Cu toate ca Victor Ponta a castigat o alta batalie importanta impotriva lui Traian Basescu, razboiul dintre cei doi este departe de a se fi terminat. Alianta de la guvernare a stabilit ca Ponta va continua ca prim-ministru pentru alti patru ani insa, chiar si asa, inainte de alegerile de duminica, Basescu a sugerat ca, si daca USL va castiga o majoritate a voturilor, nu il va nominaliza pe Victor Ponta premier.

Saptamana trecuta, presedintele l-a descris pe cel care ar urma sa fie numit prim-ministru, o caracterizare care nu pare sa fie pe masura lui Victor Ponta.

O noua criza politica, dupa colt

Astfel, o noua criza politica ar putea fi chiar dupa colt, noteaza The Economist. Basescu nu a facut niciun comentariu dupa ce rezultatele alegerilor au fost facute publice, iar toata lumea il asteapta sa anunte alegerea pentru prim-ministru. Daca acea persoana nu va fi Victor Ponta, USL a transmis ca il va suspenda pe Traian Basescu pentru a doua oara in acest an.

"Cine ridica sabia, de sabie va muri", a spus Victor Ponta, dupa inchiderea urnelor, pe 9 decembrie, iar amentintarea sa nu a fost o surpriza pentru nimeni, criza politica fiind alimentata in ultimele luni de conflictul dintre presedinte si premier, care a culminat cu esecul demiterii lui Basescu.

Intre timp, USL negociaza cu UDMR, pentru crearea unei aliante. O asemenea miscare ar genera unele controverse in interiorul aliantei aflate la guvernare, deoarece unii liberali cred ca o asemenea intelegere ar putea conduce la autonomie regionala pentru etnicii maghiari care traiesc in Romania, acesta fiind unul dintre scopurile principale ale UDMR.

Insa coalitia aflata la guvernare este interesata de un asemenea parteneriat, "in ciuda unei victorii uimitoare" deoarece printre prioritatile sale se afla si revizuirea Constitutiei. Pentru a schimba acest lucru, USL are nevoie de o majoritate constitutionala, care inseamna doua treimi dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare.

Victor Ponta doreste astfel sa clarifice rolul presedintelui in politica externa si in cea militara, in Constitutie, iar puterile Curtii Constitutionale ar urma sa fie schimbate, astfel incat deciziile CCR sa poata fi schimbate de Parlament.

Vremuri intunecate pentru ARD

Pentru Alianta Romania Dreapta, lucrurile nu au fost niciodata atat de intunecate. Alianta s-a dizolvat pe 10 decembrie, la putin timp dupa ce rezultatele oficiale au fost anuntate. Fara o opozitie consolidata, autoritatea USL va fi indiscutabila.

Noul Guvern va avea o misiune dificila, urmand a purta negocieri cu FMI, astfel incat Romania sa primeasca un al treilea imprumut, in 2013. In plus, tara are nevoie urgenta sa isi refaca rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor europene si sa faca eforturi mari pentru a atrage si mai multi investitori straini.

USL a promis ca va reduce masurile de austeritate, va simplifica sistemul fiscal si va creste numarul de locuri de munca. Reformele USL vizeaza implementarea unui model de crestere economica bazat pe mai multe investitii, pe fonduri din partea Uniunii Europene si pe dezvoltarea infrastructurii. Peste toate, au promis "sa le dea inapoi romanilor speranta si increderea in sine".

Intr-o tara in care mii de oameni au iesit pe strazi la inceputul acestui an pentru a-si exprima cele mai adanci nemultumiri si lipsa de incredere in politicieni, aceasta ar putea fi una dintre cele mai mari provocari ale USL.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#victorie USL alegeri parlamentare, #presa externa alegeri parlamentare, #viitor nesigur Romania alegeri, #razboi Ponta Basescu , #rezultate alegeri parlamentare 2012