Un deputat PDL ii cere lui Basescu sa nu convoace Parlamentul

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 19:26
4478 citiri
Un deputat PDL ii cere lui Basescu sa nu convoace Parlamentul

Deputatul PDL Petru Calian ii cere lui Traian Basescu sa nu convoace Parlamentul nou si sa solicite BEC invalidarea alegerilor pentru ca, printre altele, prin "repartizarea resturilor de voturi in urma negocierilor dintre liderii partidelor politice a fost infranta vointa electoratului".

Basescu: Avem 588 de "intelepti". Parlamentul, posibil convocat pe 19 decembrie

Intr-o scrisoare deschisa, Calian ii aduce urmatoarele argumente lui Basescu:

"1. Constitutia Romaniei a fost incalcata prin nerespectarea prevederii rezultate in urma referendumului national din 22 noiembrie 2009 conform caruia 77,78% din alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari;

2. Nu s-a respectat art.62, alin.3 din Constitutia Romaniei care prevede ca "numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin lege electorala, in raport cu populatia tarii";

3. In urma redistribuirii si intelegerilor la nivel national, numarul parlamentarilor a fost stabilit la 588, fiind incalcata norma de reprezentare stabilita prin Legea Electorala;

4. Punctul 16 din Legea Electorala, respectiv alin. (112) introdus la art.48 din Legea nr. 35/2008, incalca prevederile constitutionale ale art. 2 - Suveranitatea, art. 4 - Unitatea poporului si egalitatea intre cetateni, art. 16 - Egalitatea in drepturi, art. 61 alin. (1) teza intai potrivit caruia "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman [...]" si art.62 alin.(1) potrivit caruia "Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorate";

5. La numarul de mandate stabilite pe baza normei de reprezentare reglementate de art. 5 din Legea nr. 35/2008, se va adauga un numar de mandate variabil in functie de doua criterii: ponderea unei minoritati nationale, respectiv comunitati romanesti in populatia unui judet si optiunea alegatorilor din judetul respectiv (care il poate plasa ori nu pe unul sau mai multi reprezentanti ai minoritatii/comunitatii printre cei alesi pe baza scrutinului uninominal).

Astfel, in afara mandatelor de deputati si senatori ce rezulta direct din scrutin, poate exista un numar de mandate de deputati rezultate indirect din scrutin, altele decat cele la care se refera dispozitiile art. 62 alin. (2) teza a doua din Constitutie (a carei aplicare este realizata in legea electorala de un alt text - art. 9 din Legea nr. 35/2008).

Aceasta reglementare este neconstitutionala prin:

a) lipsa de legitimitate si reprezentativitate a unui mandat astfel stabilit si obtinut;

b) incompatibilitatea cu dispozitiile art. 62 alin. (2) teza intai din Constitutie, potrivit carora "organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament, au dreptul la cate un loc de deputat, in conditiile legii electorale";

c) incompatibilitatea cu dispozitiile constitutionale a conceptului de "comunitate romaneasca" cu referire la populatia unui judet al Romaniei.

6. Textul de lege este in contradictie cu dispozitiile art. 62 alin. (2) din Constitutie, intrucat, in temeiul sau, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament pot dobandi mai multe locuri de deputat, in functie de numarul circumscriptiilor electorale aflate in ipoteza reglementata de textul de lege. Or, potrivit art. 62 alin. (2) din Constitutie, aceste organizatii aflate in ipoteza prevazuta de norma constitutionala (aceeasi cu a textului legal criticat) "au dreptul la cate un loc de deputat, in conditiile legii electorale".

"De asemenea, prin modul de repartizare a resturilor de voturi in urma negocierilor dintre liderii partidelor politice a fost infranta vointa electoratului, atribuindu-se mandate unor candidati care nu au obtinut un numar suficient de voturi.

In final, va reamintesc ca in urma referendumului din 22 noiembrie 2009 poporul a decis reducerea numarului de parlamentari la 300. Printr-o lege neconstitutionala care a stat la baza alegerilor parlamentare din 9 decembrie a fost incalcata in mod flagrant vointa poporului roman", se mai arata in scrisoarea lui Calian.

Calian a cerut invalidarea alegerilor

Petru Calian, inca deputat PDL, a depus o adresa la BEC solicitand "anularea redistribuirii mandatelor si invalidarea alegerilor" la nivel national, iar Biroul a respins vineri cererea considerand-o tardiva.

Potrivit lui Marian Muhulet, purtator de cuvant al BEC, adresa a fost respinsa fiind "tardiv introdusa". "Aceste cereri trebuie depuse in 24 de ore de la incheierea procesului electoral", a spus Muhulet.

Cereri similiare de anulare a alegerilor au fost depuse si de PRM si de PP-DD. Toate au fost respinse, iar rezultatele oficiale au fost publicate deja in Monitorul Oficial.

Omul care l-ar fi „săpat" pe Marcel Ciolacu. De ce PSD a dat chix la prezidențiale, față de parlamentare
Omul care l-ar fi „săpat" pe Marcel Ciolacu. De ce PSD a dat chix la prezidențiale, față de parlamentare
PSD a reușit să câștige alegerile parlamentare, dar nu detașat. Totuși, față de candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale, „social-democrații" au demonstrat că se pot mobiliza...
Începe epoca instabilității parlamentare. Riscă Legislativul să cadă într-o „spirală a violenței” din cauza partidelor extremiste?
Începe epoca instabilității parlamentare. Riscă Legislativul să cadă într-o „spirală a violenței” din cauza partidelor extremiste?
În ultimii 4 ani, Parlamentul României a avut parte de înjurături și amenințări cu bătaia de la tribună, îmbrânceli și chiar agresiuni fizice pe holuri și în plen, pe fondul intrării...
#Petru Calian Basescu invalidare alegeri, #Calian BEC anulare alegeri, #Petru Calian Basescu convocare Parlament , #rezultate alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza sevastian
sevastian
rank 1
Cand respecta politicienii romani Constitutia Romaniei?
  1. Omul care l-ar fi „săpat" pe Marcel Ciolacu. De ce PSD a dat chix la prezidențiale, față de parlamentare
  2. Începe epoca instabilității parlamentare. Riscă Legislativul să cadă într-o „spirală a violenței” din cauza partidelor extremiste?
  3. Călin Georgescu s-ar inspira din discursurile lui Ion Iliescu din primii ani de după Revoluție
  4. Călin Georgescu și Elena Lasconi în presa străină: Un "candidat naţionalist cu accente mistice", admirator al lui Putin, și o ”primăriță de centru”
  5. Previziuni sumbre pentru România ale unui economist. Radu Georgescu susține că peste 2 ani partidele antisistem vor avea peste 50%. "Bag mâna în foc"
  6. Șoșoacă îi cheamă pe suveraniști să-l susțină pe Călin Georgescu. Lidera SOS vrea și un guvern "care să-şi asume scoaterea din haos a României"
  7. Călin Georgescu despre rezultatul alegerilor parlamentare: "Falimentul partidelor. Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică"
  8. AUR după decizia CCR: "Românii s-au săturat de corupţie, sărăcie, abuzuri". Care ar fi marea calitate a lui Călin Georgescu
  9. Zeci de mii de oameni îi cer lui Ciolacu s-o susțină pe Lasconi la prezidențiale. "Fiecare oră de tăcere îi dă lui Călin Georgescu mai multe șanse"
  10. Mircea Cărtărescu a anunțat pe cine susține în turul doi la alegerile prezidențiale: "Un om curat"