Victoria periculoasa a USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 14:53
14316 citiri
Victoria periculoasa a USL (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Scorul strivitor al USL este periculos. Si pentru uniune insasi, si pentru Romania. Iar acest lucru s-a vazut din primele momente dupa inchiderea urnelor.

Pe de-o parte, USL isi asuma o uriasa responsabilitate. Cu o asemenea majoritate, posibil suficienta chiar pentru modificarea Constitutiei, iti asumi si responsabilitatea integrala a guvernarii.

Scoateti din discursul USL al ultimelor luni acuzatiile autojustificative la adresa guvernarii Boc si veti vedea cam cat din portitele de scapare ale viitorului Cabinet USL dispar dupa aceste alegeri.

Si nu vine o perioada usoara, dimpotriva. UE este in recesiune, ceea ce ne afecteaza grav cel putin sub aspectul exporturilor, vin varfuri de plata ale datoriei externe, promisiunile electorale, mai ales cele referitoare la reducerea fiscalitatii, sunt imposibil de respectat impreuna cu acordul cu FMI si obligatiile fata de CE, trebuie luate masuri impopulare amanate din motive electorale.

Nu cred ca votantii USL sunt dispusi sa mai inghita de acum incolo de la un guvern cu o asemenea forta in Parlament trimiteri la greaua mostenire. Si tot ceea ce va veni va fi imputabil exclusiv USL.

Dar scorul ametitor pe care il vedem pe ecrane in dreptul USL, majoritatea strivitoare, nu reflecta o sustinere populara chiar atat de masiva pe cat pare.

La vot a fost 40% din populatie. Acesta este de fapt procentul din care este calculat procentul victoriei USL. Asa se face ca, de fapt, USL a obtinut doar vreo 4 milioane de voturi, aproape jumatate din cele 7,5 milioane pe care si le aroga dupa referendumul din vara.

Si atunci, ori a fost o frauda masiva la referendum, ori USL a pierdut masiv din voturi in ultimele luni. Cert este ca exista o imensa masa de nehotarati pe care pana la urmatoarele alegeri, adica prezidentialele din 2014, USL o poate intoarce impotriva sa si o poate transforma dintr-o majoritate apatica intr-una covarsitoare anti-USL.

USL se indreapta catre o majoritate aproape fara Opozitie, pentru ca ARD are nevoie de mult timp sa-si revina din soc si ramane de vazut in ce forma isi va reveni, cand isi va reveni. Riscul in astfel de situatii pentru o coalitie este autocanibalizarea.

Din momentul in care dispare dusmanul exterior, incepe lupta pentru suprematie. Si prima ei manifestare am vazut-o chiar duminica seara, cand Victor Ponta a luat prin surprindere PNL si PC anuntand in direct, in chiar discursul de invingator, inceperea negocierilor cu UDMR.

Este o lovitura dura in mijlocul discursului nationalist al lui Crin Antonescu si multi s-au intrebat ce l-a apucat pe premier cu acest anunt tocmai cand USL clama un scor care ii permite sa guverneze de unul singur.

Este posibil ca, dupa redistribuire, USL sa nu mai aiba nevoie de UDMR nici pentru constituanta. Si atunci de ce?

Cel mai probabil tocmai pentru a submina pozitiile PNL. Faptul ca Victor Ponta si-a asumat oferta pentru UDMR pe cont propriu si reactiile furibunde de la Antena 3 nu fac decat sa confirme aceasta ipoteza. Asadar, lupta interna penru suprematie a inceput.

Este posibil ca dupa redistribuire si impartirea efectiva a mandatelor sa constatam ca ca PSD are, de fapt, cu mult mai multe decat PNL, pentru ca paritatea a fost doar la impartirea candidaturilor.

Ce s-a intamplat dupa aceea e alta poveste. Asa ca PSD+UDMR ar putea da o majoritate in cadrul coalitiei de guvernare, peste PNL+PC. La randul sau, PNL ameninta prin George Becali cu expandarea, prin asimilarea mai multor parlamentari PDL si PP-DD care vor la putere, ceea ce, nu-i asa, ar reechilibra balanta, dar cu pretul unei cresteri periculoase a puterii lui George Becali in interiorul guvernarii.

Rezultatul este periculos pentru Romania pentru ca dezechilibreaza complet scena politica. Cand ai o majoritate parlamentara atat de strivitoare, riscul derapajelor antidemocratice este urias. Tentatia de a schimba intreaga legislatie, inclusiv Constitutia, dupa bunul plac este uriasa si in afara presiunii externe nu vad nicio opreliste in calea ei.

Pe de alta parte, avand un Parlament plin de penali de toate felurile si calibrele, este de asteptat ca el sa se napusteasca cu toata forta majoritatii strivitoare impotriva Justitiei.

De partea cealalta, Opozitia se anunta extrem de slaba. Este posibil ca o parte dintre parlamentarii ARD si chiar PP-PD sa migreze catre Putere, fix ca in perioada motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. Dar si sa ramana toti, parlamentarii ARD ar trebui sa treaca printr-o reinventare profunda pentru a depasi pasivitatea si inhibitia pe care au vadit-o intreaga campanie.

Astfel, practic nu vom avea Opozitie. Una peste alta, suntem in pericolul unui regres teribil, al prabusirii in anii '90 cand democratia romaneasca depindea exclusiv de presiunea externa.

Deja democratia a primit in plin o lovitura. Dupa ce in 2009 poporul a votat covarsitor pentru reducerea numarului de parlamentari, iata-ne in iminenta de a avea cel mai mare parlament din ultimii 22 de ani, atat de mare incat nu-l mai incape, la propriu, sala de sedinte a Casei Poporului.

Efectul va fi si unul bugetar destul de consistent, daca ne gandim ca acesti parlamentari in plus nu inseamna doar 50 de indemnizatii in plus, ci si cam tot atatea camere la hoteluri de lux, tot atatea birouri parlamentare in teritoriu, tot atatea diurne, tot atatea deplasari in strainatate, masini, soferi, secretare etc.

Si asta in timp ce Romania e in criza.

Mi-e greu sa cred ca romanii vor digera bine aceasta risipa pentru o institutie despre care si asa au o parere foarte proasta. Este asadar posibil ca ruptura atat de periculoasa dintre popor si institutia sa cea mai reprezentativa sa se adanceasca pana la limita unei autentice crize a democratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rezultate alegeri parlamentare, #Victor Ponta premier alegeri parlamentare, #USL alegeri parlamentare , #rezultate alegeri parlamentare 2012