De ce Liviu Dragnea nu ar putea fi premier

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 10:15
22124 citiri
De ce Liviu Dragnea nu ar putea fi premier

Situatia creata de victoria atat de strivitoare obtinuta de PSD complica enorm calculele politice si pentru dl Iohahnis, si pentru insusi Liviu Dragnea.

Mi se pare evident ca dl Dragnea se afla acum sub presiunea uriasa a propriului partid, dar si a multor sustinatori, inclusiv din presa, sa devina propunerea partidului pentru functia de premier.

Daca scorul nu arata asa cum arata, probabil ca presiunea izvorata din euforia victoriei nu ar fi fost la fel de mare.

Pe de-o parte, partidul il priveste pe Liviu Dragnea ca pe un personaj mesianic care nu poate sta decat in capul mesei si, cat sta acolo, partidul zboara. Pe de alta parte, dupa ce toata campania presedintele Iohannis i-a tocat cu penalii si condamnatii, dupa galusca inghitita pe 1 Decembrie, este o victorie inclusiv simbolica sa isi impuna "condamnatul" pentru functia de premier.

A-l obliga pe dl Iohannis sa faca acest pas inapoi, sa calce pe propriile convingeri, ar insemna un bonus de victorie, un fel de razbunare.

Dar exact din acest motiv dl Iohannis nu poate face, in opinia mea, acest pas esential inapoi. A accepta sa desemneze un premier condamnat penal ii arunca in aer tot discursul si toata autoritatea. In momentul in care ar face aceasta uriasa concesie, practic cred ca dl Iohannis s-ar autoanula in fata propriului electorat si s-ar autocondamna la irelevanta inclusiv in perspectiva coabitarii cu PSD si a prezidentialelor.

Pur si simplu, cred ca, dupa tot parcursul de pana acum, dl Iohannis nu isi poate permite aceasta cedare.

Singura sansa ar fi ca dl Dragnea insusi sa poata evita acest curs de coliziune, cu intelepciunea de care a dat dovada de-a lungul campaniei. Pentru ca dincolo de euforia de acum, eu chiar nu cred ca PSD-ului i-ar fi de folos sa-si inceapa guvernarea obtinuta dupa o victorie istorica printr-o criza politica provocata practic de refuzul de a respecta o lege.

Pentru ca pozitionarea de principiu a presedintelui are si un temei legal. Este in vigoare Legea 90/2001, care interzice expres unei persoane care a suferit o condamnare penala sa fie membru al guvernului.

Sigur ca orice lege poate fi modificata de Parlament. Insa procedura oricat de urgenta nu merge chiar de azi pe maine. In plus, modificarea poate fi atacata la CCR, daca trece de CCR, poate fi intoarsa de la promulgare. Deci saptamani bune in care am sta in criza politica.

In plus, legea aceasta nu este chiar una obisnuita. Ea a fost adoptata in timpul guvernarii Nastase, nu de dragul pe care il avea PSD pentru integritate, ci pentru ca eram in plin proces de aderare la UE, care presupunea indeplinirea unor exigente.

Decizia CE din 13 decembrie 2006 prin care a fost introdus Mecanismul de Cooperare si Verificare, celebrul MCV in vigoare si astazi, impune Romaniei 4 obiective majore legate de eficientizarea sistemului judiciar, integritate in functia publica si coruptie mare.

Orice modificare legislativa care ar aduce atingere acestor obiective este interzisa si sanctionabila in cadrul MCV. Cand vorbesti despre interdictia unui condamant de a fi ministru/premier, mi se pare evident ca te referi la integritate in functia publica. Deci modificarea Legii 90 ar putea avea ecouri europene contrare imaginii externe pe care dl Dragnea se tot munceste sa o proiecteze.

O alta solutie a PSD pentru a scapa de legea aceasta ar fi sa fie declarata neconstitutionala. CCR poate fi sesizata prin exceptia de neconstitutionalitate intr-un proces, ceea ce ar fi mai greu de realizat, de Avocatul Poporului sau in cadrul unui conflict juridic de natura constitutionala.

In ce temei?

Avem de-o parte art. 2 din Legea 90 care prevede: "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1). "

Avem de partea cealalta art 103 din Constitutie referitor la investirea Guvernului: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Este adevarat ca in textul constitutional nu apar conditiile prevazute de Legea 90, dar asta nu inseamna ca ele sunt neconstitutionale pentru ca nu contravin textului constitutional, ci il completeaza. Constitutia prevede un cadru si o procedura, Legea 90 prevede detaliile.

Nicio constitutie din lume nu poate include toate conditiile, toate situatiile concrete din toate domeniile. Acesta este rolul legislatiei speciale, care pune "carne" pe scheletul constitutional. Asa se formeaza practic intregul sistem legislativ, o piramida in varful careia se afla Constitutia.

Ca dovada, insasi Constitutia trimite la textul legii speciale in art 16 alin 3: "Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara."

Iar in art. 53 prevede posibilitea restrangerii pin lege al exercitiului unor drepturi "daca este necesara intr-o societate democratica."

Daca legea speciala nu ar putea sa detalieze textul constitutional, ea nu ar mai avea sens si, in acelasi timp, ar trebui sa avem o Constitutie cat o biblioteca intreaga, ceea ce este de neimaginat. Ceea ce Constitutia nu prevede, si in mod obiectiv ea nu poate prevede totul, nu este implicit neconstitutional decat daca vine in contradictie cu un text constitional.

Deci, in mod normal, nu prea vad care ar putea fi temeiurile de neconstitutionalitate ale unei legi care impune criterii de integritate pentru una dintre cele mai importante functii publice din Romania.

Si, in opinia mea, PSD nu se poate prevala de votul implicit dat de popor pentru ca dl Dragnea sa fie premier, cat timp intreaga campanie toti social democratii, in frunte cu presedintele partidului, au accentuat ca votul nu se da pentru functia de premier, ci pentru un program si pentru partid, motiv prin care PSD a si argumentat decizia de a nu anunta un candidat pentru functia de premier.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Liviu Dragnea premier PSD, #rezultate alegeri parlamentare 2016 , #rezultate alegeri parlamentare 2016