De ce a castigat PSD mai mult ca niciodata

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 08:21
28232 citiri

Cateva observatii succinte, la cald, despre scrutinul de ieri:

1. Alegerile au fost adjudecate de PSD, cu cel mai bun scor obtinut vreodata de acest partid: 46%. Diferenta fata de al doilea clasat - PNL - este mult mai mare decat la locale: atunci a fost de 5 procente, acum e de 25. Cum s-a revenit la un vot proportional, avantajul castigatorului sporeste cand se distribuie mandatele: PSD e aproape de majoritate absoluta.

2. Pe locurile trei si patru s-au clasat USR si UDMR. Daca maghiarii raman concentrati in 4 judete, USR s-a transformat, in cateva luni, dintr-un partid ce exista doar in Bucuresti intr-unul care acopera intreg teritoriul.

3. Ramane valabila regula potrivit careia stanga nu poate fi infranta, daca nu are drept adversar o coalitie pre-electorala sau macar un personaj charismatic.

4. Au mai incercat sa intre in Parlament si alte doua partide noi, fondate si conduse de catre doi "fosti": ex-presedintele T. Basescu si ex-premierul C.P.Tariceanu. Au trecut examenul la limita. Reamintesc ca, la ultimele alegeri, singura formatiune noua fusese PP-DD, care avea o filosofie anti-sistem total irationala. Independenti au fost, in toata tara, 44. Nu e vreunul care sa fi castigat un mandat.

5. Sare in ochi criza de personalitati. Numele premierului Dacian Ciolos a fost si pe afisele PNL, si pe cele ale USR, desi el nu candida. PSD a defilat cu Gabi Firea, iar PRU cu V. Ponta, al carui nume putea fi gasit, insa, pe lista social-democrata.

PMP si ALDE si-au propus liderii ca prim-ministri. Dintre useristi, Clotilde Armand a fost mai prezenta decat Nicusor Dan, desi nu ea, ci el voia un fotoliu parlamentar.

6. Campania a fost terna. Nimic nu a reusit sa o scoata din amorteala. Delirul legat de o presupusa influenta a lui George Soros asupra politicii romanesti n-a produs efectul scontat de catre ultra-nationalisti. Au esuat si PRU, formatiune alcatuita din fosti pesedisti, si Alianta lui Marian Munteanu.

7. Participarea a fost mai mica decat la locale. Asa s-a intamplat si-n 2012 si 2008.

8. Europa a lipsit cu desavarsire din campanie. Nici relatiile externe n-au intrat pe agenda. Decuplarea de prezidentiale diminueaza numarul de teme politice care ar putea crea clivaje semnificative. USR a refuzat pana si banala identificare pe axa stanga-dreapta. Dispretul fata de statul de drept a atins un varf, prin vocea PRU, care a cerut amnistie penala.

9. Presedintele a fost cvasi-absent. E o premiera. Toti predecesorii sai au fost in arena. Klaus Iohannis pare sa creada ca neutralitate inseamna inactiune aroganta.

10. Presa a ramas, in mare masura, partizana. Numarul gazetarilor independenti este foarte limitat, asa ca un cetatean care vrea sa se informeze, nu sa-si incarce bateriile partizane, este obligat la un efort serios de cautare si are nevoie de mult discernamant.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#PSD castiga alegeri parlamentare 2016 , #rezultate alegeri parlamentare 2016