Drama lui Klaus Iohannis, un presedinte care nu si-a inteles alegatorii

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 22:58
15808 citiri
Drama lui Klaus Iohannis, un presedinte care nu si-a inteles alegatorii

Alina Gorghiu si-a dat demisia, dar nu e vina ei pentru scorul PNL de la alegerile generale. Nu e doar vina ei. Liberalii nu-si mai inteleg de mult electoratul. Liderii au o gandire, mai degraba, de tip PSD - asistenta sociala, coruptie cat cuprinde si Dumnezeu cu mila.

PNL a fost in alianta cu PSD, au guvernat alaturi de partidul lui Dragnea, iar o buna parte dintre actualii politicieni liberali au intrat in Parlament pe listele USL, in 2012.

Schema unirii cu PDL si sustinerea lui Iohannis a fost o actiune politica de gherila menita a salva partidul, dar s-a vazut ca a fost artificiala. Au profitat de mobilizarea populara anti-Ponta din 2014 pentru ca, apoi, o data cu venirea lui Iohannis la Cotroceni, sa se prabuseasca intr-o indolenta cronica.

In 2016 s-au adresat unui electorat pe care atat PNL cat si Iohannis au avut grija sa-l demobilizeze in 2015. Pierderea din popularitate a lui Iohannis cauzata de asocierea cu Dan Mihalache, a declaratiilor pro Antena 3, a gesturilor boieresti, vezi episodul cu aruncatul hainei pe masina, nu au facut decat sa duca la disperarea alegatorii entuziasti din 2014.

Efectele esecului de la Bucuresti

Pentru a schimba destinul acestor alegeri, PNL avea nevoie de inca 500.000 de voturi venite de la cei care au stat acasa. Toate greselile presedintelui si lipsa de strategie a lui Iohannis la inceput de mandat au dus in acest punct. Dar culmea inadecvarii la realitate si inceputul sfarsitului s-au jucat la inceputul acestui an, culminand cu alegerile locale din luna iunie.

Desi a luat mai multe voturi ca acum (PNL, la locale, a avut aproape 33%), inabilitatea de a da satisfactie electoratului din Capitala care-l voia primar pe Nicusor Dan si refuzul de a crea o alianta in jurul acestuia i-au dus in punctul in care au pierdut Bucurestiul, iar, cum a aratat traditia, partidul care castiga in Capitala la alegerile locale din vara are cea mai buna sansa de a castiga alegerile generale, PSD a punctat decisiv si in iunie si acum.

Eroarea lui Klaus Iohannis a fost aceea ca nu a pus presiune pe liberali sa conserve electoratul castigat la prezidentiale, din pacate, lui Iohannis insusi i-a luat aproape doi ani sa inteleaga cine sunt cei care l-au votat si de ce.

In acest moment, presedintele Romaniei are nevoie de o serie de decizii radicale si de mult noroc ca sa scape de incercuirea pe care i-o pregateste Liviu Dragnea.

PNL putea distruge PSD si prin democratizarea propriului partid. In loc sa profite de votul pe liste si sa creeze un eveniment la nivel national prin care sa-si aleaga candidatii in urma unei campanii si a unui vot intern la care sa participe toti membrii partidului, Alina Gorghiu si Vasile Blaga au preferat sa aplice fanariotismul consacrat, trimitand candidati de la centru in filiale locale si, in loc sa-si mobilizeze activul, l-au demobilizat.

Alina Gorghiu, la bloc

PNL ar fi putut sa invinga PSD punand in evidenta carentele de democratie a formatiunii conduse de Liviu Dragnea. Oamenii ar fi inteles. Dar lipsa unui lider puternic, apropos, conducerea bicefala a reprezentat o alta eroare, inducand atat in interiorul partidului, cat si spre opinia publica ideea de fragilitate si lipsa de solidaritate, a diluat mesajul politic, transformandu-l, in final, intr-o chestie comica. A se vedea clipul cu Alina Gorghiu care bate la usi prin blocuri.

La toate acestea se adauga incapacitatea PNL de a avea o platforma media puternica - televiziune de stiri, site-uri, platforme sociale, print. Nu poti sa castigi alegeri fara sa poti comunica adecvat cu sustinatorii. Si e vorba de informare, nu de propaganda, de blocarea minciunilor celorlalti si de curatare a spatiului public de comunicare. Reprezentantii PNL au preferat sa se inghesuie in studiourile Antena 3, mintindu-se ca asta inseamna comunicare, cand nu era decat o fragmentare si bagatelizare a mesajului.

De 26 de ani, FSN, FDSN si, apoi, PSD s-au asigurat intotdeauna ca detin cele mai puternice tunuri media - au avut televiziunea publica, posturi TV, au blocat CNA cu numiri politice, s-au asociat cu toti mogulii sau si-au inventat propriii moguli - singura lor grija fiind aceea ca oamenii simpli sa nu fie in stare sa distinga vreodata adevarul de minciuna.

Azi, avem o jumatate de natiune tintuita in fotolii seara de seara care se ineaca in valul de minciuni si inventii pornit spre ei din doua, trei tunuri TV care acopera peste 90 de procente din intreaga audienta a programelor informationale.

Problema a fost ca nici Iohannis si nici Alina Gorghiu n-au stiut cum se poarta o astfel de batalie, pe cand, Liviu Dragnea si-a construit, incet, incet, o armata cu care a inrosit Romania, din nou.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#PNL rezultat alegeri parlamentare 2016, #Iohannis PNL rezultat alegeri parlamentare , #rezultate alegeri parlamentare 2016