Noul Guvern ar putea fi votat in Parlament pe 23 decembrie

Luni, 12 Decembrie 2016, ora 07:48
7622 citiri
Noul Guvern ar putea fi votat in Parlament pe 23 decembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Noii parlamentari vor depune juramantul, cel mai probabil, lunea viitoare, pe 19 decembrie, ziua in care expira mandatul actualilor senatori si deputati.

Consultarile presedintelui cu partidele in vederea desemnarii viitorului prim-ministru ar putea avea loc mai devreme, imediat ce vor fi anuntate rezultatele finale ale scrutinului din 11 decembrie.

Potrivit calendarului post-electoral stabilit de Guvern, in cel mult 48 de ore de la inchiderea urnelor, adica pana pe 13 decembrie la ora 24:00, partidele pot depune la Biroul Electoral Central (BEC) cereri de anulare a alegerilor. BEC are la dispozitie maximum trei zile pentru solutionarea acestor cereri, adica pana pe 15 decembrie.

In cazul in care contestatarii alegerilor sunt nemultumiti de solutia data de BEC, ei pot ataca aceasta decizie la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in termen de 24 de ore. La randul ei, ICCJ are la dispozitie maximum trei zile, pana pe 18 decembrie, pentru a transa problema, prin decizie definitiva.

In momentul in care rezultatele finale sunt publicate in Monitorul Oficial, adica dupa decizia instantei supreme, noul Parlament poate fi convocat de catre presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit estimarilor facute de partide, noul Legislativ va fi convocat pentru 19 decembrie, ziua in care expira mandatul actualului Parlament.

Tot dupa publicarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, presedintele poate convoca partidele politice la consultari pentru desemnarea viitorului prim-ministru. Daca nu vor fi multe contestatii ale scrutinului de duminica sau daca ele vor fi rezolvate cu celeritate, calendarul publicarii rezultatelor finale ar putea fi devansat.

La precedentele alegeri parlamentare, presedintele Traian Basescu a chemat partidele la consultari la opt zile de la scrutin si a convocat Parlamentul pentru doua zile mai tarziu.

Daca acelasi calendar va fi urmat si anul acesta, atunci am putea avea consultari la Cotroceni luni, 19 decembrie, iar noul Parlament ar putea fi convocat pentru miercuri, 21 decembrie.

Urmand aceeasi logica, noul Guvern ar putea primi votul de investitura vineri, 23 decembrie.

Urnele s-au inchis, iar rezultatele partiale furnizate de Biroul Electoral Central confirma victoria detasata a PSD, care a obtinut in jur de 46% din totalul voturilor, in conditiile in care 40% din populatia cu drept de vot s-a prezentat la urne.

Situatia arata zdrobitor pentru PNL, care nu reuseste sa obtina cel mai mare numar de voturi decat in trei judete - Cluj, Alba si Sibiu, in timp ce PSD castiga in 35 de judete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#noul Guvern Craciun , #rezultate alegeri parlamentare 2016
Comentarii
Poza albakazapada
albakazapada
rank 5