Votul care reseteaza Romania. Capcanele victoriei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Mai 2019, ora 08:06
43258 citiri
Votul care reseteaza Romania. Capcanele victoriei

A fost un vot complex si, tocmai de aceea, greu de anticipat. Un vot in egala masura al disperarii si al sperantei, care ofera o victorie greu de gestionat si o infrangere autoprovocata.

Prezenta uriasa la vot si scorul la referendum au fost ale disperarii. Disperarea unui popor umilit doi ani si jumatate de un infractor care a preluat si gestionat puterea totala cu un singur scop: sa scape de puscarie.

Nu cred ca multi oameni au inteles mare lucru din intrebarile de la referendum. Dupa cum nu toti cei care au votat la referendum sunt electoratul lui Klaus Iohannis. Daca PSD si ALDE ar fi reusit boicotul, din participarea la referendum ar fi trebuit sa lipseasca procentele celor doua partide.

Diferenta dintre prezenta la europarlamentare si cea la referendum de numai 8 procente, arata care este scorul real al lui Liviu Dragnea si cat de mare este ura inclusiv din propriul partid impotriva lui. Pentru ca toti cei care au luat buletinul de vot la referendum au contribuit la validarea unui scrutin care, dincolo de intrebarile concrete, este un imens NU spus principalului beneficiar al incalecarii Justitiei si un mare NU spus hotiei nepedepsite.

Acesta este singurul mare si important rezultat concret pe care il are acest referendum. Siluirea Justitiei, 10 august, linsarea lui Kovesi au fost platite.

Prezenta uriasa la vot este si declaratia proeuropana uriasa a unui popor care s-a simtit amenintat de politica antieuropeana dusa de Liviu Dragnea. In fata pericolului de a fi aruncat la periferia Europei sau chiar in afara ei, poporul a iesit la vot masiv si a aratat ca optiunea reala a Romaniei este UE, indiferent de aberatiile PSD si ALDE.

Umilinta suferita din nou de alegatorii din diaspora este un caz penal. Pentru ceea ce s-a intamplat la votul de la prezidentialele din 2014 DNA a deschis un dosar pentru abuz in serviciu, blocat insa cand Parlamentul a refuzat sa incuviinteze urmarirea penala a ministrului Titus Corlatean.

Iata ca, nesanctionata dupa merit, istoria se repeta si va continua sa se repete pana cand vor fi indeplinite doua conditii: pe de-o parte, pedepsirea penala a acestui abuz in serviciu ca la carte. Pe de alta parte, rezolvarea votului prin corespondenta.

Dar in tot raul, mare si dureros, e si un bine. Romanii au aratat in marile capitale europene si dorinta lor de a vota pentru Europa, si dimesiunea abuziva a puterii de la Bucuresti.

Rezultatul europarlamentarelor este zona de speranta. Cel mai spectaculos este votul Aliantei 2020 de la care exista o mare asteptare, mai ales in zona urbanului mare, in frunte cu Bucurestiul unde a obtinut un scor ametitor, si mai ales in zona electoratului cu studii medii si superioare, adica cea mai putin dispusa la investitii de incredere.

Cum Alianta 2020 a castigat detasat votul in diaspora, daca acolo ar fi votat toti cei de la cozi, la diferentele mici din top 3, este posibil ca USR-PLUS sa fi iesit pe primul loc, un rezultat care s-ar fi putut dovedi insa o povara prea grea pentru o structura inca neconsolidata.

PNL a recuperat mult din prabusirea suferita in 2016, insa nu cred ca ar fi cazul sa se culce pe laurii celor sub 10 procente acumulate de atunci. Faptul ca e umar la umar cu o alianta de abia creata si ca in cea mai mare masura plusul sunt voturile lui Rares Bogdan pe persoana fizica si ca la Bucuresti e in rand cu PSD ar trebui sa dea mult de gandit PNL.

PSD este in genunchi, asa cum nu a fost vreodata in istoria lui. Acolo unde l-a adus Liviu Dragnea. Dar PSD nu e victima lui Liviu Dragnea, este complicele lui. Nu-ti trebuia mai mult de un dram de minte ca sa intelegi directia.

Tot ce a facut Dragnea, toata umilinta la care a supus Romania a fost posibila cu voturile si sustinerea PSD, cu pasivitatea partidului, in fata aberatiei si abuzului.

Nu Dragnea i-a ucis. PSD s-a sinucis cu mana lui Dragnea. Si dupa ce isi vor ucide ritualic liderul, semnalul a fost deja dat de Marian Oprisan, PSD va incepe sa se macine intern in lupta pentru putere, al carei mare castigator ar putea fi Victor Ponta, adica PSD-ul cu fata mai europeana, dar tot PSD.

PSD ar trebui sa inteleaga de ce atat de multi dintre alegatorii lor au incalcat boicotarea referendumului. Pentru ca si ai lor sunt satui de hoti! PSD a pierdut urbanul mare, ceea ce e catastrofal pentru orice partid.

Iar ALDE plateste scump, final probabil, faptul ca s-a vandut pe mai nimic lui Dragnea si a crezut ca ifosele si ambitiile lui Calin Popescu Tariceanu sunt argument electoral. Jalnic sfarsit de cariera pentru Renate Weber, candva o sustinatoare reala a statului de drept si a Justitiei, sucombata politic lamentabil pe puntea unei barcute de cauciuc care s-a crezut Titanic.

Si tot in genunchi este imensa masinarie de propaganda, cartelul televiziunilor de partid condus de Antena3 si toate tezele ticaloase cu statul paralel.

Este in mod evident momentul unui inceput de reset politic in care invingatorii au o misiune cu mult mai grea decat invinsii: sa gestioneze corect si intelept victoria. Pentru ca gestionarea ei e de multe ori mai grea si in mod cert mai periculoasa decat a o obtine.

Si cel mai mare pericol mi se pare acum un "haideti sa haidem!". Ce trebuie facut in continuare este o intrebare foarte grea. Trebuie luata cu asalt guvernarea? Primul impuls este sa spui DAAAAAA! Dar ratiunea cere mai intai raspunsul la intrebarea ce anume, concret, punem in loc? Si raspunsul acesta trebuie bine chibzuit abia dupa ce va vorbi si ICCJ si vom afla daca pentru Dragnea drumul se incheie sau nu la puscarie.

In orice caz, reset nu trebuie sa insemne bulucire, ci calcul calm si pragmatic pe termen lung. Un PSD salvat de propria guvernare se poate reface ca un partid cu structuri puternice si multa experienta de front. Iar invingatorii de astazi impinsi intr-o guvernare fracturata cu majoritati incerte se pot prabusi rapid.

Sa nu uitam ca, dupa Colectiv, PSD pleca de la guvernare cu coada intre picioare, iar noi eram convinsi ca nu se va intoarce acolo prea curand, pentru ca dupa un an de regrupare sa-l vedem cocotat la procente ametitoare. Si, cum spuneam, istoria neinteleasa sau nesanctionata se repeta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri europarlamentare 2019, #referendum justitie , #rezultate europarlamentare 2019