Liderii UDMR, despre numarul mare de voturi acolo unde maghiarii sunt aproape inexistenti: Nu ar trebui sa surprinda

Joi, 30 Mai 2019, ora 15:38
8805 citiri
Liderii UDMR, despre numarul mare de voturi acolo unde maghiarii sunt aproape inexistenti: Nu ar trebui sa surprinda
Foto: Ziare.com

UDMR a reusit sa treaca la limita pragul la europarlamentare, cu un rezultat de 5,26%, obtinand numeroase voturi in judete unde comunitatea maghiara este aproape inexistenta.

Liderul deputatilor Uniunii, Attila Korodi, spune insa ca aceasta situatie nu trebuie sa surprinda pe nimeni, pentru ca sunt multi simpatizanti sau chiar membri ai altor comunitati etnice, care voteaza cu UDMR cand nu au candidati.

"Nu trebuie sa fie surprinzator. Chiar si in situatia in care la alegerile prezidentiale a fost 29% prezenta, Kelemen Hunor a avut peste 26 de mii de voturi. In 2007, cand Tokes Laszlo si UDMR au candidat pe liste separate, Tokes Laszlo a avut in judetele din afara arcului carpatic peste 18 mii de semnaturi si noi peste.

Asta inseamna ca si la o mobilizare de 50% exista un electorat, care ori este strans legat de ceea ce spunem noi, pentru ca sunt foarte multe organizatii judetene si in judete unde comunitatea maghiara e foarte mica sau infima sau chiar simpatizanti sau chiar membri ai celorlalte comunitati etnice, care voteaza cu noi in momentul in care ei nu au candidati. Deci este o situatie normala", a spus Korodi la RFI Romania.

Liderul deputatilor UDMR a criticat "isteria" aparuta pe tema voturilor obtinute la alegerile europene.

"Anormala este isteria pe care am observat-o in aceasta speta si nimeni nu pune pe cantar de ce sa nu fie isterie si cand membri ai comunitatii maghiare voteaza partide romanesti.

Eu cred ca asta face parte din normalul politic. Pot sa fie momente si abordari cand programele, mesajele, ceea ce facem noi aduc voturi si din partea celorlalte comunitati".

La randul sau, liderul UDMR Suceava, Adriana Hapenciuc, spune ca datele de la ultimul recensamant, cand s-au declarat maghiari in Suceava 183 de persoane "din cauza atmosferei otravite care ii impiedica pe unii sa isi recunoasca etnia", este una, iar situatia cand oamenii ajung la vot este alta.

"Am obtinut la alegerile europarlamentare 1.485 de voturi pentru lista de candidati a UDMR. Datele de la recensamantul din 2011, cand s-au declarat maghiari in judet 183 de persoane, din cauza atmosferei otravite care ii impiedica pe unii sa isi recunoasca etnia, este una, iar situatia cand oamenii ajung la vot este alta.

Eu am descoperit ca in judetul Suceava sunt foarte multi maghiari veniti din motive economice si traiesc aici", a spus Hapenciuc pentru Mediafax.

Potrivit acesteia, rezultatele inregistrate de UDMR in alte judete din Moldova si Muntenia, care nu fac parte din bazinul electoral traditional al Uniunii, au explicatii simple.

"In judetul Gorj au fost multi mineri secui care au ramas acolo, in Iasi este o comunitate maghiara creata de studentii care au venit din Harghita si Covasna sa invete aici, iar in judetul Constanta avem un deputat ales, cunoscut de lumea din zona. De ce nu ar fi putut fi votat de oameni din simpatie pentru el?", a explicat liderul UDMR Suceava.

Citeste si cum explica primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, ca UDMR a luat voturi in judetele cu putini maghiari: Simpatia romanilor pentru Viktor Orban

Eveniment Quarterly Report

Clotilde Armand îl dă în judecată pe Marcel Ciolacu: ”Prim-mincinosul ţării, şeful PSD”
Clotilde Armand îl dă în judecată pe Marcel Ciolacu: ”Prim-mincinosul ţării, şeful PSD”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand anunţă miercuri că a decis să-l acţioneze în instanţă pe ”prim-mincinosul ţării, pe şeful PSD”.” Într-o ţară democratică personaje...
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
#UDMR voturi europarlamentare, #maghiari voturi europarlamentare , #rezultate europarlamentare 2019