Lectia diasporei

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 08:52
11730 citiri
Lectia diasporei

Oricat de spectaculos s-ar arata rezultatul general al votului la prezidentiale, nu pot trece usor peste semnificatiile revelatoare ale votului in diaspora. Pentru romanii de peste hotare, Viorica Dancila este un impostor in fruntea statului si nu merita mai mult decat atentia a 6% din ei.

Cei din tara, desi nici acestia nu se dovedesc prea mari admiratori ai Vioricai Dancila, sunt totusi in proportie de vreo 34% alaturi de ea. Oare de ce? Este mai placuta imaginea ei in tara decat peste hotare? Se vad mai bine aici decat acolo genialele sale idei si solutii care izvorasc necontenit de pe circumvolutiunile intelepciunii sale?

Nici vorba! In PSD, urmas al PCR, manipularea este la ordinea zilei. Si nimic nu dovedeste mai strasnic rolul manipularii in principalele batalii politice decat dispozitia data personal de Viorica Dancila la ultima sedinta CEX inainte de turul II, cand le-a poruncit hotarata tuturor "baronilor" din teritoriu: cine nu va obtine cel putin 50+1% din voturi pe judet, va fi sanctionat.

Cred ca baronii si-au ras in barba: Vio nu stie cum se construieste o medie aritmetica sau o confunda cumva cu suprafata cercului.

Aici este nevoie de o medie nationala peste 50%, nu de una punctuala. Daca Viorica Dancila era capabila de o analiza, putea discuta cu fiecare reprezentant in parte: la tine contez pe 51%, la tine accept chiar si 47%, dar tu, celalalt sa dai 53%.

Nici vorba sa poata face Viorica asemenea studiu si atunci a procedat ca Stalin, cand era cautat un spion, dar a fost prins un grup de zece suspecti, iar NKVD nu fusese in stare sa stabileasca vinovatul. Ca urmare, a fost intrebat seful suprem cum sa se procedeze in acest caz. Iar Stalin le-a raspuns: "simplu, ca sa nu ne scape cel vinovat, impuscati-i pe toti!".

Neputand face cercetari in fiecre judet, Viorica Dancila a luat si ea o hotarare capitala, contand ca asta ii va aduce victoria: fiecre judet sa obtina acelasi rezultat aritmetic: 50+1%. Ce puteau face liderii judeteni, ca sa se incadreze in sarcina trasata de Viorica? Ei nu aveau in mana nici buletin de vot, nici stampila. Deci nu le ramanea decat una din doua: ori manipularea, ori falsul.

De falsuri se fereste oricine acum, dupa ce a intrat Dragnea a zdup (si) pentru asa ceva, dar manipularea este usor de facut si greu de dovedit ulterior, numai cu martori si fara probe scrise sau corpuri delicte.

Cand zic manipulare, inteleg multe. Votantul poate fi interesat cu o punga de malai sau o sticla de ulei, cu promisiunea ca i se va rezolva o cerere oarecare, cu angajarea la primarie a unei neveste sau amante - dupa caz - cu pietruirea sau chiar asfaltarea drumului care duce spre o anumita casa sau, dimpotriva, cu lipsirea de aceste avantaje, daca nu raspunzi sarcinilor de partid.

Tot manipulare este si vorba buna, amenintarea, promisiunea sau minciuna dupa caz. Ba ca vei avea drumuri si spitale, ba ca se va face o scoala sau un pod, ca se inalta un stadion, ca se infiinteaza o linie de autobuz si altele destule.

Bininteles, doamna Viorica n-a recomandat nimanui exact ce sa promita si nici ce minciuni sa spuna, dar, daca nu la ele s-a gandit, atunci ce altceva ii putea trece prin cap cand le cerea sa obtina voturi, faca sa le spuna explicit cum?

Ei bine, acest mecanism practicat in tara cand pe fata, cand pe ocolite, nu functioneaza deloc in diaspora, unde votul este cu adevarat democratic: fiecare se duce la urna daca vrea, voteaza daca vrea si, neaparat pe cine vrea el. Lui nu-i este teama ca ramane cu vreo cerere nerezolvata, cu vreo nevasta neangajata, cu malaiul sau cu uleiul neprimit.

De aceea, votul din diaspora, dictat numai de constiinta, mi se pare mult mai concludent decat votul din orasele si comunele patriei, unde partidul isi "mobilizeaza" simpatizantii sau numai interesatii cu tot ce are.

Votul romanilor din diaspora reprezinta adevarata optiune a alegatorului, netulburata de presiunile si manipularile politrucilor. Romanii din diaspora sunt cel putin la fel de inteligenti, priceputi, ageri si pregatiti ca si cei ramasi in tara. Ei au ajuns acolo din cauza mizeriei morale si materiale din tara, au meditat mult pana sa plece, au facut fata unor teste ca sa poata lucra acolo, au reusit si, de aceea, opinia lor este cel putin la fel de concludenta ca si a noastra, a celor de aici.

Ciudat lucru. Locuim inr-una din tarile cele mai inzestrate de natura din Europa. Nu ne lipseste aproape nimic din materiile prime cautate, nimic din produsele agricole, piscicole sau zootehnce, avem universitati pe intreg teritoriul, am putea fi cea mai inzestrata tara a continentului.

Elvetia n-are nici pe departe resursele noastre, Olanda a trebuit sa-si faca uriase lucrari hidrotehnice ca sa poata cultiva pamantul nu prea roditor de la natura, Grecia n-are nici granele noastre, nici petrolul nostru, mineralele sau padurile noastre, chiar si micutul Luxemburg s-a dezvoltat ca model de tara europeana, aproape fara materii prime, iar noi, care le avem pe toate din belsug, detinem recordul la saracie pe continent!

Stiti care este diferenta? La noi se fura, se fura pe rupte. La ei mai putin sau deloc.

Merg undeva in trecut si descopar ca motivul pentru care imparatul Traian construia faimosul pod de la Turnu Severin peste Dunare nu era de ordin militar, asa cum am invatat la scoala, respectiv pentru ca armata sa treaca fluviul si sa lupte.

Nu construiesti un pod durabil, din piatra, ca sa fie de unica folosinta: treci Dunarea o data si atat. Ar fi ridicol. Daca era pentru o singura traversare, romanii ar fi instalat un pod de pontoane, asa cum au mai facut si altadata.

Dar le trebuie unul durabil, pentru uz comercial, respectiv pentru trecerea Dunarii in sens invers, pentru transportarea dincoace de fluviu a nesecatelor bogatii ale Daciei: aurul Apusenilor, miere, lemn, grane, animale, lana, respectiv tot ce se poate aduce din ceea ce un istoric roman numea "cel mai bogat tinut din tot rasaritul".

N-as evita sa citez din scrierile oratorului si istoricului atenian Demostene (sec.IV i. Cr.), despre bogatia tinuturilor Daciei: "Noi (grecii n.red.) folosim grau importat mai mult decat toti ceilalti. Cantitatea de grau adusa din Pont (se referea la Dacia n.red.) este mai mare decat tot ceea ce ne vine din alte porturi comerciale. Si nu trebuie sa ne mire. Lucrurile se petrec astfel nu numai pentru ca aceste tinuturi produc cea mai mare cantitate de grau, dar si pentru ca Leucon, domnitorul de acolo, i-a iertat de impozit pe transportatorii de grane spre Atena si a poruncit ca acesti navigatori sa-si incarce primii corabiile".

Asadar, Demostene retinea pe de o parte ca dacii erau capabili sa livreze Atenei mai multe grane decat oricare altii, iar pe de alta parte ca liderul dacilor (pe care Demonstene il stia cu numele Leucon) luase masuri intelepte sa sprijine acest export, prin scutiri de impozite si acordare de prioritate la operatiunile portuare.

Iata deci o politica inteligenta pe care liderul dacilor din sec. IV i.Cr. a stiut s-o aplice ca sa ajute atat exportul (privat desigur), cat si propriul buget. Liderii PSD din sec. XXI nu numai ca n-au inteles ce inseamna politica inteligenta, dar s-au lansat in politica paguboasa a imprumuturilor!

Ce i-a lipsit PSD pana acum? I-a lipsit acel Leucom inteligent de atunci. PSD de acum l-a avut pe Ponta, interesat sa ajute baronii locali aducatori de voturi, nu pe investitorii aducatori de capital sau exportatori aducatori de valuta, pe Dragnea manat de interese obscure si de o neasemuita pofta a inavutirii, pe Viorica Dancila, incaputa complet pe mana baronilor, mana cu care mai spera sa se salveze.

Ce ar mai putea salva baronii? Diaspora a evaluat-o foarte corect cu acel 6%, in tara manipularile de care vorbeam i-au umflat cifra pana la 34%, iar Viorica Dancila a ramas la fel: nedorita peste tot.

Nici romanii din tara, nici cei plecati nu-si dorsc un comandant suprem care, poate in cel mai disperat moment al carierei sale, vorbeste despre o victorie, o imaginara revenire si despre "castigarea alegerilor locale" din primavara.

Cu rationamentele sale false, cu gandirea sa cand contorsionata, cand defectuoasa, Viorica s-a apucat sa demonstreze cui o mai asculta din partid ca PSD ar fi facut un salt fata de europarlamentarele din 26 mai.

Atunci partidul obtinuse votul a 2.040.765 alegatori. Acum, Viorica Dancila a obtinut votul a peste 3.300.000 de alegatori, ceea ce inseamna un plus de peste 1,2 milioane.

Neasteptata concluzie a Vioricai este ca PSD a recastigat, din luna mai si pana in noiembrie, increderea a peste 1,2 milioane de alegatori. Daca in unele cazuri, sa transformi infrangerea in victorie este o arta, in cazul de fata este culmea tupeului.

Ma intreb daca intr-adevar asa gandeste Viorica Dancila sau vrea numai sa ne pacaleasca pe noi. Caci numai unui naiv i se poate parea ca scrutinul din mai, cand se intreceau mai multe partide intre ele, este comparabil cu cel din noiembrie, cand in cursa au ramas doar doi candidati.

Intre acestia doi, electoratul din tara - asa cum este el, manipulat - tot a creditat-o pe Viorica Dancila cu 34%, iar cel din afara a votat-o liber si nesilit de nimeni cu acel modest 6% de care vorbeam.

Si ma intorc la acea tara bogata, care il provoca pe Traian sa inalte cel mai impunator pod din Europa acelor vremuri, care il uimea pe Demostene cu abilitatile sale de a obtine si exporta mari cantitati de grane, care mai tarziu ajunsese de faima in imparatiile evului mediu pentru mierea si lana exportate, care i-a atras pe fanarioti cu bogatiile sale, unde inginerul Saligny a creat cele mai spectaculoase silozuri din lume pentru cereale, iar altii au montat cele mai perfectionate rafinarii ale vremii. Si ma intreb: cum se poate ca noi, cei de pe acest pamant fericit si prosper altadata, sa ajungem sub pragul saraciei?

Iar raspunsul este simplu: nu suntem toti sub acest prag. Dar Romania detine si acest ciudat record, al diferentei uriase dintre cei mai bogati si cei mai saraci. Cei mai saraci se culca seara nemancati, iar cei mai bogati ii sfideaza si pe imbogatitii alor tari cu extravagantele lor.

Te crucesti citind ce au putut face afaceristii romani. Recent, a aparut in presa, istoria a doi asemenea oameni de afaceri - sunt cunoscuti si n-as vrea sa le citez aici numele - initiatorii unor uriase planuri de investitii in Senegal, Gambia si Guinea Bissau. Detin un imperiu financiar, desi unul din ei tocmai si-a ispasit detentia in Romania.

Ati auzit de Banca Religiilor, falimentata? Dar de FNI, unde si-au pierdut banii sute de mii de romani inselati? Dar de "afacerea piramidala" de la Cluj? Dar de uriasele retrocedari de terenuri, despre care nu stie nimeni cate au fost trecute prin filtrul justitiei si cate nu? Ati auzit sa se fi recuperat de la acesti condamnati pagubele produse?

Dar de caile ferate vandute ca fier vechi, de locomotivele exportate piesa au piesa, de utiajele fabricilor vandute pe mai nimic, de zidurile demolate pentru inaltarea unor mall-uri?

Stie cineva cum a dobandit 800.000 lei dna Rovana Plumb, numai ca sa cotizeze la partid pentru postul de europarlamentar? Dar stie cineva cat o mai fi cotizat si pentru candidatura la cel de comisar european, pe care insa nu l-a obtinut? Stie cineva daca si cat ascunde Liviu Dragnea in Brazilia?

Stie cineva cum au ajuns in inalte functii din institutiile centrale sotiile (sotii) diferitilor demnitari, fratii si surorile, cumnatii si cumnatele, cuscrii si cuscrele, fiii si fiicele, ginerii si nurorile, neamurile de tot felul si altii care se aduna din cand in cand la vreo nunta unde "darul" in valoare de sute de mii de euro este neimpozabil? Cel putin asa pretinde doamna Olguta Vasilescu ca i-ar fi spus "cineva" de la ANAF. A afirmat-o public, dar nici astazi n-am aflat cine.

Pe scurt, tara a fost jefuita sistematic. Iar cei 34% care au pus stampila pe Viorica Dancila, desi mai putini fata de ceilalti 67%, reprezinta un pericol. Ei promit sa renasca PSD din cenusa, precum pasarea Phoenix. N-as avea nimic impotriva sa renasca, dar numai cu alti lideri, credibili, intelepti si cinstiti.

Voi crede ca PSD s-a resetat, a devenit unul modern, numai atunci cand romanii din tara si romanii din diaspora il vor credita toti cu cifre cat de cat asemanatoae, la niste alegeri viitoare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Klaus Iohannis presedinte reales, #Viorica Dancila presedinte PSD, #Olguta Vasilescu PSD , #rezultate prezidentiale 2019