Romania din afara transforma tara dinauntru

Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 13:56
11637 citiri
Romania din afara transforma tara dinauntru
Foto: Alexandru Nistor/Ziare.com

Victoria e zdrobitoare. Dar nu e doar a lui. E succesul unui stat ce tocmai renaste. E triumful unei Romanii noi, moderne, apusene. Gratie Romaniei din afara, romanii dinauntru incep sa-si faca o tara ca afara.

Unii au vrut sa-si vada copiii alungati de comunism, repatriati. Iar ceilalti, sa revina ei insisi la vatra. Impreuna, i-au oferit tarii, mai degraba decat presedintelui ei, una din cele mai frumoase victorii repurtate vreodata de romani.

Altfel decat au crezut multi, presedintele in exercitiu, Klaus Iohannis, a invins-o, ca atare, categoric si cu legitimitatea nestirbita, pe Rodica Viorica Vasilica. Dar votul pentru el a fost, in buna masura, un vot contra. A constituit, covarsitor, o optiune impotriva ei, a incompetentei, a imposturii, a rusinii nationale pe care le-a intrupat si simbolizat doamna Dancila.

Si a fost, totodata, mai mult decat atat. A fost mai cu seama o optiune impotriva partidului-stat, a timpului trecut reprezentat de aceasta imunda formatiune a deriziunii, a jafului, a propagandei.

Dotata cu o interminabila capacitate de a minti la foc automat si cu o insolenta pe masura, sefa PSD e pe cale sa-si termine fulgerator cariera. La urma urmei, locvacitatea si debitul extraordinar cu care a reusit sa minta in campanie n-au oprit-o de la a repurta cel mai anemic scor din istoria propriului partid la alegerile pentru sefia statului.

Prin urmare, s-ar putea sa-si incheie misiunea de sefa a PSD nu doar banal, ca toti predecesorii ei perdanti alungati si tradati de-ai lor, dupa infrangere, de la carma partidului-stat, ci si foarte brusc.

Totusi, in prima ei reactie, de recunoastere a infrangerii, V.V. Dancila a dat, duminica seara, semne ca, in conformitate cu propriul renume intelectual, nu-si intelege inca integral jalnica situatie de a fi "pa, pa!".

Ar fi, oricum, prea mult sa i se ceara sa-si sfarseasca destinul politic pe o nota de cainta si de asumare a adevarului erorilor proprii, precum si ale nefacutelor PSD. Au fost, impreuna, sursele cumplitei batai electorale mancate de campioana minciunilor, promisiunilor si iluziilor desarte, de la cel pe care, neobosit, dar futil l-a demonizat?

Pare clar ca, asa cum victoria presedintelui nu-i doar a lui, ci a unei tari care n-a mai avut rabdare sa ramana tintuita in Evul Mediu, dezastrul Vioricai Dancila nu e doar al ei. E nota de plata achitata de un partid mafiot, catastrofal condus, care s-a indatorat peste masura la romani.

Incercand sa-i mentina pe cetateni ad infinitum captivi, PSD nu s-a rezumat sa abuzeze de credulitatea lor, sa-i minta cu televizorul pana la loc comanda si sa le devalizeze, concomitent, visteria. Nu s-a limitat sa le distruga democratia si arhitectura ei institutionala, dand puterea jefuita sefului de stat ales direct unei coalitii de penali si venali numiti sau pusi pe liste, cu staiful si panasul unor institutii candva democratice, precum Parlamentul. Ori CCR.

Pe ruinele statului de drept rezultat din aceste operatiuni a inceput sa construiasca un tarat feudal, dand definitiv natiunea pe mana baronilor rosii din sudul si estul tarii. A imputernicit o cleptocratie de extractie securista, insetata de avutiile altora si de impunitate eterna pentru delincventii pusi s-o alimenteze. In final, le-a subtilizat romanilor, odata cu demnitatea, dreptul de a-si construi un viitor in propria patrie.

Mai grav, le-a sterpelit si dreptul la increderea in propriul neam. Obligandu-i astfel sa emigreze in masa, i-a condamnat si la tragedia destramarii familiilor lor.

Escrocati, tradati si mintiti, romanii s-au dumirit mai grabnic si mai temeinic decat sperasera hotii strigand hotii. Realizand sau intuind ce li s-a facut, mai bine informati decat oricand in trecut, gratie globalizarii, a retelelor sociale si, nu in ultimul rand, a experientei acumulate in emigrare, alegatorii n-aveau cum sa uite.

N-au iertat deci nici crimele comise impotriva poporului, nici aroganta cu care au fost savarsite si nici inselaciunile cu care s-a incercat acoperirea lor.

Entuziast ori tinandu-se de nas, date fiind neajunsurile evidente ale taciturnului si prea des absentului castigator al alegerilor prezidentiale, poporul si-a expus clar, la urne, optiunea. Dar atentie. Nici viitorul democratic si nici garantia disparitiei partidului-stat nu s-au castigat inca definitiv.

Tara are nevoie ca de aer de o schimbare de amploare. Una reala implica anticipate, un Parlament credibil, apt sa indrepte din temelii opera strambarii Legilor Justitiei si Codurilor Penale. Nu mai putin urgenta e depolitizarea CCR, precum si lichidarea bateriilor de agitprop si a diviziilor de fake-news televizat.

S-ar putea ca, intarit de triumful sau de la 24 noiembrie, Klaus Iohannis sa se creada indreptatit sa reporneasca in interminabile concedii, taceri, inadecvari si ispite de blaturi. In acest caz, piperata nota de plata ar achita-o nu PSD, ci PNL. Si, iarasi, poporul roman.

Petre M. Iancu

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Iohannis presedinte tur doi, #rezultate alegeri prezidentiale 2019 , #rezultate prezidentiale 2019