Ziare.com

Explicatia BEC dupa ce a decis ca partidele pot face copii ale listelor electorale suplimentare

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 14:28

   

Explicatia BEC dupa ce a decis ca partidele pot face copii ale listelor electorale suplimentare
Responsabilitatea prelucrarii datelor cu caracter personal apartine formatiunii politice, care trebuie sa justifice interesul legitim urmarit prin realizarea unor copii ale listelor electorale suplimentare, anunta Biroul Electoral Central (BEC), prin intermediul unui comunicat.

Precizarile sunt facute dupa ce, pe 18 noiembrie, Asociatia Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor (ASCPD) avertiza ca datele persoanelor inscrise pe listele suplimentare la alegerile din 10 noiembrie au ajuns, printr-o simpla cerere, in posesia partidelor politice.

"Adoptarea Deciziei nr. 84/D/4.11.2019 de catre BEC nu face decat sa asigure un cadru adecvat, in acord cu reglementarile comunitare si nationale, pentru valorificarea unei posibilitati recunoscute de legiuitor formatiunilor politice, ca operatori de date cu caracter personal, cu sublinierea responsabilitatii ce le revine pentru luarea tuturor masurilor adecvate ca utilizarea listelor electorale suplimentare sa se realizeze doar in scopul satisfacerii intereselor legitime ale acestora legate de procesul electoral", explica situatia BEC.

In acest sens, Biroul Electoral Central reaminteste ca a adoptat Decizia nr. 84/D/04.11.2019 in vederea indeplinirii atributiunii expres reglementate de dispozitiile art. VII din OUG 64/2019, care arata ca "reprezentantii formatiunilor politice in birourile electorale ale sectiilor de votare pot primi, la cerere, copii ale listelor electorale suplimentare, in conditiile stabilite prin decizie a BEC".

BEC mentioneaza ca la adoptarea deciziei mentionate au fost avute in vedere exigentele impuse de regulamentele europene in domeniu, dar si punctul de vedere exprimat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

"Totodata, Biroul Electoral Central a tinut cont de dreptul formatiunilor politice, in calitatea lor de operatori de date cu caracter personal, recunoscuta ca atare prin dispozitiile art. 2 alin. 1 lit f din Legea nr. 190/2018", precizeaza sursa citata.

Sunt citate si prevederile art. 49 alin. (4) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, conform carora "pana cel mai tarziu cu 10 zile inaintea datei alegerilor, dar nu mai tarziu de 24 de ore de la solicitare, primarii sunt obligati sa puna la dispozitia partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, la cererea si pe cheltuiala acestora, un extras din Registrul electoral, cuprinzand alegatorii din respectiva unitate administrativ-teritoriala, respectiv numele, prenumele, data nasterii si domiciliul, precum si sectia de votare la care au fost arondati, pe suport electronic sau hartie".

BEC subliniaza ca "nu este suficienta formularea unei simple cereri, ci este necesara justificarea interesului legitim urmarit" de formatiunea politica prin realizarea copiilor listelor electorale suplimentare.

"Justificarea unui interes legitim trebuie sa se faca de catre titularul cererii (formatiunea politica) in concret, in legatura cu fiecare solicitare de eliberare a unor astfel de copii de liste suplimentare si trebuie identificat ca atare de catre presedintele sectiei de votare", mai arata reprezentantii Biroului Electoral Central.

Potrivit BEC, responsabilitatea prelucrarii datelor cu caracter personal, potrivit art. 4 alin. (2) din Decizia nr. 84/D/04.11.2019, apartine formatiunii politice, deoarece ea este operator de date cu caracter personal, iar nu reprezentantul formatiunii in biroul electoral al sectiei de votare.

"Aceasta prelucrare nu se poate realiza decat cu respectarea stricta a garantiilor referitoare la informarea persoanei vizate, la garantarea transparentei, asa cum rezulta din art. 9 alin. (2) din Legea nr. 190/2018. (...) Reprezentantul formatiunii politice in biroul electoral al sectiei de votare exercita o functie ce implica autoritatea de stat, utilizarea de catre acesta a datelor personale ale alegatorilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost obtinute, atragand, pe langa raspunderea partidelor politice, si raspunderea acestuia", mai spune BEC.

Biroul Electoral Central nu poate avea calitatea de operator asociat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, iar termenul pentru stocarea datelor cu caracter personal nu poate fi mai mare de 6 luni de la data publicarii rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial, mentioneaza sursa citata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre BEC date votanti partide
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4277 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Și eu cred că e normal!

Din 92 pană in 2008,am fost in toate comisiile de alegeri și se puteau comenta pe listele afișate la Căminele culturale ori școli,prezența alegătorilor permanenți,dar și lista pe care erau cei veniți pasager,cele suplementare.
Din timp se "plangeau" unii decedați,solicitați să voteze, căci listele erau in tandem Poliție Primărie.Acum,nu prea mai poți vedea pe cei cu inițiala numelui tău,dacă...Dar, pe acele liste nu erau CNP,date din buletin,ci numele și adresa unde locuiești.Majoritatea imi erau vecini.

 

,,Interes legitim"!!

Care interes legitim?! Fara aprobarea mea nu au voie sa-mi vada ,,toata lumea"datele personale(cnp, adresa, seria si nr.C.I.)Este PENAL, o sa fac plangere impotriva BEC, nu se poate asa-ceva.Si cum adica presedintele sectiei de votare trebuie sa identifice interesul legitim? El a fost OBLIGAT sa le dea voie sa copieze listele suplimentare.

 

de ce va este frica

aveti cumva de gand sa votati intr-un din cele 3 zile alocate, in afara granitelor si apoi la domiciliu in tara. sau pe liste suplimentare in tara si apoi afara. si asa ziare com a rotunjit nr. votantilor din diaspora la un milion desi, conform numarului comunicat de aec este mult mai mic. sa vina bakonschi cu oprea si kovesi ca sa va consilieze cum sa furati. asa cum au facut0i in 2009.

 

Frica?!

Se vade ca nu te pricepi! Fata de alte dati, acum nu se poate vota in mai multe sectii de votare, pentru ca ar apare imediat in tableta electronica ,,a votata la sectia nr..."Este clar ca aceste date personale vor fi folosite in alte scopuri!?

@medgidia. Sunteti complet becalizat, dancilizat, ...

V-am citit de cateva ori, niciodata nu am reusit sa gasesc ceva inteligent in ceea ce scrieti.

Tu vorbesti?!?!?Cind te-ai uitat ultima data in

Oglinda?!?!?!

Nu am avut rabdare sa citesc explicatia mlastinoasa a BEC, dar va

asigur ca in Occident aceasta ar fi pasibil de ani de puscarie!
Sunt convins ca si listele celor care au avut curajul sa se inscrie pentru votul prin corespondenta au fost transmise unor partide sau ministere care nu au nimic de a face cu procesul electoral.
Iar listele din ambasade, au urmat, cu siguranta aceeasi cale!
Cred ca va fi scandalul urmator!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor