Zeci de organizatii civice ii cer lui Iohannis si partidelor punerea de urgenta in aplicare a referendumului pe Justitie

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 16:55
6606 citiri
Zeci de organizatii civice ii cer lui Iohannis si partidelor punerea de urgenta in aplicare a referendumului pe Justitie

Zeci de asociatii si grupuri civice din tara si din diaspora au transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si partidelor politice, in care cer punerea in aplicare a rezultatului referendumului pe Justitie.

Semnatarii documentului spun ca doresc sa evite ca acest referendum consultativ sa aiba soarta altui referendum care nu a fost niciodata pus in aplicare, desi populatia s-a exprimat covarsitor in favoarea lui.

"Pe 26 mai 2019 poporul a exprimat foarte clar ce doreste in privinta Justitiei si a statului de drept. S-au exprimat in acest sens atat sustinatorii partidelor de opozitie, cat si votantii partidelor care au dat majoritatea parlamentara actuala.

In acest moment este randul clasei politice sa inteleaga dorinta extinsa a poporului, sa inteleaga ca este solicitata sa puna aceasta vointa in fapt de indata si in totalitate prin masuri clare si concrete.

Solicitam de indata partidelor politice sa ia masuri concrete in sesiunea parlamentara actuala, pentru a respecta vointa poporului. Parlamentul Romaniei, in calitate de organism legislativ, TREBUIE sa puna in opera vointa exprimata clar de cei peste 6.4 milioane de cetateni cu drept de vot", se arata in scrisoarea transmisa si Ziare.com.

Organizatiile neguvernamentale si grupurile civice semnatare solicita:

1) Punerea in practica a rezultatelor referendumului din 26 mai

2) Masuri de largire a accesului la vot pentru romanii de pretutindeni si sanctionarea responsabililor pentru blocarea accesului la vot a romanilor din diaspora

3) Masuri de protejare si intarire a libertatilor de exprimare si de asociere si sanctionarea responsabililor morali pentru ingradirea acestor libertati in ultimii doi ani si jumatate

Semnatarii scrisorii mai cer ca, in locul lui Victor Ciorbea, in functia de avocat al poporului, "sa fie numita o persoana care ofera garantiile morale si profesionale de a proteja statul de drept impotriva unor abuzuri ale guvernului prin emiterea unor ordonante de urgenta pe tema justitiei sau, cum s-a intamplat recent, de ingradire a dreptului constitutional la vot".

Totodata, asociatiile si grupurile civice solicita retragerea din functii a tuturor celor care detin pozitii de demnitate publica, aleasa sau numita, care s-au folosit de prerogativele atribuite pentru a conduce asaltul asupra Justitiei.

"Ne referim aici in special la revocarea din functiile de conducere a comisiilor juridice a parlamentarilor Eugen Nicolicea si Florin Iordache. Avem in vedere si pe consilierul Darius Valcov, precum si pe toti cei care se afla in situatii de condamnare in prima instanta si detin actualmente functii publice sau de demnitate publica", precizeaza ei.

Alte solicitari sunt "desfiintarea Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor printr-o lege speciala promovata in regim de urgenta, care sa intre in vigoare de indata, si renuntarea la actualele modificari pe Codul Penal si pe cel de Procedura Penala printr-un act explicit al Parlamentului".

Semnatarii scrisorii aduc in discutie si probleme inregistrate in Diaspora la scrutinul de duminica si cer demiterea din functie a "ministrului de Externe Teodor Melescanu, a presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, domnul Florin Mituletu-Buica, precum si a tuturor celor care se fac vinovati de aceasta situatie de o gravitate exceptionala".

Romanii au raspuns covarsitor cu "DA" la referendumul pentru Justitie initiat de presedintele Klaus Iohannis. Potrivit celor mai recente date anuntate de Biroul Electoral Central, situatia arata in felul urmator.

Intrebarea nr.1: "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?"

DA - 5.864.980 de voturi

NU - 988.295 de voturi

Voturi nule: 376.664

Intrebarea nr.2: "Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?"

DA - 5.745.740 de voturi

NU - 943.291 de voturi

Voturi nule - 370.206

I.O.

Citeste si:
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...