Alegeri locale 2012: Cine are cele mai mari sanse la Primaria Craiova? - sondaj Geopol

Luni, 21 Mai 2012, ora 18:34
7250 citiri
Alegeri locale 2012: Cine are cele mai mari sanse la Primaria Craiova? - sondaj Geopol

Batalia pentru Primaria Craiovei este intens disputata, de vreme ce Antonie Solomon (UNPR) are 42%, iar Lia Olguta Vasilescu, candidatul USL, este la mica distanta de actualul edil, la 39%, potrivit unui sondaj CURS.

In acelasi timp, candidatul PDL, Marinica Dinca, are sanse nesemnificative pentru Primarie: 15%, se mai arata in sondajul CURS realizat pentru Geopol si Realitatea TV.

"Intentiile de vot la inceputul campaniei, Antonie Solomon UNPR - 42%, Lia Olguta Vasilescu USL - 39%, Marinica Dinca PDL - 15%, ne arata clar ca meciul se joaca dur la Craiova", conform documentului citat.

Alegeri Craiova 2012

"Un primar in functie apreciat de larga majoritate a craiovenilor (Solomon), dar si o competitoare purtata de valul pozitiv al lunii de miere a guvernarii Ponta (Vasilescu); este sigur ca vom avea parte de o campanie savuroasa, candidatii situati pe primele doua locuri fiind comunicatori neconventionali, galagiosi, charismatici, in concluzie pe placul publicului local.

Arbitrul competitiei pare a fi Radu Berceanu (ori mai degraba votantii lui Marinica Dinca, viceprimar si fost primar interimar al Craiovei), in conditiile previzibile in care ar putea decide pentru un vot util, in schimbul unuia simbolic pentru candidatii PDL", adauga autorii studiului.

"Spre deosebire de votul politic, votul pentru candidatii de la primarie este un adevarat ''reality show'', in sensul de ''slab ideologizat si puternic personalizat'': cei doi candidati principali, Solomon si Vasilescu, vocali si agresivi, cu o capacitate empatica remarcabila, cu diferente specifice semnificative.

De remarcat in plus ca problemele cu legea nu i-au creat o stigma, ci mai ales au generat un tip special de empatie pozitiva in ''orasul haiducilor''; Candidata USL la randul ei, este neindoielnic un challenger puternic, dar este in mod clar tractata de USL, fiind sub scorul partidului", subliniaza prognoza.

Analiza subliniaza ca un rol fundamental in transarea disputei Solomon-Vasilescu il au votantii PDL: "Cheia campaniei pentru fotoliul de primar este legata de modul in care Solomon si Vasilescu se vor raporta la votantii PDL, concluzie care pare sa-i confere avantaj net lui Solomon, in virtutea trecutului si a guvernarii comune PDL-UNPR".

Trebuie tinut cont in legatura cu aceste cifre ca din totalul esantionului, 57% dintre cetateni au exprimat o optiune de vot, iar 43% nu sunt hotarati/nu ar vota/ nu raspund.

59% dintre craiovenii ar vota USL la parlamentare

In perspectiva alegerilor parlamentare, in municipiul Craiova, USL ar colecta 59% din voturi, PDL 17%, UNPR 16%, PPDD 4%, PRM 2%, procentele fiind calculate din cei 58% de respondenti care au manifestat o optiune, potrivit aceluiasi sondaj.

"Cifrele insa sunt strict orientative in acest moment, avand in vedere tipul de scrutin pentru parlamentare (uninominalul avantajeaza partidele care vin cu candidati puternici in colegii). Capacitatea partidelor de a atrage asemenea candidati va depinde in mod cert si de rezultatele de la locale, si aici ne referim mai ales la competitia PDL-UNPR din municipiul Craiova pentru votul politic", sustin analistii Geopol.

"Ca observatie suplimentara a analizei demografice legata de votul politic, femeile din Craiova voteaza mai degraba USL, iar barbatii mai degraba voteaza PDL si PPDD. Nu sunt insa diferente mari de gen in cazul votului pentru UNPR. In plus, PPDD pare sa aiba un ''succes nebun'' la votantii cu nivel educational ''mai putin decat liceul''", mai arata raportul realizat de Geopol.

Alegeri locale 2012 PDL: USL are candidat din clanul Sportivilor

Sondajul a fost realizat in perioada 9 - 16 mai. Volumul esantionului este format din 920 respondenti cu varste de 18 ani si peste din Municipiul Craiova. Esantionul este probabilist, cu alocare proportionala a respondentilor in functie de marimea sectiilor de votare, cu selectie aleatoare a gospodariilor in cadrul sectiilor de votare si a respondentilor in cadrul gospodariilor.

Marja teoretica de eroare la nivelul intregului esantion: +/-3.2% la un nivel de incredere de 95%. Modul de intervievare: fata in fata la domiciliul respondentilor folosind un chestionar elaborat de experti ai CURS.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...