Cati romani vor ca Romania sa redevina monarhie constitutionala

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 13:12
9181 citiri
Cati romani vor ca Romania sa redevina monarhie constitutionala

Moharhia este a doua forma de guvernamant pe care ar prefera-o romanii, dupa republica prezidentiala, potrivit unui sondaj realizat in a doua jumatate a lunii martie.

Potrivit studiului facut de INSCOP Research la comanda Adevarul, 35,3 la suta dintre respondenti s-au pronuntat pentru republica prezidentiala, 17,7 la suta pentru monarhie constitutionala, iar 13,2 la suta pentru republica parlamentara.

Actuala forma de guvernamant a tarii, republica semiprezidentiala, este ultima in preferintele romanilor, cu 12,9%. Astfel, 61,4 la suta dintre respondenti sunt adeptii republicii, in timp ce peste 20 la suta dintre cei intrebati au preferat sa nu raspunda acestei intrebari.

Conform INSCOP, in anul 2013, romanii care au optat pentru monarhie sunt tineri cu varste intre 18 si 35 de ani, spre deosebire de anul 1990, cand monarhia era sustinuta de persoane in varsta, care au trait in copilarie sau in tinerete in perioada interbelica a monarhiei.

Parlamentul unicameral, preferat in continuare celui bicameral

In ce priveste numarul de camere ale Parlamentului, 46,8 la suta dintre respondenti au fost de parere ca Romania ar trebui sa aiba un Parlament unicameral, in timp ce 30,9 la suta au optat pentru continuala actualei forme de reprezentare bicamerala a Parlamentului, iar 22,4 la suta nu au raspuns.

Intrebati daca s-ar prezenta la votul de modificare a Constitutiei, 43 la suta dintre respondenti au declarat ca sigur ar merge sa voteze pentru schimbarea Constitutiei, 28,7 la suta au spus ca se mai gandesc, 8,6 la suta au afirmat ca sigur nu se duc, iar 7,2 la suta sunt de parere ca nu trebuie modificata actuala Constitutie.

Sondajul a fost realizat in perioada 19-27 martie, pe un esantion de 1.082 de persoane, cu o marja de eroare de +/-3 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania monarhie constitutionala, #romani forma guvernamant, #Romania republica prezidentiala, #modificare Constitutie, #Romania Parlament unicameral , #sondaj