Ce partide se afla in topul preferintelor alegatorilor romani - sondaj INSCOP

Miercuri, 14 August 2013, ora 11:39
6007 citiri
Ce partide se afla in topul preferintelor alegatorilor romani - sondaj INSCOP

Romanii ar vota Uniunea Social Liberala in proportie de 57,1% la alegerile parlamentare, iar PSD-UNPR conduce in optiunile de vot pentru alegerile europarlamentare cu 38,8%, potrivit unui sondaj de opinie realizat in perioada 12-21 iunie.

Potrivit barometrului de opinie "Adevarul despre Romania" realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevarul, pentru viitoarele alegeri parlamentare USL continua sa conduca in optiunile romanilor cu o cota de 57,1% din totalul celor care au exprimat o optiune de vot. In lunile anterioare, USL era cotata la 60,1% in martie, 59,7% in aprilie si 58,8% in mai-iunie.

USL este urmata de PDL cu 15,1% in luna iulie, comparativ cu 15,6% in mai-iunie, 15,2% in aprilie si 14,1% in martie.

PPDD intruneste preferintele a 7,4% dintre respondenti in luna iulie, fata de 9% in martie, 8,2% in aprilie, respectiv 8,1% in mai-iunie.

Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat beneficiaza de 5,1% intentie de vot in luna iulie, comparativ cu 5,4% in martie, 5,6% in aprilie si 5,5% in mai-iunie. UDMR este cotata la 5,3% intentie de vot in iulie (fata de 5,2% in mai-iunie, 5% aprilie si 5,4% in martie).

PSD-UNPR ar obtine peste 38% la europarlamentare. PNL-PC, doar 22% - sondaj INSCOP (Video)

In sondajul realizat in luna iulie a fost masurata in premiera in cadrul intrebarii cu lista inchisa privind optiunile electorale, intentia de vot pentru Partidului Miscarea Populara. Potrivit rezultatelor, PMP ar intruni 5,6% din optiunile votantilor.

Din totalul respondentilor care au fost chestionati, 24,9% au declarat ca nu sunt hotarati, 12,4% au indicat ca nu se vor prezenta la vot, iar 4,9% au declarat ca nu stiu sau nu au raspuns.

"La intrebarea "Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, cu candidatii carui partid sau alianta ati vota?", preferintele a 38,8% dintre romanii care au exprimat o intentie clara de vot se indreapta catre PSD-UNPR, comparativ cu 38,6% in martie, 40,2% in aprilie si 39% in mai-iunie.

Ponta, cu 20% in spatele colegului sau de alianta, Crin Antonescu - sondaj Avangarde

Urmeaza PNL-PC cu 19,3% din optiunile de vot pentru alegerile europarlamentare (fata de 22,7% in martie, 21,3% in aprilie si 20,2% in mai-iunie). Pe locul 3 in optiunile de vot pentru scrutinul europarlamentar se situeaza Partidul Democrat Liberal cu 14,2%, comparativ cu 13,4% in martie, 15% in aprilie si 16,2% in mai-iunie. 6% dintre votanti si-au declarat preferinta pentru Partidul Poporului Dan Diaconescu (fata de 7,4% in mai-iunie, 7,7% in aprilie si 8,1% in martie). Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat isi conserva scorul din mai-iunie de 5,5% (5,2% la masuratorile din aprilie si martie).

Urmeaza UDMR cu 5,3% in iulie, comparativ cu 5% in mai-iunie, 4,9% in aprilie si 4,7% in martie. Partidul Miscarea Populara, a carei intentie de vot a fost masurata pentru prima data in luna iulie, este cotat la 5,5%", informeaza Inscop Research intr-un comunicat de presa remis miercuri.

Din totalul respondentilor care au fost chestionati, 23% au declarat ca nu sunt hotarati, 14,3% au indicat ca nu se vor prezenta la vot, iar 5,6% au declarat ca nu stiu sau nu au raspuns.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul esantionului a fost de 1050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...