Cine sunt votantii liderilor politici si ce cred ei despre guvernare - IRESCOP 2012

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 18:39
2798 citiri
Cine sunt votantii liderilor politici si ce cred ei despre guvernare - IRESCOP 2012

In pragul campaniei electorale pentru alegerea noului Parlament, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) lanseaza studiul IRESCOP 2012 - Profiluri electorale menit sa contribuie la crearea unei culturi civice si politice a alegatorilor din Romania.

Studiul are drept suport de comparatie Barometrul Opiniei Publice - Profiluri electorale din octombrie 2006, dar au fost utilizate si studii de opinie publica realizate de IRES in perioada 2009-2012, prin metoda CATI, utilizand esantioane reprezentative la nivel national.

Conform realizatorilor, studiul poate reprezenta "o premisa pentru dezbateri publice, pentru a indrepta atentia in alta directie decat in cea a polemicilor sterile sau a demagogiilor ieftine", el creand nu doar o "oglinda a audientei mesajelor politice", ci si "un tablou privind asteptarile populatiei", se arata in comunicatul de prezentare al IRESCOP 2012.

Starea de spirit

De-a lungul anilor, proportia respondentilor care sunt optimisti privind directia in care se indreapta tara tinde sa scada, cu toate ca apar fluctuatii pe parcurs; proportia acestora se mentine in jurul de 20% in ultimii ani, optimistii fiind de trei ori mai putini decat pesimistii.

Astfel, conform IRESCOP 2012, 75% dintre respondenti considera ca directia in care merge Romania este gresita si doar 20 % ca ne indreptam in directia buna. Cei mai optimisti sunt votantii USL, dintre care 31,4% considera ca lucrurile merg intr-o directie buna, iar cei mai pesimisti cei PP-DD, din randul carora doar 5,3% dau acelasi raspuns.

La intrebarea cat de multumiti sunteti de felul in care traiti, IRESCOP 2012 arata ca doar 2% dintre respondenti sunt foarte multumiti, 24% sunt destul de multumiti, 48% nu prea sunt multumiti, iar 26% nu sunt deloc multumiti.

Ierarhia aspectelor fundamentale legate de viata proprie fata de care romanii isi exprima nemultumirea este aceeasi, cu toate ca proportiile variaza de-a lungul anilor. Astfel, cei mai multi dintre respondenti sunt nemultumiti de banii pe care ii au (68%); de sanatate sunt mai degraba mutumiti 56% dintre cei intervievati, nemultumiti fiind 44%. De locul de munca sunt multumiti 31%, 20% fiind nemultumiti, iar 48% neavand un loc de munca (elevi, studenti, pensionari, someri etc.). Aspectul care suscita cel mai scazut grad de nemultumire este familia, de care se declara multumiti 86% dintre respondenti, iar nemultumiti sunt 11%.

Realizatorii studiului mai arata ca doar 3% dintre romani declara ca reusesc sa aiba tot ce le trebuie, fara sa se restranga de la ceva. Cei mai multi respondenti declara ca banii le ajung pentru strictul necesar - 39%, in timp ce pentru 29% banii ajung pentru un trai decent, dar nu le permit cumpararea unor bunuri mai scumpe. 14% reusesc sa cumpere si unele bunuri mai scumpe, dar cu restrangeri in alte domenii, iar pentru 15% banii nu ajung nici pentru strictul necesar.

Pe de alta parte, din acest punct de vedere se observa o imbunatatire semnificativa comparativ cu anul 2006, cand 41% dintre persoanele intervievate declarau ca banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. Votantii lui Traian Basescu sunt cei care apreciaza ca veniturile lor le ajung in masura mai mare, in timp ce votantii lui Dan Diaconescu sunt cei care apreciaza in proportie mai ridicata cum ca banii nu le ajung nici pentru strictul necesar.

Evaluarea activitatii guvernului - nemultumire generalizata

Increderea medie in Guvernul Boc in 2011 ajungea la 10% (multa+foarte multa), iar increderea in guvernul Ungureanu in 2012 la circa 27%. Increderea in Guvernul Ponta a depasit in vara valoarea de 50%, aflandu-se in acest moment la o medie de peste 30%.

Aspectul privind activitatea Guvernului de care respondentii sunt cei mai multumiti este ordinea publica (41%). Acesta este urmat de locuinte (37%, crestere de 15% din 2006), protectia mediului (33%) si educatie (29%, scadere de 10 procente comparativ cu 2006).

Aspectele care suscita cel mai ridicat grad de nemultumire sunt industria (81% nemultumiti), combaterea coruptiei (83% nemultumiti) si locurile de munca (87% nemultumiti).

Cei mai multi considera ca in urmatorii doi ani coruptia din Romania va creste - 39%, dar totusi, o treime din populatie este optimista, considerand ca aceasta va scadea.

Problemele tarii si ale romanilor

Problemele cu care se confrunta Romania in acest moment sunt legate de catre respondenti in cele mai ridicate proportii de preturi, despre care 79% considera ca problemele Romaniei li se datoreaza in foarte mare sau mare masura, de infractionalitate - 72%, educatie - 71% si sanatate si agricultura - 69%.

Locurile de munca sunt considerate drept o sursa de probleme in mare sau foarte mare masura de 68% dintre intervievati, la fel mentalitatea, in timp ce functionarea institutiilor publice este mentionata in proportie de 67%, la fel ca justitia. Aspectele mentionate in proportie mai redusa, dar toate intrunind peste 50%, sunt integrarea in UE (59%) si locuintele (54%).

Implicare politica

Majoritatea intervievatilor (44%) considera, in acest moment, ca in Romania ar fi mai bine sa existe doua partide politice, unul la putere, iar unul in opozitie. Urmatoarea opinie ca prevalenta in randul respondentilor este aceea cum ca ar trebui sa existe mai multe partide politice (28%), in timp ce 14% considera ca ar fi bine sa existe un singur partid, iar 11% ca nu ar trebuie sa existe partide.

Cei mai multi romani se declara interesati de politica (57% oarecum+foarte interesat), in timp ce 43% sunt putin sau deloc interesati. Interesul pentru politica a romanilor creste semnificativ din 2006, cand doar 27% dintre cei intervievati se declarau interesati.

Studiul mai arata ca femeile tind sa voteze in proportie semnificativ mai ridicata cu USL decat barbatii, iar barbatii voteaza cu PP-DD in proportie mai ridicata decat femeile. Cand vine vorba despre ARD, proportiile sunt similare.

Persoanele cu studii superioare tind sa voteze in cea mai ridicata proportie cu USL si in cea mai scazuta proportie cu PP-DD, care este preferat de o proportie semnificativ mai ridicata din randul votantilor fara studii sau cu studii elementare.

De asemenea, persoanele din mediul rural tind sa voteze cu ARD in proportie mai redusa decat cele din mediul urban, in acelasi timp votand cu PP-DD in proportie semnificativ mai ridicata.

Femeile il prefera pe Crin Antonescu in proportie mai ridicata decat barbatii, in timp ce Dan Diaconescu este mai popular in randul barbatilor decat al femeilor.

Cu cat sunt mai in varsta, cu atat respondentii l-ar alege in proportie mai mare pe Crin Antonescu, iar cu cat sunt mai tineri l-ar alege pe Traian Basescu in proportie mai ridicata.

Dan Diaconescu este cel mai popular in randul persoanelor de varsta medie si cel mai putin popular in randul votantilor de peste 65 de ani. Mihai Razvan Ungureanu ar fi ales drept Presedinte al Romaniei de o proportie foarte scazuta a tinerilor (2,5%), cel mai popular fiind in randul persoanelor intre 36 si 50 de ani (15,2%).

Cu cat sunt mai educati, cu atat respondentii i-ar acorda lui Crin Antonescu votul in proportie mai ridicata. Cu cat sunt mai putin educati, cu atat acestia l-ar vota in numar mai mare pe Dan Diaconescu (35,5% dintre persoanele fara studii sau cu studii elementare).

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#IRESCOP 2012, #sondaj IRES alegatori 2012 , #sondaj