Schita sumbra pentru 2012 (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 09:52
6949 citiri
Schita sumbra pentru 2012 (Opinii)

Sondajele de opinie recente, atat cel IMAS dat oficial publicitatii, cat si cele de uz intern ale partidelor, creioneaza o perspectiva ingrijoratoare pentru 2012. Adica o majoritate slaba, fractionata, traseism si multa instabilitate.

PDL este intepenit pe la 17%, adica la nivelul nucleului dur sub care e greu sa mai scada. De ce nu creste se vede cu ochiul liber si explicatia nu tine atat de masurile de austeritate luate. Pe acestea le-au inteles romanii din clasa mijlocie, care lucreaza in mediul privat, adica exact electoratul de dreapta, adica exact cei care nu mai intentioneaza sa maeaga la vot. Ce n-au inteles ei si nu intelege nimeni este guvernarea haotica, limitarea anticrizei la austeritate, fara nicio decizie de stimulare economica si mai ales a capitalului autohton, coruptia si imoralitatea, altfel spus pesedizarea PDL. Acestea sunt erorile fundamentale din cauza carora PDL si-a injumatatit procentele.

In timp ce guvernul Boc ridica limita de aditionare a contractelor pe bani publici inapoi la 50%, adica deschideau larg bugetul pentru clientela, PDL se lauda cu adoptarea codului etic, elaborat de Monica Macovei. E drept, niciun partid n-a mai adoptat un document asemanator, asa ca ascendentul moral ar trebui sa fie substantial. Asa sa fie? Daca-l asculti pe Ioan Oltean te lamuresti pe deplin.

"PDL este singurul partid care a adoptat un astfel de act intern, niciodata un alt partid nu a adoptat un astfel de cod. Umblam cu el in buzunar, e documentul de baza al partidului, cartea de vizita a PDL, il purtam ca pe Biblie in buzunar si il citim", zice, aproape cu evalvie, dl Oltean, pana mai ieri adversar neimpacat al d-nei Macovei.

Atat doar ca atunci cand trecem de la teorie la practica, se schimba abordarea. Intrebat daca regulile se aplica si in cazul fostului ministru al Muncii, Nelu Ioan Botis, implicat intr-un imens scandal de coruptie pe bani europeni, Oltean a raspuns ca Botis nu intra sub incidenta codului, deoarece nu exista indicii cu privire la vinovatia acestuia.

Cum mana naibii sa nu existe indicii cat timp insusi Ioan Botis recunostea, la depunerea demisiei, ca s-a aflat in conflict de interese pentru care si-a cerut scuze? In loc sa-i fie aplicat codul, dl. Botis a ajuns seful comisiei de munca a PDL. Sunt gata sa pun pariu ca niciodata pentru niciun greu al PDL nu vor exista suficiente indicii. Si daca acest cod va ramane o mare pacaleala, dupa cum se profileaza, PDL pierde pana si ultima sansa de a-si mai recupera ceva din electoratul pierdut al Aliantei DA.

Si totusi decalajul fata de opozitie scade, dar nu pentru ca ar urca PDL, ci pentru ca scade USL. Sigur, daca citesti poza momentului, uniunea social liberala este la 52%, deci ar castiga alegerile. Dar orice politician cu nitica experienta stie ca nu conteaza poza, ci trendul. Iar tendinta pe care USL s-a instalat deja este una descendenta. Inainte de a forma USL, cele doua partide aveau impreuna 60%, dupa aliere USL avea 58% si iata ca in cateva luni a scazut la 52%, o majoritate in marja de eroare.

De ce aceast trend? Pentru ca USL nu reuseste sa se impuna ca alternativa viabila si colecteaza exclusiv voturi negative. Social democratii si liberalii nu au strategii credibile, lasa in permanenta impresia unei paruieli pentru ciolan nu doar cu puterea, ci si intre ei, si nu au lideri puternici. Victor Ponta si Crin Antonescu sunt cei mai populari politicieni ai momentului, dar cu procente sub 30%. Doar daca-i insumezi ajungi la scorul unui lider autentic, asa cum erau la vremea lor de glorie Ion Iliescu si Traian Basescu.

Cei doi capitalizeaza tot strict voturi negative, caci daca decelezi aversiunea fata de actualul presedinte nu ramane mare lucru. Crin Antonescu se vadimizeaza pe zi ce trece, iar Victor Ponta nu pierde nicio ocazie pentru a pica in cate un gol dintre acele pe care i le reprosa Ion Iliescu. Ultimul, de sustinere entuziasta a referendumului din Grecia, a fost de-a dreptul abisal. Iar faptul ca, in disperare de cauza, la marginea ternului par a fi iesit la incalzire Adrian Nastase si Sorin Oprescu, creeaza si un sentiment de instabilitate, de provizorat. In plus, presedintii de consilii judetene ai PSD se dovedesc rapitori feroce ai banului public, (vezi, spre exemplu, cazurile TelDrum sau Eugen Nicolescu - Arges), asa ca orice critici pe aceasta tema la adresa puterii suna teribil de ipocrit.

USL pierde electorat la ambele extreme. Simpatizantii liberali sunt ingroziti de alunecarea spre stanga si aservirea PNL fata de PSD. Ei ingroasa absenteismul. Electoratul simplu al PSD nu se regaseste in partidul baronizat, in liderii fara basca si vorbind din varful buzelor asa ca migreaza masiv catre o iluzie cu mult mai apetisanta, adica partidul lui Dan Diaconescu. Iar daca USL nu va obtine in 2012 peste 50% astfel incat sa poata revendica premierul si sa aiba majoritatea cu care sa-l suspende pe presedinte in caz de refuz, ramasa in opozitie, uniunea social liberala se va destrama ca o bucata de panza putrezita, caci va fi esuat in sigurul scop al constituirii sale.

Daca nu se intampla ceva spectaculos si tendintele de acum nu se schimba, nu ne putem astepta asadar la nimic bun dupa 2012. Pe fondul unui absentism major, nicio formatiune nu va putea revendica majoritatea peste 50%, Traian Basescu va desemna un premier, cel mai probabil de la PDL, care sa alcatuiasca o majoritate din bucatele, ceva de genul: PDL +UNPR+ maghiarii (care si daca vor intra in parlament) + PPDD + eventuali mici sateliti care se vor fi strecurat in legislativ sub umbrela vreunei aliante de tip struto-camila + traseisti de la USL atrasi de putere ca de borcanul cu miere.

O astfel de majoritate nu are cum sa fie reformista, nu are cum sa fie coerenta, nu are cum sa elaboreze politici publice viabile si inteligente. O asemenea majoritate va guverna tara cat sa nu zici ca nu e guvernata si va imparti cu spor tot ce poate fi impartit. Ea nu avantajeaza decat sistemul ticalosit si clientela puhava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri 2012, #PDL PSD PNL alegeri, #alegeri parlamentare prezidentiale , #sondaj