Majoritatea romanilor crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii tarii - sondaj INSCOP

Luni, 20 Mai 2019, ora 10:58
20531 citiri
Majoritatea romanilor crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii tarii - sondaj INSCOP

Cea mai mare amenintare pentru Romania este coruptia, considera romanii, potrivit unui sondaj de opinie al INSCOP Research. In plus, populatia crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii Romaniei.

Intrebati care ar fi cea mai mare amenintare pentru Romania in viitorul apropiat, 35% dintre romani aleg coruptia, 18,9% o noua criza economica, 15,4% un eventual razboi in zona si 13,9% scandalurile provocate de clasa politica.

8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, iar 0,7% iredentismul unor tari din zona, conform unui comunicat de presa remis luni Ziare.com.

Despre tarile vecine care pot fi considerare si prieten, romanii au ales: Republica Moldova cu 78,5%, Bulgaria cu 59% si Serbia cu 50%.

Pe ultimele locuri ale clasamentului se situeaza Ucraina si Ungaria cu 40%, respectiv 27,1%.

De asemenea, majoritatea romanilor (64,4%) crede ca Rusia a fost si ramane principala amenintare la adresa securitatii Romaniei.

62,6% dintre respondenti considera ca Ungaria actioneaza pentru a obtine controlul asupra Transilvaniei, intr-o forma sau alta. "59,2% cred ca Romania ar trebui sa aloce mai multi bani de la buget pentru Aparare si 58,2% ca Ungaria se amesteca intr-un mod nepermis in treburile interne ale Romaniei", potrivit sursei citate.

Aproape o jumatate dintre romani (49,2%) considera ca aderarea la UE a adus Romaniei mai degraba avantaje, 35% sunt de parere ca nu a adus nici avantaje si nici dezavantaje si doar 12% cred ca a adus mai degraba dezavantaje.

Aproape 45% dintre romani sustin ideea ca relatiile dintre Romania si SUA sa devina mai apropiate, in timp ce 39% cred ca acestea ar trebui sa ramana asa cum sunt. Doar 5,7% dintre romani cred ca relatiile dintre Romania si Statele Unite ar trebui sa fie mai putin apropiate.

In ce priveste securitatea tarii, 33,6% dintre romani cred ca tara este cel mai bine aparata de NATO, 24% de institutiile noastre de aparare si ordine publica (armata, serviciile secrete, politia), iar 12,6% considera ca nu reusim sa ne aparam in mod eficient nici singuri si nici cu ajutorul aliatilor nostri. Alti 9,7% dintre respondenti spun ca securitatea tarii este cel mai bine aparata de Uniunea Europeana si 9,2% de alianta cu SUA.

Sursa citata mai precizeaza ca 76,6% dintre romani considera mai degraba un avantaj economic faptul ca Romania are iesire la Marea Neagra, in timp ce 17,1% sunt de parere ca e mai degraba un dezavantaj fiindca suntem la ganita NATO/UE, fiind expusi unor amenintari la adresa securitatii nationale.

Referitor la politica internationala, 65,8% dintre romani se informeaza din stirile de la televizor, 22,1% de pe Internet, 3,6% de pe retelele sociale si 2,1% din reviste de specialitate.

Citeste si:
Ciolacu: ”PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo. Când mergeau la echipa naţională toată lumea lucra pentru ţelul comun”
Ciolacu: ”PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo. Când mergeau la echipa naţională toată lumea lucra pentru ţelul comun”
Marcel Ciolacu a comparat PSD şi PNL cu Steaua şi Dinamo, explicând că cele două rivale atunci când jucătorii lor ajungeau la echipa naţională conlucrau pentru ţelul comun....
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Ex-deputatul PSD, Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la închisoare pentru corupţie, s-a refugiat în Republica Moldova unde şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro. Mai...