PSD si PNL sunt la egalitate in optiunile pentru europarlamentare. Creste procentul celor care se duc la vot - sondaj INSCOP

Joi, 21 Martie 2019, ora 11:13
8500 citiri
PSD si PNL sunt la egalitate in optiunile pentru europarlamentare. Creste procentul celor care se duc la vot - sondaj INSCOP
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD si PNL sunt aproape la egalitate in ce priveste intentia de vot a romanilor pentru alegerile europarlamentare, releva un sondaj national al INSCOP Research.

Sondajul a fost realizat in perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com.

"Potrivit intentiilor de vot declarate de participantii la sondajul INSCOP Research, PSD si PNL se afla intr-o competitie stransa pentru primul loc in clasamentul optiunilor de vot la alegerile pentru Parlamentul European", arata sursa citata.

Intentia romanilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost masurata pe o scala de la 1 la 10, in care nota 1 inseamna "sigur nu voi vota", iar nota 10 inseamna "sigur voi vota".

Astfel, 11,8% dintre respondenti au ales varianta 1, 3,3% varianta 2, 3,2% varianta 3, 3,9% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasa de 7,7% dintre respondenti, in timp ce pentru varianta 6 au optat 4,8% dintre romani, pentru varianta 7 au optat 7,3%, iar pentru varianta 8 au optat 11%. 11,8% dintre respondenti au ales varianta 9, in timp ce doar 26,9% au declarat ca vor merge sigur sa voteze. 8,3% reprezinta non-raspunsuri.

Comparativ cu luna trecuta, a crescut usor procentul celor care declara ca sigur vor vota.

Optiunile de vot

INSCOP precizeaza ca intrebarea privind optiunile de vot a oferit respondentilor atat posibilitatea de a alege un partid/alianta politica, precum si de a opta pentru variantele "nu merg la vot", "nu m-am hotarat", "Nu stiu sau nu raspund".

Astfel, 29,7% dintre respondenti au raspuns ca nu s-au hotarat cu cine vor vota, 11,8% au afirmat ca nu vor merge la vot, iar 4,8% nu au stiut sau au ales sa nu raspunda la aceasta intrebare.

"Dintre romanii care isi exprima o optiune de vot clara, ceea ce reprezinta 58,5% din esantion, 26,9% intentioneaza sa voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele doua partide fiind practic la egalitate.

Urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% si Pro Romania cu 9,1%. Ar mai depasi pragul electoral doar UDMR, care ar obtine 5%.

Pentru PMP si-au exprimat intentia de vot 4,4% dintre respondenti, in timp ce 1,1% au ales PNTCD, 1% UNPR si tot 1% DEMOS", potrivit comunicatului.

Sursa citata subliniaza ca rezultatul final al europarlamentarelor va fi influentat suplimentar de numerosi factori care nu pot fi cuantificati intr-un sondaj de opinie, precum:

- activitatea partidelor politice;

- mobilizarea organizatiilor politice;

- evenimente de impact pe agenda publica (de exemplu, convocarea unui referendum in ziua votului);

- componenta listei finale de candidati pe care o va prezenta fiecare partid;

- prezenta efectiva la urne in ziua alegerilor;

- volumul voturilor din afara tarii.

Prezenta la urne

In ceea ce priveste prezenta efectiva la urne in ziua alegerilor, INSCOP Research a realizat o estimare pe baza unei intrebari dedicate - Pe o scala de la 1 la 10 in care nota 1 inseamna sigur nu voi vota, iar nota 10 inseamna sigur voi vota, indicati in ce masura intentionati sa va prezentati la vot pentru alegerile europarlamentare, care vor fi organizate in luna mai 2019?.

"In conditiile in care luam in considerare doar respondentii care aleg optiunile 9 si 10 pentru a izola un segment de populatie care declara un grad foarte mare de certitudine al prezentei la vot in ziua alegerilor (reprezentand 38,7% din populatie, conform datelor sondajului de opinie) si corelam aceste raspunsuri cu intrebarea privind optiunile de vot, constatam usoare modificari ale procentelor obtinute de partidele/aliantele politice masurate.

PSD, PNL, Alianta 2020 USR-PLUS ar obtine mai multe voturi, in timp ce ALDE, Partidul Pro Romania si PMP ar pierde voturi", noteaza INSCOP.

Astfel, 29,1% dintre respondenti declara ca ar vota cu PSD (comparativ cu 26,9% la intrebarea clasica), iar 27,1% cu PNL (comparativ cu 26,3% la intrebarea clasica).

Apoi, urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 17,7% (15,3% la intrebarea clasica), Partidul Pro Romania cu 8,1% (9,1% la intrebarea clasica), ALDE cu 7,9% (9,3% la intrebarea clasica) si UDMR cu 5,2% (5% la intrebarea clasica).

Sub pragul electoral s-ar situa PMP cu 3,7% (4,4% la intrebarea clasica), DEMOS cu 0,7% si PNTCD cu 0,2%.

Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor, volumul esantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, fiind de 1.053 persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%, conform sursei citate.

Citeste si 7 din 10 romani cred ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. Optimismul fata de viitorul Europei e in crestere - sondaj INSCOP

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...