Romanii nu mai au deloc incredere in partide: Le asociaza cu hotia, coruptia si minciuna - sondaj IRES

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 12:31
18546 citiri
Romanii nu mai au deloc incredere in partide: Le asociaza cu hotia, coruptia si minciuna - sondaj IRES

Trei sferturi dintre romani au o parere proasta despre partide si si-ar dori formatiuni noi pe scena politica, pe cele vechi asociindu-le cu hotia si coruptia.

Aceste date reies dintr-un sondaj realizat de IRES pentru revista de cultura Sinteza.

Astfel, 37% dintre respondenti spun ca au o parere foarte proasta si 36% o parere proasta despre partidele politice. De cealalta parte, 18% dintre cei care au raspuns sondajului au o parere buna si doar 1% spun ca au o parere foarte buna, 9% alegand varianta nu stiu/nu raspund.

Cu cine ar vota romanii la parlamentare si cine atinge pragul - Sondaj ISSPOL

In ce priveste increderea, situatia este si mai neagra. Mai mult de 9 din 10 respondenti declara ca au putina si foarte putina incredere in partidele din Romania. Increderea este cu atat mai scazuta cu cat varsta respondentilor este mai mica.

In timp ce 94% dintre cei chestionati cred ca partidele trebuie sa reprezinte interesele cetatenilor, doar 6% spun ca se si intampla acest lucru la ora actuala. Politicienii sunt considerati principalii beneficiari ai intereselor partidelor - 47%, urmati de membrii de partid - 39%. 1% cred ca partidele reprezinta interesele personale si tot 1% pe ale Occidentului/ale strainilor.

Daca ar trebui sa asocieze partidele cu un anumit termen, majoritatea zdrobitoare au ales termeni negativi.

Cei mai multi se gandesc la "hotie/furt/escrocherie" cand se gandesc la partide. Urmeaza termeni ca "mita, coruptie, egoism, interese proprii", "minciuna, schimbare, disparitie" sau "dezamagire, dezastru, dezinteres".

Doar 2% se gandesc la "bun/bunastare/viitor mai bun".

Daca ar trebui sa aleaga intre un membru de partid si un politician independent, 59% ar merge pe mana celui neafiliat, in timp ce 30% ar alege pe cineva afiliat unei formatiuni politice.

Sondajul raspunde si celor care s-au intrebat la ultimele alegeri de ce programele politice sunt tot mai slabe. 51% dintre respondenti spun ca iau in considerare calitatile candidatului atunci cand pun stampila pe ei, pentru 32% conteaza programul partidului si doar 7% spun ca le studiaza pe ambele.

Romanii par dornici de partide noi pe scena politica. 41% spun ca ar vota o formatiune nou-infiintata, in timp ce 38% nu ar face asta. Procentul celor care nu au zis nici da, nici ba este insa foarte mare - 21%. Majoritatea celor care vor partide noi sunt tineri, educati si care se declara de dreapta ca orientare politica.

Formatiunile aparute in ultimul an sunt insa putin cunoscute romanilor. Doar 7% au auzit de partidul lui Traian Basescu, Miscarea Populara, 4% de ALDE-ul lui Calin Popescu Tariceanu, 1% de PSRO-ul lui Mircea Geoana si doar 0,4% despre M10-le Monicai Macovei. Procentul celor care nu au auzit de niciuna din aceste formatiuni este de 77%.

Cat despre schimbari in bine in urma alegerilor de anul acesta, 34% cred ca situatia din Romania se va imbunatati, 43% cred ca lucrurile vor fi la fel si 17% ca se vor inrautati. Cei mai optimisti sunt varstnicii, respondentii cu educatie scazuta si care locuiesc in mediul rural, in special in Moldova.

Cei inclusi in esantionul IRES nu sunt foarte implicati cand vine vorba de a milita pentru credintele si nemultumirile lor. Doar 25% dintre respondenti au participat vreodata la un protest, in timp ce 74% nu au iesit niciodata in strada.

Datele fac parte din studiul "Partidele politice din Romania - perceptii si reprezentari" realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES in 2 februarie 2016, pe un esantion total de 1.199 de subiecti cu varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta din Romania, marja de eroare +/- 2,9%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Citeste si:
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Plenul Camerei Deputaţilor va lua luni, 18 octombrie, act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de vacantarea funcţiei. Biroul Permanent va stabili...
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
Conducerea Parlamentului se reunește la ora 18.00 pentru a stabili calendarul audierilor și votul final pentru guvernul Cioloș. Potrivit unor surse politice, PSD și PNL vor propune ca marți...
Sursa: Ziare.com