Romanii s-au saturat de partide? Majoritatea ar vota ca primar un independent - sondaj Inscop

Luni, 25 Mai 2015, ora 12:12
2958 citiri
Romanii s-au saturat de partide? Majoritatea ar vota ca primar un independent - sondaj Inscop

Majoritatea romanilor ar vota o personalitate locala independenta pentru functia de primar la urmatoarele alegeri locale, releva barometrul Inscop dat publicitatii luni.

Potrivit sondajului, 53,1% dintre romani spun ca ar vota o personalitate locala independenta pentru functia primar la urmatoarele alegeri locale, fara legaturi cu partidele politice actuale. 22,4% spun ca nu ar vota un independent ca primar, iar 24,5% nu raspund.

Disponibilitatea de a vota pentru primarie o personalitate locala fara legaturi cu partidele politice actuale se ridica la 48,6% in randul persoanelor cu studii primare, la 52,3% in randul celor cu studii medii si la 59,9% in cazul celor cu studii superioare. 57,9% dintre persoanele cu venituri mici ar vota un independent, 52% dintre cele cu venituri medii si 65,5% dintre cele cu venituri superioare.

Peste jumatate dintre romani ar dori o alta clasa politica: Cati simt nevoia de partide noi - sondaj Inscop

De asemenea, 56,3% din populatia urbana ar vota pentru functia de primar un independent, in timp ce dintre respondentii cu domiciliul in zona rurala si-au exprimat disponibilitatea in acest sens 48,9%. Pe regiuni, in Moldova si Bucovina un independent ar fi votat de 45,8% dintre respondenti, in Muntenia, Oltenia si Dobrogea - de 52%, in Banat, Crisana si Maramures - de 60,8%, si in Transilvania - de 57,4%.

Barometrul Inscop mai releva ca 43,9% dintre respondenti cred ca primarul in functie va fi reales daca va candida la alegerile locale din 2016, 36,4% cred ca nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu stiu/nu raspund.

Conform cercetarii, 43,5% dintre respondenti declara ca ar vota in 2016 cu primarul in functie daca ar candida, 38% nu ar mai vota si 18,4% reprezinta nonraspunsuri.

Barometrul a fost realizat de Inscop Research la comanda Adevarul in perioada 23-30 aprilie. Volumul esantionului a fost de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...
Comentarii
niculaeda
rank 5
MosGerila
rank 5