Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Pe primele locuri - Firea, Basescu si Nicusor Dan

Luni, 17 Februarie 2020, ora 12:33
25099 citiri
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Pe primele locuri - Firea, Basescu si Nicusor Dan

Un sondaj CURS, realizat in perioada 23 ianuarie - 6 februarie, arata ca Gabriela Firea, actualul primar, are cea mai mare cota de incredere pentru un nou mandat la Primaria Bucuresti, fiind urmata de Traian Basescu (29%) si Nicusor Dan.

Gabriela Firea este considerata de bucuresteni ca fiind politicianul cel mai pregatit pentru functia de primar general, 40% din cei chestionati considerand-o potrivita si foarte potrivita, arata sondajul CURS.

Pe locul secund se situeaza fostul primar al Capitalei si fost presedinte Traian Basescu, cu 29%.

In urma cu cateva zile, in emisiunea "Gandurile lui Cristoiu", Traian Basescu a declarat, cu privire la candidatura sa la primarie, ca daca va avea solutie favorabila in dosarul cu CNSAS, nu vede un motiv sa nu candideze.

Traian Basescu a fost primarul Capitalei in perioada 2000 - 2004, iar dupa aceasta perioada a devenit presedintele Romaniei, pentru doua mandate consecutiv.

Sondajul CURS arata ca pe locurile urmatoare se situeaza Nicusor Dan (26%), Rares Bogdan (23%), Vlad Voiculescu (22%), Victor Ponta (19%) si Violeta Alexandru (6%).

Actualul primar inregistreaza si cea mai mica diferenta intre parerile nefavorabile si cele favorabile, de doar 16 procente, in timp ce restul potentialilor candidati inregistreaza diferente mult mai mari.

In ce priveste genul persoanei care ar putea administra cel mai bine Bucurestiul, marea majoritate (61%) considera ca nu este important daca primarul general este femeie sau barbat, in timp ce 23% considera ca mai potrivit ar fi un barbat.

Potrivit sondajului mentionat, principalele 3 probleme cu care se confrunta bucurestenii sunt:

  1. Poluarea/salubrizarea ineficienta - 19%
  2. Aglomeratia - 13%
  3. Situatia din gradinite/scoli - 12%

In legatura cu activitatea primarului general Gabriela Firea, bucurestenii apreciaza in proportie foarte mare programele sociale derulate de Primaria Capitalei: favorabilitatea cea mai mare inregistrandu-se pentru sprijinul financiar de 2.500 lei acordat noilor nascuti (90%), pentru ajutoarele acordate persoanelor cu dizabilitati - 1.000 lei/luna pentru copii (89%) si 500 lei/luna (adulti), sau pentru stimulentul de 2.000 de lei pentru gravide (87%), arata sondajul CURS.

In ce priveste marile proiecte de infrastructura demarate de Firea, cele mai oportune sunt considerate:

  • Spitalul Metropolitan - 94%
  • Noua sala polivalenta - 93%
  • Largire Prelungirea Ghencea - 93%
  • Pod rutier Petricani - 92%
  • Largire Sos. Fabrica de Glucoza - 92%

Mentionam ca institutul de sondare CURS ii apartine lui Iosif Buble (fost jurnalist Antena3), casatorit cu Diana Tusa, deputat PSD.

Sondajul a fost realizat in perioada 23 ianuarie - 6 februarie pe un esantion reprezentativ de 1.067 de respondenti la domiciliul acestora la un nivel de incredere de 95% cu o marja de eroare de plus/minus 3%.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...