Sondaj Public Affairs: Romanii cred ca Basescu nu-l va numi pe Ponta premier

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 16:49
4053 citiri
Sondaj Public Affairs: Romanii cred ca Basescu nu-l va numi pe Ponta premier

Conform unui sondaj realizat de Public-Affairs in perioada 3-5 decembrie, USL conduce detasat in castigarea alegerilor parlamentare, astfel ca 57,5% dintre romani ar vota cu acestia, 18% ar alege ARD, iar partidul lui Dan Diaconescu este preferat de 12,9% dintre repondenti.

Public-Affairs este condusa de Codrin Scutaru, fost consilier in guvernele Nastase si Tariceanu si care, conform prezentarii sale pe site, "consiliaza o serie de politicieni de rang inalt din conducerea partidelor din Romania".

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI, pe un esantion de 1.234 de persoane.

Conform studiului mentionat, UDMR ar obtine scorul de 5% necesar intrarii in Parlament, iar Partidul Civic Maghiar din Transilvania al lui Laszlo Tokes ar obtine putin peste un procent din numarul votantilor, respectiv 1,2%.

De asemenea, un procent de 4,8% dintre respondenti spun ca ar vota cu minoritatile sau cu alte formatiuni politice.

Conform aceluiasi sondaj, romanii nu par sa fi fost prea interesati de campania electorala care tocmai se incheie. 21,6% dintre cetateni spun ca nu i-a interesat deloc campania, iar altii 45% ca i-a interesat foarte putin. Un procent foarte mic de 3,8% dintre romani s-au declarat foarte interesati de desfasurarea acestei campanii electorale, iar altii 29,6% spun ca sunt destul de interesati.

Prin urmare, se estimeaza o prezenta la vot de 49,0% - mai scazuta decat la alegerile locale din 2012, dar mai ridicata decat la alegerile parlamentare din 2008. 40,4% dintre romani vor participa cu siguranta la vot, iar 8,6% nu sunt siguri daca se vor prezenta sau nu la urne, in timp ce 33,0% declara ca nu se duc sigur la vot. Un procent de 18% nu sunt in tara sau nu pot participa la vot din cauza unor erori in listele electorale.

Doua treimi dintre romani - respectiv 59% dintre romani - declara ca aceasta campanie electorala nu a fost utila in luarea deciziei lor de vot, in timp ce doar pentru 41% campania a contat in stabilirea optiunilor politice pentru votul din 9 decembrie.

Nici iesirile publice ale presedintelui Traian Basescu nu par sa-i fi influentat pe romani, pentru ca 47,2% declara ca n-au fost importante pentru ei, iar alti 36,2% spun ca au fost putin importante. Doar pentru 3,9% dintre romani au contat foarte mult, iar pentru alti 12,7% au fost destul de importante.

Alegeri parlamentare 2012

48,7% romani cred ca vom avea Guvern USL, dar 67,8% spun ca Basescu nu-l pune pe Ponta

48,7% dintre romani cred ca USL va forma noul Guvern, insa 67,8% nu cred ca Traian Basescu il va pune tot pe seful PSD, Victor Ponta.

La intrebarea tot mai des intalnita in aceasta campanie electorala, respectiv "Cine credeti ca va castiga alegerile si va forma Guvernul?", aproape jumatate dintre romanii cu drept de vot dau un raspuns incert. Astfel 41,4% dintre respondenti spun ca nu stiu, nu isi dau seama, iar aproape jumatate dintre ei, respectiv 48,7% cred ca USL va castiga si va forma guvernul.

De partea ARD sunt doar 6,4% dintre respondenti si cred ca acestia ar putea castiga, iar alti 3,5% cred ca un alt partid ar putea castiga si - prin urmare - forma guvenrul dupa 9 decembrie.

Aproape jumatate dintre romanii intervievati sustin ca sunt multumiti de activitatea Guvernului Ponta, respectiv 42% dintre respondenti fiind destul de multumiti de realizarile Guvernului. Un procent de 12% dintre cei intervievati care sustin ca sunt foarte multumiti de Guvernul condus de social-democratul Victor Ponta.

Procentul celor nemultumiti este de 14%, iar a celor destul de nemultumiti de 32%.

Chiar daca peste jumatate dintre respondenti s-au declarat multumiti de Guvernul condus de Victor Ponta, multi dintre acestia sunt sceptici in ceea ce priveste numirea sefului PSD ca premier de catre presedintele Basescu.

48,9% spun ca Guvernul Ponta este ceva mai bun decat Guvernul Ungureanu, insa doar 32,8% cred ca Victor Ponta va fi prim-ministru si dupa alegeri, in timp ce 52,8% nu cred acest lucru.

Doua treimi dintre respondenti - 67,8% - nu cred ca presedintele Traian Basescu va incredinta formarea guvernului lui Victor Ponta. Doar 16,7% cred ca presedintele il va numi premier tot pe Victor Ponta dupa 9 decembrie.

Procentul celor care nu-si dau seama daca Romania merge intr-o directie buna sau nu se ridica la 34% dintre respondenti, pe cand 24% dintre ei sunt destul de convinsi ca tara noastra merge intr-o directie gresita, iar 11% sunt foarte convinsi de acest fapt.

Procentul celor care sunt destul de convinsi ca Romania merge intr-o directie buna este de 30%, in timp ce doar un procent dintre romani sunt foarte convinsi de acest lucru.

Conform sursei citate, un procent important dintre cei intervievati, respectiv 51,9% dintre romani, nu cred in intentia lui Dan Diaconescu de a schimba Romania. Doar 13,3% cred ca ARD are sanse de a invinge USL.

Traian Basescu - cel mai impopular politician, urmat de Dan Diaconescu

Acelasi sondaj arata ca premierul Victor Ponta conduce in topul favorabilitatii personalitatilor politice cu un scor de 55,8% dintre respondenti, iar la polul opus se afla seful statului, Traian Basescu, cotat cu 69,4% la favorabilitate negativa.

Daca primul loc in topul favorabilitatii personalitatilor politice se afla Victor Ponta, locul doi este ocupat de primarul general al Capitalei - Sorin Oprescu - 39,7%. Presedintele Senatului Crin Antonescu il urmeaza pe Sorin Oprescu, fiind apreciat de 37,3% dintre cei intervievati. Liberalul Calin Popescu Tariceanu ocupa locul patru cu 29,6%, urmat de seful FC, Mihai Razvan Ungureanu, care este preferat de 26,1% dintre romani.

La polul opus se afla presedintele Traian Basescu - cu 69,4% favorabilitate negativa, iar un scor destul de mare la acest capitol a primit si presedintele PP-DD, Dan Diaconescu care a obtinut 57%, urmat de Elena Udrea care este antipatizata de 56% dintre respondentii sondajului..

Doar 12,3% dintre romani au o opinie favorabila despre presedintele Traian Basescu, alti 12% despre Elena Udrea si 11,4% despre fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...