Cui foloseste frica romanilor de criza politica?

Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 15:15

   

Cui foloseste frica romanilor de criza politica?
Societatea e intr-o stare de tensiune in care criza politica a fost cea mai mare frica a romanilor, din cauza instabilitatii guvernamentale, un joc "de-a uite popa, nu e popa cu guvernele". Cum insa, fricile sunt si materia prima ideala a manipularii, Vintila Mihailescu ne indeamna sa fim atenti la cine striga "Hotul". In aceeasi masura, Vasile Dincu vorbeste despre o lipsa de consens social, chiar si in jurul unor teme mari, cum e Unirea.

Radiografia societatii romanesti in 2017, un an care a stat sub semnul marilor proteste de strada, dar si al instabilitatii guvernamentale, cu doua guverne schimbate si o intreaga garnitura de ministri noi, arata ca romanii au fost afectati de criza din politica in mod direct. Mai exact, potrivit ultimei masuratori Ires, romanii au resimtit lipsa de predictibilitate politica drept cea mai mare frica.

Ce spune asta despre societate? Am vorbit cu sociologul care a facut analiza Ires, Vasile Dincu, dar am avut nevoie si de perspectiva antropologica a lui Vintila Mihailescu, pentru a intelege cum se poate ca politica sa ne afecteze atat de mult, la nivel individual, si cum se explica diferenta de optica dintre societate, unde cei mai multi dintre romani sunt pesimisti ca lucrurile merg intr-o directie buna, si Guvern, in al carui discurs cresterea economica e predominanta.

Vintila Mihailescu: Pe romani ii ingrijoreaza acest joc de-a uite popa, nu e popa cu guvernele. As fi atent la cine striga "Hotul""Cifrele acestea nu spun nimic deosebit in sine, ci doar faptul ca in tara respectiva exista o criza politica ce ingrijoreaza populatia. Daca ne uitam insa la particularitatile Romaniei in aceasta privinta, lucrurile se schimba radical", spune, pentru Ziare.com, Vintila Mihailescu.

"Acum zece ani (in 2008), de pilda, preturile si situatia economica se aflau relativ constant pe primele locuri in lista subiectelor de ingrijorare a romanilor. Altfel spus, asteptarile esentiale ale romanilor erau cele de tip economic, institutiile fiind secundare. Satisfactia fata de viata, respectiv ingrijorarile erau si ele evaluate in functie de accesul sau lipsa accesului la astfel de resurse materiale (Eurobarometru EB70).

In ceea ce priveste ingrijorarea fata de propria sanatate, aceasta se afla si atunci si se afla si acum pe locul trei al temelor de ingrijorare ale romanilor.

Ceea ce s-a schimbat semnificativ nu este deci legat de frica de boala, ci consta in aceasta profunda rasturnare a ierarhiilor: locul ingrijorarilor economice a fost luat in varful ierarhiei de catre ingrijorarile politice", a explicat acesta.

Aceasta atentie pentru politica inseamna ca suntem o societate matura, informata sau din contra?

"Si, si...", raspunde Vintila Mihailescu.

"Pe de o parte, revoltele de strada din ultima vreme au dus la o evidenta constientizare a problemelor politice grave ale tarii. Pe de alta parte, nu atat modul de guvernare ii ingrijoreaza pe multi dintre romani, ci instabilitatea acesteia. Nu atat despre gradul de informare este vorba aici, cat despre gradul de predictibilitate a zilei de maine, de securitatea psihica a indivizilor.

Or, in Romania, aceasta este deja la cote alarmante de multa vreme, iar acest joc de-a uite popa, nu e popa cu guvernele, ministerele, legile etc. a devenit angoasant, mai ales pentru cei aflati deja intr-o situatie mai precara sau nesigura.

Unii sunt deci ingrijorati de situatia politica pentru ca stiu, altii tocmai pentru ca nu mai stiu ce-i asteapta", spune acesta.

Foloseste cuiva ca omul sa se simta mereu stresat de instabilitatea politica?

Vintila Mihailescu spune ca da, si ne indeamna sa fim atenti la cel care va striga "Hotul!": "Fricile sociale sunt totdeauna si pretutindeni materia prima ideala a manipularii. Este suficient ca unul sa strige hotul! si toti se vor napusti asupra lui pentru a-si calma frica de a fi furati. Atentie deci la cine striga 'hotul!'..."

Vasile Dincu: Am avut in ultimii ani o lipsa de consens in toate domeniileAnul 2017 a fost un an cu schimbari de guverne, cu batalii inter-institutionale, a fost un an reprezentativ pentru miscari politice majore, disruptive si probabil din aceasta cauza ideea ca politicul devine disfunctional pentru societate este mai prezent in mintea oamenilor.

Conteaza foarte mult si evenimentele, evenimentele pana la urma structureaza aceasta perceptie publica, explica, intr-o declaratie pentru Ziare.com, sociologul Vasile Dincu, care semneaza si analiza ultimei cercetari Ires privind bilantul politic al anului 2017.

"Fricile in general intra in atentia opiniei publice si cu marea contributie a agendei publice pe care o face politicul si in general media, televiziunile mai ales, acum si media online, mediatizeaza cu o anumita forta anumite tipuri de evenimente", a explicat Vasile Dincu.

Acesta a vorbit si despre perspectivele diferite ale societatii si guvernului: in vreme ce guvernul vorbeste despre crestere economica, romanii spun, majoritar, ca lucrurile merg in directia gresita.

"Da, sigur ca protestele au avut o influenta importanta in a arata ca tara merge intr-o directie gresita, intr-un procent mai mare decat in alti ani, cu toate ca noi avem cea mai buna crestere economica, in care cresc salariile si pensile, dar perceptia generala s-a inrautatit.

E o perceptie legata, sigur, si de criza din zona, de criza mondiala, inceputul unui nou Razboi Rece, dupa cum vad oamenii, cred ca acestea toate participa la senzatia ca exista o directie gresita in care merge tara. Sigur, aceasta senzatie e mai veche, dar s-a accentuat in ultimii trei, patru, cinci ani, cu toate ca am avut cele mai bune rezultate economice din ultimii 30 de ani", explica Dincu.

"S-a potentat o emotie politica, s-a polarizat foarte mult aceasta emotie politica, am avut in ultimii ani o lipsa de consens in toate domeniile. Ati vazut ca nici macar Unirea, acest eveniment care este important pentru psihicul romanilor, 100 de ani de la unirea cu Basarabia, macar ca eveniment istoric, nu neaparat ca un proiect de viitor, dar nici acesta nu a reusit sa adune chiar pe toata lumea in jurul lui, nici opinia publica, nici oamenii. Sunt lucruri serioase care structureaza aceasta cognitie sociala", a adaugat sociologul.

O alta cauza cu bataie lunga care intra in acest mecanism al pesimismului din societate este lipsa de incredere in institutii cheie ale mecanismului democratic, cum este institutia partidului politic.

"Lipsa de incredere este un rezultat si pana la urma, intr-un cerc vicios, devine si cauza cea mai importanta. Lipsa de incredere in institutii din ultimii 10 ani s-a accentuat.

Toate institutiile sunt la un nivel foarte jos in ultimii 10 ani. De pilda, partidul politic ca institutie este unul dintre stalpii democratiei. Nu putem sa ne inchipuim democratia fara partide. Partidul politic in sine are o incredere in jur de 10% in ultimii ani.

Este foarte, foarte putin. Numarul de membri de partid din Europa, de exemplu, in ultimii 20 de ani, a ajuns la o treime si vorbim despre toate tipurile de partide.

Au disparut in ultimii ani, mai ales in Europa Centrala si de Est, zeci de partide traditionale. Este cea mai importanta criza a reprezentativitatii in acest moment, peste tot in lume, nu numai in Romania", este analiza pe care o face Vasile Dincu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5359 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
T. basilic
rank 5
Mi se pare un titlu reductiv :
... "Cui foloseste frica romanilor de criza politica?"
Aici nu vorbim despre o tzara si nici macar despre insula Komodo instapanita de "Imperiul Varanilor" unde un varan haleste o data la o luna si in rest se perpeleste la "O, Sole moi".
Nu putea vorovi nici despre "criza", de moment ce nu e vorba de stari acute, dupa cum nici macar despre stare cronica.
Nici macar ca la sifilis adica despre o stare prima ra, secundara, au tertziara !
Aici e vorba despre imensul poem "Albatrosul ucis" de Nicolae Labis, si el, la randu-i inspirat din uriasul poem "Un hhoitt" de Charles Baudelaire.
Adica nu instapanirea Varaniloe ce incearca apa cu limba lor in furca sa afle cand, in cel tau, bivolul- vita mutation - in suferinta cu ochi cascati in albul ochilor groazei, asteapta générosul fie ce-i fi.
Aici vorbim de fauna putreziciunii de viu si cu duhoare grea "Tu ochilor meilleur astru, Tu ingerul si pasiunea mea" :
Bacterii virusi molime varani corbi sacali hiene mistreti si interagir menagerie a naravului odios al hulpavului niciodata intru Indeajuns, iata spectrul apusului de soare al lui Delavrancea.
Vorba lui Minulescu, poetul cafenelelor :
"N-a fost nimic din ce-a putut sa fie,
Si ce-a putut sa fie s-a sfarsit.
N-a fost decat o scurta nebunie
Ce-a-nsangerat o lama lucioasa de cutit."
Tot ce crosetam aici, este o cimilitura imensa despre nimic il pe care v-o amintesc stimati si stigmati dol dora de vorbe goale, aidiez mie, despre harul nostru de a ciuguli seminte din palma Puterii din ce in ce mai hulpave si discretzionare :
" Tragana, nana, tragana."
Scriu de pe Telefonica si nu correcte nimic, fiindca n'y in ortografia mea sta bazul.
Nici macar in ce-a ouat si cotcodacit aici.
hello
rank 5
De unde pana unde respectabilitate la mafiotii politicieni ???
Oamenilor le este poate frica de instabilitate si de politicienii fara scrupule, dar de respectat nu-i respecta nimeni ...
adevar
rank 1
haideti sa fim seriosi,romanii nu mai au nici o frica ,
s au ...aplatizat!
dragnea mai poate influenta,abuza,jongla,manipula cat doreste!nici un stres!
ramaneti la casele voastre!
sa traiti bine!
romann
rank 5
Jocuri, lupte
Cat timp se folosesc sintagme ca: joc politic, lupta politica, niciodata nu va fi bine.
Joc politic, a fost rostită de Ciolos acum cateva zile.
Lupta politica E doar in campania electorală, dar la noi e continua.
T. basilic
rank 5
Suntem siderat sa aflu ca pe net intr-un site de..
... poésie, lises ultimele doua store din "Un hoit" de Charles Baudelaire, despre care cum spuneam, sumar, à inspiration pe tanaryl Labis.
T revue sa adaug aici ca Labis à faut din doua poème unul singur :
"Albatrosul" si "Un hoit" de aceeasi C. Baudelaire.
E ra pe cand iubeam inca incolensurabila cultura franceza.
À urmat neghiobismul si imbecilitatea ultra, manelista cu bani mei vorbeste tomate limite :
"Banii mei minte nu are,
Da cu pumni-n orsicare".
Noroc cu Melescanu care ne aduce icre de Manciuria. crabi de Kamceztka si dragons te de peste de Siberia :
Extras din cartea unui fel din cel "Sa nu uiti, Darie" o forma de imbecilizare savanta, comunista, in cate boierii, vezi Doamne, puneau botnitza la cylesyl viilor, astfel incat, sa nu mance si gura lor poama, roada pamantui.
Nu si nu si nu si nu, fratrie.
Pporrcull acesta de Zaharia Stancu, jeg profitor al invaziei Obielelor Ce put ca branza Maroilles sau Herve, si caruia i-am dispretuit balivernes si Am utat aceea ça a fost inmormantat la Bellu langa Eminescu, va aduc si aici aminte de cartea cu subtitlu "Un destin Brancovinean" in care gare o fermée blinda si cuminte isi expune si explica tragedia déportarii.
Reiau o fraza din spunerea blandetii sale de neandurat cititorului :
"Ne-am sculat Ne-am imbracat si asteptam. Eram in prima zi sa vede incontro m-o trimite la lucru. À venit brigadierul si m-a trimite la baza. Asa-i zicea acolo adica unde se lycra pestele dupa descarcarea din Rabnitze. Rabnitele erau niste barci mari incapeau sève tone si mai mult. Cu acestea, venez pestele de la pescari.
Nu erau lucru usor.
Daca te prindea ça ai luat un peste, inchisoarea erade la 3 ani in sus.
Ô copilarie de-a noastra, cu macula batrana à fost prisa cu un peste si à luat 7 (sapte ani de inchisoare).
Atare à fost strictetea in ani 43-45 cat à fost Timp de razboi si stapanirea Stalinista".
CristiUSA
rank 5
Cea mai mare aberație pe care am auzito in ultimul timp
Daca romanilor le este frica sa supere hoții, corupții, infractorii, penalii, criminalii pentru ca aceștia vor face gargara și vor da tara cu susu in jos atunci este grav, chiar foarte grav. Este prima data cand aud o astfel de mentalitate proasta și din păcate vine din partea Romaniei.
BAD, BAD, BAD
CristiUSA
rank 5
Coreea de Nord are stabilitate politica, duceți-va acolo
1. Nu confundați lupta impotrivă infractorilor cu instabilitatea politica.
2. Nu ințeleg ce e aia stabilitate politica intr-o tara Democratica (Adica opoziția sa tacă din gura?)
2. Daca vreți stabilitate politica mutativa intr-o tara comunista ca doar acolo veți găsi asa ceva
Hamurabi
rank 3
Nimic mai fals decat teza
ca romanii ar avea frica de instabilitatea politica.Ba din contra le place,ca altfel nu ar fi avut de ales presedinte intre un hotz si alt hotzoman.Acum se simt bine reprezentanti de Hotzomannel care le cheltuie banii tragandu-se cu coloanele oficiale din 10 masini si 40 de securisti la impuparea saptamanala tocmai la Sibiu.La fiecare sfarsit de saptamana cheltuie inutil bani cat sa se cumpere mancare pentru toti copii institutionalizati timp de o saptamana.Securistii si parchetarii urmaresc doar sa fure averile celor care nu cotizeaza benevol la ei nu sa faca justitie.Ca daca faceau cu adevarat toti belinarii stateau in gazda la neamuri.Poporului nu ii este frica de nimic,s-a obisnuit inca de la 1907 cand conservatorii i-au rasculat sa dea jos liberalii.Dupa care s-au aliat cu liberalii si....i-au impuscat pe cei care tot ei i-au rasculat.Romania trebuie sa se refaca ca natie incepand de la sate,comune si orase ca pe timpurile cnezatelor si voievodatelor.
parerea
rank 5
SECURISTUL DINCU
face "analiza" societatii romanesti? "Mai ales in ultimii 10 ani?" Vorba Domnului Vintila, "mare grija la cel ce striga "Hotul"! P.S. "Grupul Securistilor de la Cluj" este ultimul care ar trebui s afaca analize sociologice? Mai ales, manipulate de un securist-"profesor" la S.R.I de rit Maior!!! Fiul tatalui securist, din acelasi "grup"! Cine-l ducea de dupa sale, pe capul G.I.O de Tel-Drum, la Congres??? P.S.1. Cine era impins de sefii lui Dragnea, in coasta lui Ciolos, in "guvernul tehnocratilor"? Nu acelasi fustangiu de studente, de la Cluj? Bai, baieti, voi chiar ne credeti prostii lumii!!!
parerea
rank 5
UNDE SUNT SECURISTII
lui ceasca? Profesionistii meseriei? Ca aceste rebuturi, urcate in scoala Securitatii ultimilor ani, ii fac de rasul lumii! Dincu asta, numai cand il auzi vorbind, te apuca disperarea!!! Zici ca-i Cristoiu la carat bolovani! Ii citesti "inteligenta" in bolovanisul limbii!!!
parerea
rank 5
DE FRICA ROMANILOR
au inceput sa alerge sondorii patriei formati la scoala din Baneasa! Si fug, dragilor, atat de GROSIER manipulativ, la vale, incat stransul mainii a ajuns mangaiatul fesierelor sefilor de bordel rosu, pe scarile "congresului" logodnicilor "socialisti caviar" fara sens!!! Dincu? O HAHALERA a recentilor 29 de ani de JAF al Romaniei! Intern si transfrontalier! Mai lasati-ma cu "sociologia" lui S-F!!! Il doare fix in pix de "fricile" romanilor! Pe el il doare daca ramane fara posturi "universitare"! In civilie si la S.R.I! Acum, ii croieste drumul lui Dragnea, ca evreii trebuie sa cam plece, dupa ce-au adus Romania in stare de razboi! Ca doar n-or fi prosti sa stea pana la dezumflatul basicii, sa pice magareata pe ei!!! Le preiau din mers, demersul, tovarasii parteneri romanasi! Ca doar asa s-a jucat Romania, de zeci de ani, la ruleta JAFULUI mondial: in parteneriat, la banca, pe felie!!!
parerea
rank 5
ROMANILOR LE ESTE GREATa,
NU frica, sondori ai Securitatii lui ceasca!!! Romanii isi cauta energiile si solutiile, pana in luna Mai, sa scape de voi TOTI!!! Nu de unul sau altul!!!
parerea
rank 5
DINCU STIE CE-I FRICA?
Vai de mama lui, analfabetul bolovanos!!! Isi face ras, cu asupra de masura, locul nasterii! Loc istoric, in care gropile comune ale rezistentilor, nu-i clintesc un muschi pe obraz!!! Acesti GOI de suflet si minte, fara identitate, analizeaza "frica" romanului??? Sa te nasti in asemenea loc si tu sa fii agentul Securitatii lui ceasca via S.R.I- Magureanu-Maior??? Ce spune despre tine??? Credibilitate??? Ha, ha, ha...
JackMalletFlute
rank 1
gargara cu "Unirea" acaparata de politrucii comunisti a demonetizat
sarbatorirea centenarului Unirii din 1918 - cei care au castigat puterea prin inselarea populatiei si au dus tara in declin economic, institutional si social nu mai au nici o credibilitate, nici macar in fata propriilor alegatori - nivelul de trai general a scazut dupa un an de guvernare psd, statul de drept este atacat de infractori si comunistii contracteaza datorii externe pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor care i-au votat - comunistii au ales cele mai proaste strategii economice si sociale si populatia sufera; guvernul lor este plin de analfabeti nepriceputi, adusi din cele mai sarace zone ale tarii - comunistii incearca acum sa ascunda aceste rezultate catastrofale prin demagogie si discursuri nationaliste incitante, prin exacerbarea temei "unirea acum", tema falsa care nu are nici o acoperire in premize favorabile si consecinte acceptabile - generatiile tinere care nu au participat la vot si emigreaza in masa pare ca au abandonat Romania si si-au pierdut orice incredere in viitorul acestei natiuni - au realizat ca societatea este controlata electoral si politic de generatiile varstnice educate in perioada comunista si ca nu mai este nimic de facut - nu pot sa ii contrazic - Romania nu va propera fara capitalism, munca, stat de drept autentic si schimbarea paradigmei paguboase care ne-a adus aici
ALAINDELON
rank 3
Mie nu imi este frica de nici o criza
Fiind femeie, nu are cum sa imi fie frica.

O iau de ...parul lui Anca Sera, care a verificat "Parusan" in mod sigur pe ... parul ... carliontat.

Nici o cri-za ... pardon muiere nu rezista la pri-za ferma de ... "carlionti".

Atata vreme cat nu ai probleme care cer 'Prostamol" nu trebuie sa iti fie frica de nici o cri-za.

Toate sunt muieri.
Toate sunt in criza ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor