USL cotat cu 58% in preferintele romanilor - sondaj INSCOP

Marti, 25 Iunie 2013, ora 11:40
3672 citiri
USL cotat cu 58% in preferintele romanilor - sondaj INSCOP

Peste 58% dintre romani declara ca ar vota candidatii USL daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research.

Barometrul indica mentinerea USL in preferintele electoratului si arata ca majoritatea romanilor e la curent cu disensiunile din cadrul Uniunii Social Liberale.

Astfel, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58,8% dintre romani declara ca ar vota candidatii USL (fata de 59,7% in aprilie si 60,1% in martie).

Urmeaza PDL cu 15,6% (15,2% in aprilie, 14,1% in martie), Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 8,1% (8,2% in aprilie, 9% in martie), Alianta Dreptate si Adevar formata din Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat cu 5,5% (5,6% in aprilie si 5,4% in martie), UDMR cu 5,2% (respectiv 5% in aprilie si 5,4% in martie).

PRM ar obtine 3,9% (fata de 3,8% in aprilie si 4% in martie), iar Partidul Noua Republica ar inregistra 1,8% din optiuni (1,1% in aprilie si 0,5% in martie).

"Procentele au fost calculate raportat la raspunsurile care au exprimat o optiune de vot. Au fost asadar excluse din calcul persoanele care au declarat ca nu sunt hotarate (18%), ca nu vin la vot (19,3%) sau cele care au optat pentru varianta 'nu stiu/nu raspund' (6,3%)", precizeaza realizatorii cercetarii.

In cazul ruperii USL, PSD ramane la guvernare

In ceea ce priveste conflictele din USL, 66,9% dintre romani declara ca au auzit de acestea, in timp ce 33,1% nu sunt la curent cu evolutiile din cadrul Uniunii.

Chestionati cu privire la viitorul USL, 26% dintre respondenti considera ca aceasta nu se va rupe, 21% opineaza ca se va rupe inainte de alegerile prezidentiale din 2014, 12,4% sustin ca USL se va destrama dupa alegerile prezidentiale din 2014, in timp ce 4,2% au raspuns ca USL nu se va rupe pana la alegerile parlamentare din 2016. 36,4% nu au stiut sau nu au raspuns la intrebare.

Intrebati cu privire la partidul care va ramane la guvernare in cazul ruperii USL, 60,7% dintre respondenti au indicat PSD, PNL este creditat cu 19%, iar 12,7% considera ca niciunul din partidele componente ale USL nu va ramane la guvernare in cazul destramarii aliantei. 7,6% dintre romani nu au stiut sau nu au raspuns la intrebare.

Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului Adevarul in perioada 28 mai-3 iunie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 74 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#sondaj INSCOP USL 2013, #sondaj INSCOP rupere USL , #sondaj