USL, pe primul loc in optiunile romanilor pentru parlamentare - sondaj INSCOP

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 12:02
8394 citiri
USL, pe primul loc in optiunile romanilor pentru parlamentare - sondaj INSCOP
Foto: lideruldeopinie.ro

PSD-UNPR conduce in topul preferintelor politice ale romanilor pentru alegerile europarlamentare, iar in ceea ce priveste alegerile parlamentare, clasamentul intentiei de vot este deschis de Uniunea Social Liberala, releva un sondaj INSCOP.

Intrebati cu candidatii carui partid sau alianta ar vota daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, romanii au indicat in proportie de 38,8% candidatii PSD-UNPR.

Pe locul secund se situeaza alianta PNL-PC, cu 20,1%, urmata de PDL, cu 15%, Partidul Miscarea Populara - 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu - 5,3%, UDMR - 5%. In partea a doua a clasamentului, Forta Civica este preferata de 3,9% dintre cei chestionati, in timp ce PNTCD ar obtine 2,1%, PRM - 3%, iar 1,4% au raspuns 'alt partid'.

Acelasi sondaj arata ca 18,7% dintre romani nu sunt hotarati cu cine sa voteze, 13,6% declara ca nu merg la vot, iar 6% nu stiu sau nu au raspuns la aceasta intrebare.

Cercetarea releva ca in situatia in care duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberala ar obtine 57,1% dintre optiunile de vot. USL este urmata de Partidul Democrat Liberal cu 15,6% si Partidul Poporului Dan Diaconescu - cu 5,9% din optiunile de vot.

Pe locurile urmatoare se situeaza Partidul Miscarea Populara - 5,2%, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania - 5%, Forta Civica - 4,1%, PNTCD - 2,4%, PRM - 3,5% din optiunile respondentilor. 1,2% au indicat "alt partid".

Sondajul mai arata ca 19,2% dintre romani nu sunt hotarati cu cine sa voteze, 13% declara ca nu merg la vot si 6,3% nu stiu sau nu au raspuns la aceasta intrebare.

Conform sondajului, 29% dintre romani cred ca USL se va rupe inainte de alegerile prezidentiale din 2014.

In luna mai, 21% dintre cei chestionati indicau acest raspuns. Totodata, cercetarea arata ca 18,3% dintre cei intervievati spun ca USL se va rupe imediat dupa alegerile prezidentiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care exprimau acest punct de vedere in cadrul barometrului publicat in luna mai.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevarul, in perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

#Sondaj INSCOP PSD USL, #Sondaj INSCOP europarlamentare, #Sondaj PSD primul loc , #sondaj